spot_img

Ulaganje u zdravlje zaposlenika odgovornost je i praksa i velikih i malih tvrtki

Kompanija Ericsson Nikola Tesla među prvim je hrvatskim kompanijama koje su se uključile u provedbu projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Živjeti zdravo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine, a koji se odnosi na set aktivnosti unutar komponente „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Cilj ove komponente projekta je podizanje razine zdravlja radnog stanovništva, za što su jednako zainteresirani i poslodavci i zaposlenici, te su sukladno tome osmišljene dvije skupine aktivnosti unutar projekta društveno odgovornog poslovanja.

Utjecaj na svakodnevnu kvalitetu života

Poslodavci, s jedne strane, moraju zadovoljiti sve kriterije ocjenjivanja radnog okruženja kompanije, a to su prehrana, promicanje tjelesne aktivnosti, zaštita zdravlja djelatnika na radnom mjestu, zabrana pušenja, zabrana konzumacije alkohola, uređenje okoliša te zaštita zdravlja potrošača i klijenata. Zaposlenici su, s druge strane, pozvani da se, sudjelovanjem u nizu edukativnih predavanja i radionica, dodatno educiraju i naprave poboljšanja u svom životu i radu. Nakon uspješne evaluacije radnog okruženja te respektabilnog broja zaposlenika koji su pohađali edukacije, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da su zadovoljeni svi kriteriji da Ericsson Nikola Tesla postane nositeljem certifikata „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Certifikat je mr. sc. Gordani Kovačević, predsjednici kompanije, uručila dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a: „Čestitam i s velikim zadovoljstvom Vam uručujem oznaku „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Sretna sam što je tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. prepoznala važnost promicanja zdravlja , priključila se projektu i postala jedna od tvrtki koje promiču zdravlje i društveno odgovorno poslovanje. Nadam se da će i druge tvrtke slijediti Vaš primjer i kako ćemo ubuduće imati sve veći broj tvrtki koje brinu i ulažu u zdravlje svojih djelatnika.“

Samu provedbu evaluacije i edukacije u kompaniji, komentirala je izv. prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica komponente Zdravlje i radno mjesto, projekta „Živjeti zdravo“: „Promicanjem zdravlja na radnom mjestu ulažemo u produktivnost i razvoj zajednice. Kroz aktivnosti „Tvrtke prijatelj zdravlja“ glavnog dijela 4. komponente Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ nastojimo motivirati i potaknuti tvrtke na ulaganje i unaprjeđenje zdravlja svojih djelatnika. Sretni smo što je tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. prepoznala značaj promicanja zdravlja i priključila se projektu društveno odgovornogo poslovanja.

Evaluacija stanja i edukativne aktivnosti

Nakon početne evaluacije stanja, kojom je utvrđena visoka razina brige o zdravlju djelatnika, provedene su edukativne radionice za djelatnike tvrtke iz područja promicanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, promicanja nepušenja i nepijenja te iz promicanja mentalnog zdravlja te psihosocijalnih rizika na radnom mjestu. Posebno uspješna pokazala se provedena javnozdravstvene akcija kroz koju su obrađeni moduli Pušenje i Pijenje, odnosno Promicanje nepušenja i nepijenja.

Sudionici su na zabavan i interaktivan način imali priliku osvijestiti prednosti nepijenja i nepušenja, ali također mogli i izmjeriti svoj krvni tlak i tjelesnu masu uz antropometrijska mjerenja i kratko savjetovanje o pravilnoj prehrani, a što je rezultiralo vrlo velikim odazivom te zadovoljstvom iskazanom u provedenoj evaluaciji. Danas s velikim zadovoljstvom možemo potvrditi da je tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. uspješno zadovoljila sve potrebne kriterije i postala „Tvrtka prijatelj zdravlja“. „Za Ericsson Nikolu Teslu i mene osobno, certifikat „Tvrtka prijatelj zdravlja“ predstavlja motivaciju za daljnji rad u stvaranju još kvalitetnijeg radnog okruženja. Poznato je da taj aspekt poslovanja značajno utječe ne samo na zdravlje zaposlenika već i na njihovo zadovoljstvo i predanost u radu. Upravo zato činimo maksimalne napore da osiguramo sve uvjete kako bi se naši zaposlenici osjećali dobro i sigurno kao dio velikog tima Ericssona Nikole Tesle„ zahvalila je G. Kovačević.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.