spot_img

Tehnix smanjenju klimatskih promjena doprinosi gradnjom eko tvornice

Tvrtka Tehnix d.o.o. već je napravila mnogo za ostvarenje „zelenije“ Hrvatske. Mnoštvo Tehnixove opreme, od jednostavne do najsofisticiranije, uspješno radi u tvrtkama, ustanovama, lokalnoj zajednici… u svim krajevima Hrvatske i u mnogim stranim zemljama. Iza Tehnixa je uspješnih 25 godina.

Početkom 2018. Tehnix je najavio kako se u predstojećem razdoblju planira otvaranje moderne ”eko tvornice budućnosti”. Planirana je proizvodnja eko-opreme na čak 10.000 četvornih metara. Procjenjuje se da je investicija vrijedna oko 100 milijuna kuna te je isto tako planirano zapošljavanje čak stotinjak novozaposlenih radnika: prvih petnaest zaposlenika već je započelo s postavljanjem strojeva.

Prema navodima nacionalnih medija, riječ je o tvornici koja će zadovoljavati najveće eko standarde na svijetu. Na krovu će imati vlastitu solarnu elektranu od jednog megavata, vjetroturbinu kapaciteta 10 kilovata te sustav potpunog recikliranja otpadnih voda koje će se dalje koristiti.

Bez stvaranja otpada

Osobita je zanimljivost činjenica kako tvornica neće proizvoditi niti kilogram otpada, sve će se reciklirati i ponovno upotrebljavati. Planirano je također i postavljanje priključaka za električna vozila koja će se koristiti u unutarnjem transportu.

Dodatno, Tehnix je potpisao ugovor s Mercedesom o dugoročnoj poslovnoj suradnji na proizvodnji komunalnih vozila za odvoz otpada: izrađeno ih je već 70 i to za kupce iz Beograda, Skoplja, Sarajeva i Rumunjske.

Potencijal europskih fondova

Tehnixu je nedavno odobreno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU za razvoj novih proizvoda koje je ta tvrtka sama osmislila u suradnji sa stručnjacima s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Riječ je o projektu razvoja pogona za bioreaktorsko kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada. Klimatske promjene mogu se zaustaviti ili ublažiti primjenom novih i dobrih tehnologija, a upravo tome Tehnix nastoji doprinijeti, navodi uprava. Inače, Tehnix zapošljava 400 radnika i ima stotinjak kooperanata, a prihod mu je u 2017. iznosio oko 40 milijuna eura.

Dorađeno na temelju izvornog članka: Večernji list

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img