spot_img

FAKE NEWS stigao do Zagreba i otpada. Zagrepčani reagiraju. Pročitajte dijalog-priču sa Whatsa u 22 koraka.

Eto, stigao je. Zna se kad se javlja. Fake news su (dez)informacije, neprovjerene ili izmišljene, zasnovane na osobnim ili grupnim stavovima i/ili  interesima, distribucija je masovna, bujaju u uvjetima krize, zbunjenosti i nevolja građana, potiču populizam i populizam ih hrani. 

Na sreću, hrvatsko je društvo u puno aspekata zrelo, sposobno i odgovorno, danas više nego jučer. Umije prepoznati. 

(Zamolba čitatelju: Kad pročitate, vratite se OVDJE, čitajte i povezani članak.) 

Vijesti-smeće proizvode stvarnu štetu, koče rješavanje problema i otežu (odlažu) normalan razvoj  i povijest društva. I fake news i populizam su ograničenog dometa, i trajanja, premda je jedan gradonačelnik njima zahvaljujući, ali i makijavelističkim baratanjem politike vladao 20 godina.

I na kraju, sa rastom svijesti i obrazovanja stanovništva (to ide uglavnom zajedno), fake news, teorije zavjere i populizam i drugo gube prostor i jednog će dana nestati.

*** 

FAKE NEWS U ZAGREBU, RUJAN 2022.

Dijalog whats-app grupe Zagrepčana u 22 koraka

 • FAKE NEWS – stiglo do grupe 4.9.2022. – „Neka ostane kao i dosad..“

Poziv na zagrebački bojkot i građanski neposluh: Od mnoštva postojećih modela prikupljanja otpada u europskim državama, zagrebačka vlast je odabrala jedan jedini koji, gle čuda, sakriva stvarne troškove odvoza, jer na računima će biti prikazan samo paušalni iznos, a javnosti i novinarima neće biti vidljivo koliko će građani stvarno izdvajati novaca za kupnju nametnutih i skupih vrećica. Time će troškovi odvoza za zagrepčane enormno porasti, uz već najavljena drastična poskupljenja struje, plina i vode. Dodatno će građani morati plaćati i kazne od 500 do 1000 kn svaki puta kada netko drugi ubaci u njihov spremnik otpad koji se ne nalazi u nametnutoj skupoj vrećici, što također neće biti vidljivo u prikazanim troškovima odvoza otpada. Gradonačelnikov tim tvrdi da građani takve situacije moraju spriječiti dežurstvom kraj svojih spremnika na dane odvoza otpada i pri tom ne želi prihvatiti činjenicu da građani nisu kao i on do svoje 40. godine živote nezaposleni, pa to ne mogu raditi jer moraju biti u radno vrijeme na svom poslu. Znači slijede nam kazne za prekršaje koje će raditi netko drugi. Također gradska vlast od velikog broja građana očekuje i inzistira da svojim sredstvima iz pričuve dodatno financiraju bokseve za spremnike. A najgore od svega je to što će nam Zagreb tek sada biti zatrpan smećem, budući da “odlaganje” otpada po haustorima, potocima, parkovima i ulicama ne zahtijeva kupnju nikakvih vrećica, pa će na zalost mnogi to koristiti. Zato ne dajmo da nas dodatno ovakvim perfidnim modelom i muzu i kažnjavaju i onečišćuju nam grad. Bojkotirajmo ovu pljačku i bacajmo otpad kao i do sada bez dodatnog kupovanja vrećica. Ne mogu kazniti cijeli Zagreb, kao što ne mogu niti odbiti odvoziti otpad ako ne bude u tim vrećicama, jer će tako sami sebi odrezati granu na kojoj sjede. Proslijedite ovu poruku svim zagrepčanima koje znate. Bez obzira na stranačke simpatije ili svjetonazor, ujedinimo se i dignimo glavu protiv ove perfidne pljačke umotane u zeleni celofan. 

 • Osoba J.
  Ajde neka neko proba bacati smeće po gradu negdje u npr. Njemačkoj. Nikakva kontrola nije potrebna, ali ako te netko vidi i prijavi … problem. Izgradimo i mi svijest o potrebi čistoće i kažnjavanja neće biti. Sve dotle biti će ovakvih i sličnih pokušaja da se dogodi kultura.
 • Ulica Gredice, Zagreb
  Ulica Gredice, Zagreb

   Osoba B.
  U Švicarskoj godinama odvajaju otpad u kupljene vrećice, princip koji se uvodi i kod nas. Ako se otpad odvaja što smo već svi mogli naučiti, nerazvrstanog otpada je malo, vjerojatno će za vrećice biti dovoljno desetak kuna mjesečno. Govorim iz iskustva, mi razvrstavamo otpad. Onaj tko je ovo napisao sigurno ne razvrstava otpad već očekuje da to učini netko drugi. Lakše se buniti nego nešto učiniti. Svi bi se trebali razmisliti kakvu zemlju ostavljamo budućim naraštajima.

 • Osoba J.
  Slušao sam Tomaševića. Taj čovjek radi.
 • Osoba H.
  To je pravo B. Mi odvajamo. Treba nam jedna vrećica mjesečno.
 • Osoba B.
  Točno, i to ona za dvije kn.
 • Osoba L.
  I mi odvajamo i nije nam to teško. Mislim da su vrećice dobro rješenje u ovoj situaciji i nisu tako skupe.
 • Osoba J.
  Premda ova  grupa nema političku orijentaciju (ali ima ekološku), ne podržavam ovaj prosvjed.
 • Stambeno naselje i igralište podno Zagrebačke gore Jakuševac, Zagreb
  Stambeno naselje i igralište podno Zagrebačke gore Jakuševac, Zagreb

  Osoba K.
  I mi odvajamo, već godinama, mislim da će ovaj način biti za nas puno jeftiniji i pravedniji.

 •  Osoba M
  Za nas koji odvajamo otpad a glomazni sami vozimo u reciklažno dvorište neće biti problem, a svi koji to ne rade neka najprije počiste ispred svojih vrata.
 •  Osoba B
  Miro, svi imamo pravo dva puta godišnje na besplatni odvoz glomaznog otpada. Mi to već godinama koristimo.
 •  Osoba A.
  Dragi clanovi ove nase grupe…. Nitko od nas nije svijestan problema o kojem se ne govori….. Mozemo mi razvrstavati otpad do beskraja , ali glavni nam problem ostaje. Ova drzava nema uredjen sustav obrade razvrstanog otpada. Plastika koja po svojstvima spada u opasni otpad , jer je uz ostalo oneciscena kemijskim spojevima….detergentima….uljima…i sl….s njom se nema kuda , jer je Kina vec prije par godina zabranila uvoz otpadne pkastike iz EU i SAD. Papirne industrije nemamo…. Zeljezara nemamo….. A odlagalista otpada su nam nocna mora….planirani centri za gospodarenje otpadom nisu izgradjeni…. Spalionice otpada nemamo ….. Suspaljivanje otpada ne zelimo…. Rjesavanje problema otpada / muljeva iz uredjaja za obradu otpadnih voda nemamo…..pa ako ne znate kud idu muljevi-na polja za gnojenje i mi onda svo to voce i povrce veselo pojedemo…i za pasnjake pa i meso pojedemo…. Nisam htjela biti crna u ovo lijepo jutro….ali istina se mora znati. Dakle nije nama zivotno vazna plava Tomaseviceva vrecica od 2 , 4 ili 8 kn…. problem je nama sto nemamo sustav i krajnje rjesenje ….
 •  Osoba S
  I što sada da činimo, sustava nema ali od nečega se treba krenuti. Triglav je visoka planina ali neću odustati. Krećem sa prvim korakom i nadam se da ću pronaći pravi put do cilja.
 • Osoba B.

  Ulica Braće Domany
  Ulica Braće Domany

  Tako je S.Ne možemo promjeniti druge,ali možemo sebe,pa krenimo od toga. 

 •  Osoba J.
  Autora (autore) ovog glupog “Poziva” bi trebalo pozvati da javno razjasni nama, koji smo za zeleniji Zagreb i odgovorno društvo svoje van pameti i izmišljene tzv. argumente… Takve poruke su smeće koje se ne da razvrstati. Trebamo ostati na našem putu i djelovati.
 •  Osoba J.
  Prave riječi, J..
 •  Osoba A.
  Hvala R, ti si najstručnija od svih nas, ne zaboravljam kako si mi pomogla da ustrojim zbrinjavanje otpada u firmi gdje je sam uvela 14 ključnih brojeva (tipova otpada), od kad nisam više tamo sve se vratilo na staro, najviše opet komunalnog otpada, kad zaista profunkcionira nadzor i izvršenje Rješenja nešto će biti od nas, do tada ćemo se sve više gušiti u ne zbrinutom otpadu i ostavljati našoj djeci “ne rješivi problem” koji će plaćati indirektno svojim zdravljem i nečistom prirodom…ljudi moji “riba smrdi od glave” 
 •  Osoba D.
  Nadam se da bar dio te sabijene plastike, kartona i stskla negdje izvezu, nešto se može od toga proizvesti.
 • Osoba A.
  Da, baš nešto i pitanje gdje jer je naša prerada davno uništena , sjeća li se netko firme OKI? Nemamo mi ni metaloprerađivačka a kamo li neke druge industrije, nešto Tehnix, sve se pogubilo…
 • Osoba R.
  Smilić, pljesak 2x
 • Ulica Braće Domany
  Ulica Braće Domany

  FAKE NEWS 2. – 8. rujna 2022.

O sustavu gospodarenja otpadom u Zagrebu: “Za sjednicu Zagrebačke gradske skupštine pripremili smo točku dnevnog reda u kojoj tražimo da se još jednom razgovara i preispita taj model gospodarenja otpadom. Gradonačelnik i njegova ekipa su se zaletjeli i guraju nešto što je trenutno vrlo slabo pripremljeno. Nemaju niti ljudstva, niti kamione niti dovoljno kanti, a ljude nisu na vrijeme educirali. A ono što je ključno kad govorimo odvojeno prikupljanje je biootpad za koji nemaju kompostane. Kompostane čak nisu ni u pripremi, ne usude se ni spominjati lokacije kako ne bi došlo do lokalnog bunta, a priča s kompostanom i Novskom je definitivno propala. Dakle prijeti apsolutni fijasko. Oni pričaju o podzemnim spremnicima u centru grada, a već dvije godine nisu uspjeli obnoviti ni nekoliko škola a kamoli koju zgradu. Baš nas zanima kako će im ići priča s gradnjom podzemnih spremnika i tko će sve te silne spremnike graditi. Prve je izgradila jedna tvrtka “pro bono” i koja se zeli domoci ugovora za ostale soremnike”. Najbizarnije od svega je spominjanje kako će komunalni redari postati prinudni istraživači sadržaja kanti za smeće. Dakle to je toliko smiješno da i ne zasluzuje komentar.”

 • Osoba H.
  Vrhunski

DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2022.
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img