spot_img

UNICEF i HRVATSKE TVRTKE: ciklus radionica Djeca su naš najvažniji posao. Tvrtke i ljudska prava ZAJEDNO!

Veliki je interes vodećih hrvatskih tvrtki za temu uključivanja prava djece u poslovne politike pa i akcije koje se u tom smislu poduzimaju. Na mnogo načina tvrtke utječu na djecu i njihova prava, a da mi odrasli u poslovnom sektoru i politici nismo to dovoljno osvijestili ni istakli. Odnos prema roditeljima, usklađivanje poslovnog i privatnog života, proizvodnja i plasiranje proizvoda namijenjenih djeci, oglašavanje usmjereno na djecu ili u kojem djeca sudjeluju, utjecaj na okoliš u kojem djeca rastu i razvijaju se, tek je početak dugog niza izravnog i neizravnog djelovanja tvrtki na djecu. I stoga poslovni sektor itekako može zaštiti djecu i poboljšati njihove živote. Na drugoj strani, može zanemariti ili čak i ugroziti interese djece i njihovu budućnost.

Zajedničkim radom možemo napraviti puno za dobrobit djece, ali i poslovanja!

Time se rukovodio UNICEF kada je odlučio pozvati poslovni sektor da se priključi CSR Akademiji koja će se u zajedništvu s tvrtkama provoditi tijekom 2017.

U suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca UNICEF je pokrenuo prvi nacionalni program edukacije poslovnog sektora o uključivanju dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje – “Djeca su naš najvažniji posao”. Pod vodstvom renomiranih stručnjaka za pitanja društvene odgovornosti i prava djece ova edukacija pruža razna stručna znanja o utjecaju poslovanja na djecu. Nudi i praktične alate i smjernice kako sve to radom ostvariti –  da se briga o dječjim pravima uključi  u poslovna načela, poslovne prakse i organizacijsku kulturu.

U program su se uključili: Addiko banka, Avon, Bina Istra, Deloitte, Dukat, HUP, INA,

IDOP, Jarolinija, Junior Chamber International, Kaufland Hrvatska, Nova TV,

Podravka, Tele 2, Unikredit Zagrebačka banka, Valamar, Zagrebačka burza, a pristupaju novi..

Ciljevi i sredstva programa edukacije

Kroz promoviranje društveno odgovornog poslovanja, modela i prakse, poslovanja koje poštuje i podržava prava djece na radnom mjestu, na tržištu i u zajednici, UNICEF želi podići svijest korporativnog sektora o tome kako njihove poslovanje i odluke mogu utjecati na djecu i njihova prava.

Prva radionica u okviru ove edukativne aktivnosti održana  je u travnju 2017., a inovativan pristup i zanimljiva tema naišli su na velik interes mnogih vodećih hrvatskih tvrtki. Sudionici su imali priliku doznati što su dječja prava i zašto su važna za poslovanje, upoznati se s 10 načela o pravima djece i poslovanju, s međunarodnim okvirima i standardima koji se odnose na prava djece te doznati koje korake i praktične postupke tvrtke mogu poduzeti kako bi se ispunila korporativna odgovornost poštivanja prava djece.

“Sve što sam naučila na ovoj radionici za mene je bilo izuzetno korisno, ali ujedno i izazovno. Metoda rada mi se jako sviđa i dobila sam vrlo dobar koncept i okvir za ono što je moguće napraviti po pitanju uključivanja dječjih prava u naše poslovne politike i procese”, rekla je Nikolina Bogati, direktorica marketinga i odnosa s javnošću Raiffeisen banke.

UNICEF će u sklopu ove edukacije pružati podršku tvrtkama – kroz usvajanje znanja o dječjim pravima i utjecajima poslovanja na djecu te posebno o procesima dubinske provjere (eng. due diligence) sa stajališta dječjih prava. Tvrtke ovime dobivaju pristup brojnim materijalima o dječjim pravima, praktičnim alatima i smjernicama te primjerima dobre prakse.

Jednako tako, UNICEF će pružati tvrtkama podršku u nefinancijskom izvještavanju i komunikaciji o provedenim aktivnostima usmjerenim na dječja prava.

Poslovni sektor može ubuduće računati na UNICEF-ovu podršku, korištenje njegova višegodišnjeg iskustva i znanja na planu odgovornog poslovanja. Bazu UNICEF-ova znanja čine metode, činjenice, spoznaje, procedure i sl. koje su prikupljane dugo godina u različitim zemljama svijeta, u suradnji s brojnim poduzetnicima i menadžerima te civilnim društvom i vladama.

Program edukacije „Djeca su naš najvažniji posao“ nastavlja se novim radionicama svibnju, lipnju, listopadu i studenom 2017. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, Zagreb, Radnička cesta 52/I.

Tvrtke i ljudska prava idu zajedno!

Program edukativnih radionica za 2017.

Tijekom 2017. održat će se pet radionica i to:

  1. radionica (6. travnja 2017.): UVOD U DJEČJA PRAVA I POSLOVANJE
  2. radionica (18. svibnja 2017.): KAKO POSLOVANJE UTJEČE NA DJECU
  3. radionica (8. lipnja 2017.): ANALIZA UTJECAJA POSLOVANJA NA DJECU
  4. radionica (listopad 2017.): UKLJUČIVANJE PRAVA DJECE U POSLOVNI PROCES
  5. radionica (studeni 2017.): PRAVA DJECE U RAZVOJU I PROVEDBI POSLOVNIH POLITIKA I IZVJEŠTAVANJE

Radionice su prvenstveno  namijenjene upravama i voditeljima koji rade na poslovima upravljanja, voditeljima korporativnih komunikacija i odnosa s javnošću, marketinškim stručnjacima, stručnjacima za održivi razvoj, stručnjacima za ljudske potencijale i dr.

UNICEF poziva sve tvrtke u Hrvatskoj da se istraže svoju praksu, da osvijeste sve načine na koje njihovo poslovanje utječe na djecu općenito,  da svojim djelovanjem doprinesu boljoj zaštiti dječjih prava.

POZIV:

Ako i u vašoj tvrtki postoji interes za sudjelovanjem u programu 2017 , molimo pošaljite nam upit na lgamulin@unicef.org.

Autori fotografija: Foto 1 , slaganje kocki – UNICEF/V.Kljajo, Foto 2 – dječji crtež UNICEF/M.K.Barišić

Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP primjera  DOBRA HRVATSKA

Travnja 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img