spot_img

Uz Dan Sv. Ambrozija, nakon mliječnog i voćnog, školarci dobili i medni dan

Sv. Ambrozije, zaštitnika pčela i pčelara, dobar je i za djecu. Ima svoj dan, 8. prosinca svake godine.
Kako školsku djecu naviknuti na zdravi obrok, pitanje je koje si stalno postavljaju nutricionisti, učiteljice, tete u školskim kuhinjama i nadležni u državnim ustanovama. Korak naprijed prema tom cilju učinjen je prilagodbom školskih jelovnika koji sada uključuju znatno više voća i povrća te mliječnih proizvoda. Tu je i povezivanje s domaćim poljoprivrednim gospodarstvima, pa sve više namirnica na tanjurima školske i vrtićke djece potječe s naših seoskih imanja umjesto iz uvoza.
Još je jedan hvalevrijedan korak učinjen na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, 7. prosinca,  koji je u osnovnim školama obilježen mednim danom. Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijeljeni su paketići s medom hrvatskih pčelinjaka u takozvanoj nacionalnoj staklenci volumena 370 ml, a medu je pridodana i edukativna slikovnica i letak.
– Nema do domaćeg meda, meda naših pašnjaka, šuma, livada, njiva. Nedavno smo predstavili nacionalnu staklenku za med, koja domaćim pčelarima pomaže u konkurenciji sa stranim medom na tržištu, a danas smo posebno izdanje te staklenke napunjene domaćim medom podijelili prvašićima diljem zemlje. Važno je djecu na vrijeme educirati o hrani i podrijetlu hrane kako bi kao odrasli ljudi odluke o svojoj prehrani donosili na dobrim temeljima – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je medni dan proveo s đacima u OŠ Kajzerica.

Tijekom školskog mednog dana škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i razna edukativna događanja kako bi učenike upoznale s važnosti pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost na planeti Zemlji.
Podsjetimo, Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka Vlada RH donijela je na sjednici održanoj 24. listopada ove godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Agencija je provela javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. Prijavljene su 843 osnovne škole i 36.307 učenika prvih razreda, a med su isporučila 190 pčelara koje su same škole odabrale.

Ministarstvo poljoprivrede

Prosinac, 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img