spot_img

Terme Sv. Martin: Održivi turizam čiji je naglasak na lokalnom

Želimo li uspjeti u izgradnji održivog turizma ne samo kao poduzeće i zajednica već i kao zemlja kojoj je upravo turizam temeljni gospodarski stup, u godinama koje su pred nama moramo znati osluškivati društvene i okolišne potrebe unutar šire slike. U suprotnom, budućnost bi nas mogla (neugodno) iznenaditi. Izazovi pred kojima se našao i lokalni i globalni turizam danas su veći nego ikada prije. S jedne strane, turistima moramo osigurati vrijedno iskustvo dok, s druge strane, iz vida ne smijemo ispustiti naše trenutačne i buduće društvene i okolišne učinke, ali i važnost podizanja svijesti o zaštiti prirodnog naslijeđa. Razumijevajući nužnost poštivanja Globalnih ciljeva održivog razvoja, uključenost društveno odgovornog poslovanja u strategiju poduzeća LifeClass Terme Sveti Martin osigurali smo, stoga, od vrha do dna osnovnim strateškim dokumentima, vizijom, misijom, etičkim kodeksom te onim presudnim – politikama i procesima koji su snažno orijentirani prema lokalnom i društvenom razvoju.

Naime, Terme Sveti Martin jedinstvena su destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj za opuštanje i wellness, sport i aktivan odmor, kongres i team building, uz vrhunski gurmanski doživljaj i prekrasnu prirodu. Smještene su u zaštićenoj prirodi gornjeg Međimurja, a opet u blizini urbanih sredina, zanimljivih događanja, festivala i znamenitosti.

Društveno odgovorno poslovanje za nas nije “samo” poslovna strategija, već i način razmišljanja o našem doprinosu Međimurju. Ne samo na razini kompleksa već i na razini destinacije u sve naše odluke uključujemo stanje u užoj zajednici i mišljenja naših dionika. Kako to radimo?

Naše se “lokalno” društveno odgovorno poslovanje očituje u sljedećim segmentima:
• sklapanje ugovora s lokalnim proizvođačima hrane,
• suradnja s lokalnim udrugama koje promiču zaštitu materijalne i nematerijalne tradicionalne međimurske kulturne baštine,
• promicanje prirodnih znamenitosti na području Regionalnog parka Mura – Drava,
• suradnja s lokalnom Udrugom za zaštitu životinja “Prijatelji” iz Čakovca.

“Zeleno” poslovanje kompanije u svim aspektima – sustavima, procesima, aktivnostima.

Sklapanje ugovora s lokalnim proizvođačima hrane, suradnja s lokalnim udrugama

Naša vizija glasi: “Svijet zdravih užitaka”. Da bi svojim gostima osigurale najkvalitetnije i svježe namirnice, Terme su se prije svega okrenule lokalnim proizvođačima hrane. Trenutačno je potpisano dvadeset ugovora o otkupu namirnica s lokalnim proizvođačima hrane, koji pritom moraju ispunjavati i određene uvjete vezane uz proces proizvodnje. Naime, osim što Terme ovim ugovorima potiču lokalne poljoprivrednike da se okrenu ekološkoj proizvodnji namirnica, proteklih godinu dana one su, u suradnji s Centrom dr. Rudolf Steiner, počele aktivno sudjelovati u promociji i edukaciji poljoprivrednika o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji, koja je dokazano najbolji, najzdraviji i, što je najvažnije, jedini održiv način poljoprivredne proizvodnje uzme li se u obzir utjecaj na čovjekovo zdravlje, ali i okoliš. Osim toga, sklopljeni su i ugovori s lokalnim vinarima koji opskrbljuju sedam restorana Resorta, a svaki prodajni paket uključuje i izlete do vinskih kuća lokalnih vinogradara.

Kao doprinos razvoju destinacije uvidjeli smo važnost udruga koje svojim radom promiču i njeguju našu tradiciju, materijalnu i nematerijalnu međimursku kulturnu baštinu. Terme u sklopu hotela Spa Golfer imaju i vlastiti dućan u kojem se prodaju isključivo lokalni zdravi proizvodi te dućan međimurske udruge “Međimurske roke” u kojem su predstavljeni ručno izrađeni proizvodi. Osim
toga, svakog petka u jednom od naših restorana organiziramo tzv. Međimursku večer na kojoj svaki put gostuju predstavnici neke od udruga, prenoseći svoje znanje i vještine gostima i ostalim posjetiteljima Resorta.

“Zeleno” poslovanje kompanije

S obzirom na velik utjecaj hotelske industrije na okoliš, naš je strateški cilj da se nepovoljni aspekt svede na minimum. Redovitom edukacijom osoblja, pa i gostiju, Terme pokušavaju osvijestiti važnost očuvanja okoliša. Provode se projekti energetske učinkovitosti
radi smanjenja emisija stakleničkih plinova iz stacionarnih uređaja za loženje, a imamo i pet pročistača otpadnih voda koji su razmješteni po Resortu. Sav otpad se prije predaje sakupljaču selektira prema vrsti otpada, čime je uvelike smanjena količina miješanoga neselektivnog komunalnog otpada koji se ne može reciklirati. Uvedena je korekcija pH vrijednosti vode u bazenima pomoću ugljičnog dioksida, čime je iz tehnološkog procesa izbačena opasna kemikalija, sumporna kiselina. I na kraju još nešto važno. Cjelokupnom se poslovanju posvećujemo participativnom metodom. Odnosno, svaki problem ili izazov rješavamo u suradnji s našim dionicima i širom zajednicom, uvijek imajući na umu da će nam se vratiti upravo onoliko koliko i mi dajemo.

Irena Škvorc

Sukladno metodologiji oblikovanja DOP primjera Dobra Hrvatska
Srpanj, 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img