spot_img

Ugrožena održivost, još jednim činiteljem! Samo pet zemalja kontrolira preko 70 % preostale divljine, i neke ih sebično troše i nemilice devastiraju.

Potrebno je zaustaviti  nestanak preostalih netaknutih ekosustava na Zemlji. Više od 70 % preostale divljine kontrolira samo pet svjetskih zemalja – Rusija, Kanada, Australija, SAD i Brazil. Sto godina ranije, samo se 15 % Zemljine površine koristilo u svrhu poljoprivredne i stočarske proizvodnje, a danas je više od 77 % zemljišta (isključujući Antarktiku) i 87 % oceanske površine promijenjeno izravnim učincima ljudskih aktivnosti, na što upućuje novoobjavljena globalna geografska karta „netaknutih“ ekosustava.

Apel i znanstveni poziv na hitno međunarodno djelovanje dolazi u vrlo nestabilno političko vrijeme za mnoge zemlje koje su odgovorne za preostali svijet divljih životinja. Tako su  primjerice brazilske šume Amazone ugrožene planom novoizabranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa da posiječe bogatstvo amazonske kišne šume, a sve u svrhu stvaranja više prostora za širenje poljoprivrednih i rudarskih djelatnosti.

Nedugo nakon WWF-ove objave navedenog Izvještaja, skupina znanstvenika s australskog Sveučilišta u Queenslandu je u suradnji s Društvom za očuvanje divljine (eng. Wildlife Conservation Society, WCS) objavila zapanjujuću kartu koja pokazuje da je

  • svega pet svjetskih zemaljaviše od 70 posto posljednjih netaknutih područja svjetske divljine.
  • više od 77 % Zemlje, isključujući Antarktiku i 87 % oceana, na neki način izmijenjeno ljudskom aktivnošću.

Sumarni nalazi provedenih istraživanja objavljeni su 31. listopada u časopisu Nature, a u njima se navodi da 20 zemalja sadrži 94 % preostale divljine svijeta (isključujući otvoreno more i Antarktiku).

wilderness 1

Izvor: nature.com

wilderness 2

Izvor: nature.com

Ugrožene mnogobrojne vrste iz divljine!

Proteklih mjeseci i godina svjedoci smo uznemirujućih vijesti iz Izvještaja o stanju planeta 2018. Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), prema kojem je čovječanstvo u razdoblju između 1970. i 2014. godine izbrisalo čak 60 % populacija divljih životinja, uključujući mnogobrojne vrste riba, ptica, sisavaca, vodozemaca i gmazova.

Kako bi se zaštitila preostala divljina, znanstvenici pozivaju međunarodnu zajednicu da na 14. sastanku Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti (COP14), koja će se održati od 17. do 29. studenoga 2018. u egipatskom Sharm-el-Sheikhu, razmotri navedenu problematiku.

Možda ovih godina ide posljednji poziv za spas preostalih vrsta!

„Pozivamo sudionike Konferencije da usvoje mandatne ciljeve za očuvanje divljine“, upozoravaju autori. „Po našem mišljenju, ostvarivi cilj odnosio bi se na definiranje i očuvanje 100 % svih preostalih netaknutih ekosustava.“

Vrlo je bitno zaštiti preostala područja netaknutih ekosustava, budući da predstavljaju temelj biološke raznolikosti te su dom raznih autohtonih zajednica, a također i važna skladišta ugljika koja djeluju na ublažavanje klimatskih promjena.

„Već smo puno toga izgubili“, rekao je John Robinson, izvršni potpredsjednik WCS-a za globalno očuvanje. „Moramo razmotriti sve mogućnosti kako bi što prije djelovali i spasili preostali divlji svijet prije no što zauvijek nestane.“

Izvor: Ekovjesnik

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img