Svjetski dan hrane obilježava se svake godine na dan kada je osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) UN-a. FAO je osnovan 16. listopada 1945. godine. U obilježavanju tog dana događaji se usredotočuju na poljoprivrednu, odgovorno i ekonomično korištenje hrane i resursa, smanjenje bacanja te odnosno uklanjanje gladi u svijetu.
Početci Svjetskog dana hrane
Zemlje članice FAO-a osmislile su Svjetski dan hrane u studenom 1979. godine. Na njihovoj 20. Općoj konferenciji odlučeno je o nužnosti obilježavanja Svjetskog dana hrane, da bi 1982. bio određen i datum.
Osoba koja se u zalaganju za obilježavanje tog dana posebno istakla bio je Pal Romany, u to vrijeme mađarski ministar poljoprivrede i prehrane. Njegov je doprinos bio iznimno veliki i završnom čini utemeljenja Svjetskog dana hrane na 20. Generalnoj konferenciji FAo. Mnogi ljudi na konferenciji pozdravili su tu ideju. Godišnji Svjetski dan hrane slavi se u preko 150 zemalja svijeta.
Obilježavanje Svjetskog dana hrane u više od 150 zemalja
Svjetski dan hrane ne obilježavaju samo FAO i Ujedinjeni narodi. U proslavi sudjeluju i brojne druge organizacije koje se bave sigurnošću hrane, smanjenjem gladi i gladi, konzumiranjem uravnotežene prehrane i zdravlja. Neke od uključenih organizacija su Svjetski program za hranu i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede.
Na taj dan širom svijeta – u više od 150 zemalja, organiziraju se brojne aktivnosti, koje uključuju predavanja, sajmove, poljoprivredne izložbe, konferencije , maratone, koncerte, izlaganja poljoprivrednih izuma, izložbe i predstave.
Svjetski dan sigurnosti hrane – 7. lipnja
Teme uz Svjetski dan hrane
Svake godine Svjetski dan hrane posvećen je nekoj od tema, s ciljem osviještenja opće , političke i stručne javnosti, obilježavanja progresa, upozoravanja na stanje i probleme, pripremu za naredne planove i programe. Teme se uvijek odnose na proizvodnju hrane, dostupnost i potrošnju. Javnost i ostali dionici mogu pritom podnijeti prijedloge i ideje koje su učinkovite u suzbijanju gladi, siromaštva i gladi.. Najveći broj tema nekad se posvećivao poljoprivredi – jer poljoprivreda glavni izvor hrane, da bi se u zadnje vrijeme fokus proširio na održivost i društvenu odgovornost.
Zašto je važan Svjetski dan hrane?
Poljoprivredna proizvodnja je jedna od temeljnih gospodarskih djelatnosti ljudskog društva i ona nam je u fokusu stalno, posebno na ovaj dan.
Ima mnogo ljudi na svijetu koji se suočavaju s teškom gladi i gladi. Mnogi od njih umiru od gladi. Svjetski dan hrane nada se osvijestiti i privući inicijative za pomoć ljudima iz cijelog svijeta u rješavanju problema gladi i gladi.
Mnogi ljudi u zemljama u razvoju ovise o poljoprivredi kao izvoru njihovog života. No, zbog nedostatka sredstava, neučinkovitih poljoprivrednih vještina i klimatskih promjena, proizvodnja je često niža od potražnje. Ponekad poljoprivrednici na kraju ne proizvedu ništa. Stoga je Svjetski dan hrane namijenjen da pomogne poljoprivrednicima da postignu moderne vještine koje će pomoći u postizanju sigurnosti hrane. Taj dan također je izdvojen kako bi se vlade potaknule na načine održavanja sigurnosti hrane u zemlji
Na drugoj strani, u razvijenim zemljama hrana se izdašno baca pa je i ta tamna strana ljudskog ponašanja sada sve više u žiži interesa i akcija.
Referenca: OVDJE
DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2022.
www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr