spot_img

TVRTKE I LJUDSKA PRAVA: Smjernice UN o ljudskom pravima i poslovnom sektoru

Ključni dokument koji regulira odnos poslovnog sektora prema ljudskim pravima su UN smjernice o poslovnom sektoru i ljudskim pravima (UN Guiding Principles on Business and Human Rights – UNGP), koje su Ujedinjeni narodi donijeli 2011. godine.

Taj dokument kao svoja temeljna načela jasno proklamira obvezu država da na svom teritoriju i u svojoj nadležnosti moraju osigurati zaštitu od kršenja ljudskih prava, bez obzira tko ih krši, što uključuje i poduzeća. Također, u dokumentu stoji da sva poduzeća u svom poslovanju moraju poštivati ljudska prava, odnosno suzdržavati se od njihova kršenja.

Iako ovaj pravno neobvezujući dokument ne razrješava sve dileme u ovom području, predstavlja solidan temelj za druge pravne dokumente te njegovi principi polako, ali sigurno ulaze u legislativu zemalja Europske unije i nekih drugih zemalja. I nova europska Strategija DOP-a, koja uskoro treba biti usvojena, uvelike će se temeljiti na UNGP-u.

Smjernice UNGP nedavno je na hrvatski jezik preveo Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj – HR PSOR, i one su dostupne na internetskoj stranici.

Više na: http://hrpsor.hr/ljudska-prava-1-116.html

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img