spot_img

Uspješna godina: liderski CEMEX-ovi projekti održivosti i društvene odgovornosti u 2022.

„Budućnost na djelu“, Cemex-ova globalna strategija, usmjerena je na postizanje klimatskih i okolišnih ciljeva. Naša snažna želja da konkretno pridonesemo europskim planovima i globalnim sporazumima, da osvijestimo i uživamo u punoći osjećaja svoje misije – jer CEMEX Hrvatska poznata je nadaleko po stoljetnoj tradiciji proizvodnje najkvalitetnijih građevinskih materijala – realizira se i u pomaganju kupcima da i oni sami smanje svoj klimatski i okolišni otisak, koristeći suvremena, dakle održiva građevinska rješenja.

Jedan od ključnih naših prioriteta je vrhunsko korisničko iskustvo koje ostvarujemo u vidu kupcima prilagođenih usluga i niza materijala prilagođenih budućnosti – cemenata i betona s nižim ugljičnim otiskom ili potpuno bez njega.

Pod brendom Vertua CEMEX već sada nudi cemente proizvedene uz niže emisije CO2

Klimatska strategija

Uz ugljičnu neutralnost, prioritet je i energetska učinkovitost. Kompanija je zacrtala nekoliko bitnih ciljeva unutar strategije „Budućnost na djelu“ koje želi postići u nadolazećim godinama poput smanjenja specifičnih neto emisija CO2 za 55 posto u europskim operacijama do 2030., zatim ambiciju da do 2050. globalno isporuči ugljično neutralni beton te želju da dosegne cilj od 40 posto čiste električne energije korištene za proizvodnju cementa do 2030. godine. U tom procesu CEMEX koristi niz tehnologija koje su im već sada na raspolaganju, poput povećanja korištenja zamjena za klinker u konačnom proizvodu, snažnijeg korištenja dekarboniziranih sirovina u proizvodnji klinkera ili maksimiziranja korištenja čistih izvora energije, no radi se i na uvođenju nekih novih tehnologija, poput onih na bazi vodika.

Dekarbonizacija se postiže i ulaganjem u modernizaciju proizvodnje i energetsku učinkovitost, ali i brigom za okolišni otisak duž cijelog vrijednosnog lanca. 

Vrijedi istaknuti projekte podizanja energetske učinkovitosti pogona. Najznačajniji takav je trenutno u tijeku, a radi se o projektu povećanja energetske učinkovitosti i korištenja OIE u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu Sv. Juraj. Projekt je vrijedan gotovo 20 milijuna kuna od čega se 50 posto također financira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U planu su i novi investicijski projekti usmjereni na podizanje energetske učinkovitosti, poput gradnje novih fotonaponskih sustava na krovovima unutar pogona. 

Projekti građeni niskougljičnim cementima – most, vjetroelektrane, hidroelektrane…

Godinu 2022. u Hrvatskoj obilježio je završetak gradnje Pelješkog mosta, koji je i za CEMEX bio važan projekt. Za most dug je 2.404 metra i visok 55 metara kompanija je isporučivala cement, i to čak 95 posto cementa s nižim ugljičnim otiskom pod brendom Vertua. Tri vrste CEMEX-ovog niskougljičnog cementa koristile su se u proizvodnji betona za ovaj projekt – a dvije čine 95 posto mosta.

CEMEX-ovi cementi iz obitelji niskougljičnih materijala ugrađuju se i u niz čitav novih energetskih projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Tako se u proizvodnji betona za stope na koje će se montirati vjetroagregati dviju vjetroelektrana kraj Obrovca koristi CEMEX-ov niskougljični cement, kao i za vjetroelektranu Ivovik u Bosni i Hercegovini. Kompanija isporučuje niskougljični cement i za gradnju ključnog dijela hidroelektrane Dabar, prve od četiri hidroelektrane koje će biti izgrađene u projektu “Gornji horizonti” u istočnoj Hercegovini. 

Osim velikih građevinskih projekata, godinu su obilježili i suradnje na razvoju novih rješenja. Sredinom ožujka kao nositelj projekta, zajedno s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, CEMEX je predstavio razvojni projekt usmjeren na rješavanje problema odvodnje odnosno upravljanja oborinskim vodama u urbanim sredinama. Rezultat će biti inovativna usluga projektiranja i izgradnje cjelovitog rješenja za sustave odvodnje s kolničkih i s drugih horizontalnih površina propusnim betonom.

Zdravlje i sigurnost na prvom mjestu –obuka vozača, nagrada „najsigurniji vozač“… za siguran promet

Zaštita zdravlja i sigurnosti na radu prvi je CEMEX-ov prioritet, a posebni se napori ulažu u sigurnost u prometu. Certificiranjem sustava upravljanja sigurnošću u cestovnom prometu prema standardu ISO 39001:2012 CEMEX Hrvatska je postao jedan od rijetkih proizvođača cementa i betona certificiran prema ovom standardu na zahtjevnom europskom tržištu. 

Kompanija posvećuje posebnu pozornost sigurnosti svih sudionika u prometu te provodi obuke sigurne vožnje koje moraju proći svi vozači ugovornih prijevoznika. Najbolje među gotovo 170 vozača kamiona iz 46 tvrtki partnera CEMEX svake godine i nagrađuje, trajno potičući upravo vožnju prema posebno određenim kriterijima sigurnosti.

Cemex - Sigurnost u prometu
Foto: Dvojica CEMEX-ovih zaposlenika su 2022. biciklima obišli Cemexove betonare u Zagrebu, Zadru i Kaštelima / Cemex

S ciljem promicanja zdravlja i sigurnosti u prometu, u 2022. dvojica CEMEX-ovih zaposlenika biciklima obišli naše betonare u Zagrebu, Zadru i  Kaštelima, kroz tri dana prešavši više od 450 kilometara. Inicijativa je uspjela – i privukla dosta javne pozornosti.. Bila je to izvrsna prilika za podizanje svijesti o tome koliko je važno sigurno kretanje prometu i svijest o svim drugim sudionicima prometa, kao i usvajanje ponašanja koja omogućavaju siguran rad u pogonima poput Visible Felt Leadership. Za ovaj projekt CEMEX je osvojio Veliku nagradu sigurnosti koju dodjeljuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti na godišnjoj konferenciji Hrvatski dani sigurnosti. 

Stvaranje izvrsnog radnog iskustva

Želeći pomoći svojim zaposlenicima da se lakše nose s rastućim troškovima života pod utjecajem inflacije, u jesen im je CEMEX isplatio svima jednokratnu naknadu od 4.000 kuna neto. To je samo jedna od dodatnih mjera koje nadopunjuju CEMEX-ov Kolektivni ugovor. On predviđa brojna materijalna prava i beneficije zaposlenicima poput božićnice, regresa, dopunskog osiguranja, jubilarnih nagrada, dara djeci, poklon bona te naknade za novorođeno dijete. Također, kompanija isplaćuje redovito svake godine motivirajuće bonuse svim zaposlenicima, a izračun i visina ovise o ukupnom financijskom rezultatu tvrtke te individualnoj ocjeni radnog učinka zaposlenika. Usto CEMEX ima i program mjesečnog nagrađivanja za iznimne rezultate rada usmjeren na motiviranje zaposlenika koji svojim angažmanom značajno doprinose poslovanju.  

Osiguranje visoke razine radnih uvjeta i beneficija za zaposlenike CEMEX potvrđuje i kao nositelj brojnih nagrada i certifikata. Najistaknutiji su certifikat Poslodavac Partner, standard Mamforce koji potvrđuje predanost poslodavaca stvaranju radnog okruženja jednakih prilika za muškarce i žene te certifikat Tvrtka – prijatelj zdravlja koji dodjeljuju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. 

Aktivni u zajednici

Cemex - Eko škole u berbi maslina
Foto: Eko škole u berbi maslina / Cemex

Posebno predan potpomaganju obrazovanja i znanosti, CEMEX je u 2022. dvadesetu godinu za redom potvrdio kumstvo nad OŠ Vjekoslava Paraća i don Lovre Katića iz Solina te OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca, lokalnim Eko školama. Kompanija tako podržava školske projekte usmjerene na očuvanje okoliša, kroz brojne aktivnosti poput terenske nastave u tvornici cementa, edukativne i kreativne radionice, ali i sudjelovanje u berbi maslina u rekultiviranom dijelu rudnika. 

Cemex - program stipendija
Foto: Krajem studenog u Solinu, CEMEX je svečano dodijelio 10 učeničkih i studentskih stipendija / Cemex

Ove je godine CEMEX pokrenuo i program dodjele stipendija učenicima i studentima. Natječaj je raspisan za dodjelu stipendija učenicima i studentima odabranih smjerova s prebivalištem u gradovima Kaštela, Solin te općini Klis, nastojeći na taj način doprinijeti obrazovanju i zapošljavanju mladih stručnjaka u zajednicama u kojima su odrasli. Na svečanosti održanoj krajem studenog u Solinu, CEMEX je dodijelio 10 učeničkih i studentskih stipendija ukupne vrijednosti 115.000 kuna.

CEMEX-ov poznati projekt Lintar, proizvodnja ekstra djevičanskog ekološkog maslinovog ulja iz maslinika zasađenih na bivšim eksploatacijskim poljima, u protekloj je godini zabilježio nove uspjehe. Od 2011. godine za maslinike koji broje oko 2.300 stabala se brine Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar. 2022. godine zadruga je uz pomoć volontera ubrala nešto više od 7 tona maslina od kojih je dobiveno više od 1.100 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar. Riječ je o rekordnoj proizvodnji, koju je do ove godine držala berba iz 2019. Ulje Lintar osvojilo je na 24. međunarodnoj manifestaciji uljara Noćnjak čak dvije zlatne medalje. Izvrsnu godinu za PBZ Lintar obilježio je i posjet delegacije Ministarstva poljoprivrede predvođene ministricom Marijom Vučković, čime je simbolično obilježen Dan planeta Zemlje. 

Cemex - Uređenje vrtića
Foto: Uređenje vrtića / Cemex

Kompanija i njezini zaposlenici posebno su aktivni u zajednicama pokrećući različite društveno korisne inicijative. Tako je CEMEX u 2022. donirao dječjem vrtiću Salona u Solinu ugradnju protukliznog dekorativnog betona s impregnacijom te sadnice listopadnih stabala za uređenje dvorišta, a članovi Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Dalmacijacement – CEMEX organizirali su svoje tradicionalne akcije darivanja krvi te na taj način osigurali nove doze ove dragocjene tekućine. 

Martina Tadin
CEMEX Hrvatska d.d.

Dobra Hrvatska
siječanj, 2023.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img