spot_img

Završen drugi ciklus UNICEF-ove CSR akademije „Djeca su naš najvažniji posao”

Brojne hrvatske tvrtke osnažene za stvaranje poslovnog okruženja koje poštuje i podržava dječja prava

U sklopu suradnje UNICEF-a i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na promicanju društveno odgovornog poslovanja koje poštuje i promiče prava djece, održan je drugi ciklus CSR akademije „Djeca su naš najvažniji posao”. Jedinstveni nacionalni edukativni program „Djeca su naš najvažniji posao” osvještava tvrtke o njihovu utjecaju na djecu te ih podržava u uključivanju dječjih prava u načela poslovanja i poslovne prakse te u organizacijsku kulturu.

„Kada je riječ o pravima djece, ponašanje tvrtki može imati velik pozitivan, ali i negativan utjecaj. Osim pitanja dječjeg rada, koje najčešće prepoznajemo iz novinskih naslova, tvrtke uglavnom ne promišljaju o djeci u kontekstu svakodnevnog poslovanja i upravljanja. Ovom edukacijom, kao i drugim aktivnostima u suradnji s poslovnim sektorom, želimo potaknuti tvrtke da doprinesu ostvarivanju dječjih prava kroz pružanje podrške zaposlenicima roditeljima, kroz odgovoran marketing i oglašavanje, sigurne i kvalitetne proizvode te brigom za okoliš u kojem djeca rastu i razvijaju se”, izjavila je Lidija Gamulin, voditeljica Odjela za partnerstva u UNICEF-u.

Edukaciji je tijekom 2017. i 2018. godine prisustvovalo preko četrdeset polaznika iz vodećih hrvatskih kompanija, koji su usvojili stručna znanja i praktične alate koji će im pomoći da bolje razumiju dječja prava i potrebe te da ih uključe u svakodnevno poslovanje i upravljanje. U ovogodišnjem ciklusu radionica sudjelovali su predstavnici Hrvatske udruge banaka, IKEA-e, FINA-e, Erste banke, Zagrebačke banke, Spona komunikacija, UNHCR-a, Janafa i Jadranskog osiguranja.

„CSR akademija širi horizonte. Doznala sam da se pojam dječjih prava ne odnosi samo na nelegalan dječji rad, nego na puno širi spektar utjecaja tvrtki na djecu. Radionice pružaju uvide u to zašto je potrebno prepoznati utjecaje na prava djece te koji su okviri i alati dostupni kao vodilja za planiranje politika i djelovanje. Dodatna vrijednost CSR akademije jest upoznavanje i razmjena mišljenja sa zaposlenicima drugih poslovnih subjekata iz različitih industrija. Ovu edukaciju vidim kao važan poticaj UNICEF-a da u Hrvatskoj što veći broj tvrtki pokrene proces procjene utjecaja poslovanja na djecu, što je važan korak prema stvaranju konkretnih promjena u korist djece”, izjavila je Martina Etlinger iz Hrvatske udruge banaka.

Drugi ciklus CSR akademije „Djeca su naš najvažniji posao” uključivao je četiri radionice na teme: jesu li djeca poslovna odgovornost tvrtki; kako poslovni sektor utječe na živote djece; zašto su djeca važni dionici poslovnog sektora; kako uključiti prava djece u poslovne procese i upravljanje; kojim postupcima izbjeći, umanjiti i otkloniti štetan utjecaj na djecu te zašto je potrebno imati politiku o pravima djece.

Program edukacije „Djeca su naš najvažniji posao” u organizaciji UNICEF-a i HUP-a nastavlja se novim ciklusom radionica u 2019. godini. Sudjelovanje na radionicama ne naplaćuje se. Na poveznici http://www.unicef.hr/donacija_i_partnerstvo/djeca-su-nas-najvazniji-posao/ možete pronaći više informacija o edukaciji i prijavama.

Za dodatne informacije obratite se Ani Tkalec Barić, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, tel. 091 2257 053, atbaric@unicef.org.

Prosinac 2018.

Dobra Hrvatska

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img