spot_img

Važna informacija za čitavu DOP zajednicu! Usvojen prvi Dobrovoljni nacionalni pregled Republike Hrvatske o provedbi ciljeva održivog razvoja.

Početkom srpnja 2019. održana je prva sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plankovića. Na sjednici je usvojen Dobrovoljni nacionalni pregled Republike Hrvatske o provedbi 17 ciljeva Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je izrada prvog nacionalnog pregleda RH o provedbi ciljeva održivog razvoja bila prilika za sagledavanje aktivnosti koje su učinjene, kao i aktivnosti koje treba poduzeti za ispunjavanje ciljeva do 2030. godine.

Naglasio je kako se u nacionalnom pregledu nalaze odabrane aktivnosti koje se provode, a koje između ostalog uključuju, borbu protiv siromaštva, osnaživanje položaja žena i mladih, ostvarivanje uključivog i održivog gospodarskog rasta te zaštitu okoliša.

Dodao je kako je izrada Nacionalne razvojne strategije 2030 prilika da se gospodarska, socijalna i ekološka dimenzija održivog razvoja integriraju u strategiju te da se ti ciljevi do 2030. godine provedu u suradnji s organizacijama civilnoga društva i poslovnom zajednicom.

Predsjednik Vlade zaključio je kako je u ostvarenju politike održivog razvoja za Hrvatsku važno sudjelovati i na globalnoj razini.

Nacionalno vijeće za održivi razvoj predlaže mjere i aktivnosti, prati, analizira i koordinira provedbu ciljeva održivog razvoja Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030 te usvaja izvješće za potrebe sudjelovanja na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini.

Nacionalni pregledi svih članica UN, pa tako i hrvatskog, objavljeni su na stranicama:

https://sustainabledevelopment.un.org/hlpf/2019#vnrs ; https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/23943CROATIA_UN_final.pdf

DOBRA HRVATSKA
Srpanj, 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.