spot_img

Vetropack Straža – tvornica, ljudi, krajolik, zajedno

Vetropack Straža tvornica stakla d.d. iz Huma na Sutli je društveno odgovorno poduzeće kojemu je briga o zaposlenicima, zajednici i okolišu jednako važna kao i ostvarenje dobiti.

Pristup, opredjeljenja i ostvarenja opravdavaju ponos zaposlenika! I pored toga što je riječ o „ozbiljnoj“ industriji, sve zajedno – tvornica, okolni zeleni bregovi, čista rječica Sutla i uređeno mjesto čine Hum na Sutli lijepim kutkom Hrvatskog zagorja. Ni jednim malim znakom devastacije ne može se zaključiti kako ta industrija ovdje postoji još od 1860. g.

Vetropack Straža je u 2013 .g. ostvarila ukupni prihod od 771 milijuna kuna (70% u izvozu!). Na tri staklarske peći proizvedeno je 248,5 tisuća tona staklene ambalaže (cca 1 milijardu staklenih jedinica). U tvornici radi 610 djelatnika. U posljednjih 17 godina u proizvodnu tehnologiju i infrastrukturu uloženo je preko milijardu kuna.

Od 1996.g. ova hrvatska tvornica stakla dio je švicarske Vetropack grupe (sedam tvornica stakla u šest država). Tvrtka je dobitnik mnogih priznanja, od kojih se najviše ponose onom za društveno odgovorno poslovanje – Indeks DOP-a 2012.

Kada uspješne menadžere upitate da navedu najvažniji faktor uspješnosti, oni mahom kažu – kompetentni i motivirani suradnici. Zar nije onda logično da se pitanje radne snage kvalitetno riješi, tako da se i radnici i vodstvo mogu predano posvetiti svaki svom poslu? Krajem 2011. g. po drugi put je prihvaćen petogodišnji kolektivni ugovor o materijalnim pravima radnika, što je rijetkost u RH. Zaposlenicima se jamče značajna materijalna prava i sigurnost, a poslodavac se na dugi rok oslobađa frustrirajućih rasprava. Uz dugoročnost, važno načelo je i pravednost za obje strane. Realan porast plaća osigurava se mehanizmom godišnje korekcije za indeks rasta potrošačkih cijena prosinac/ prosinac, uvećano za 1,25%. Ali se time daju pravdati i dodatni zahtjevi poslodavca! Kako bi se povećala produktivnost, sindikat pristaje na kraćenje prosječnog godišnjeg odmora za jedan dan, čime je iskazana visoka radnička odgovornost. I zaposlenici i poslodavac svjesni su kako tek zajedničkim načinom i velikim naporima mogu uspješno odgovarati današnjim zahtjevima tržišta. Obostrana lojalnost pridonosi niskoj fluktuaciji (tvrtka se napušta uglavnom radi umirovljenja).

Tvornica stimulira razvoj radnika pa stopa usavršavanja iznosi tri dana po čovjeku na godinu. O važnosti teme govori trogodišnji plan usavršavanja (uskoro počinje teći plan 2015./2017.). Relativno teški uvjeti rada uzrok su stope bolovanja od 10%, ali se radi i na tome. Godinama se za zaposlenike organiziraju sistematski i neki specijalistički pregledi. Osjećaj pripadnosti jača se izletima, sportskim igrama, godišnjim okupljanjem jubilaraca i dr.

Životna povezanost tvornice i zajednice je primjer! U prošlosti tvornica je sudjelovala u izgradnji mnogih mjesnih objekata – škole, vrtića, doma zdravlja i dr., koje na razne načine pomaže i danas. Prije petnaestak godina tvornica je uredila odlagalište otpada i predala ga na upravljanje općini. Naši pogoni na dan proizvodu tri milijuna boca i naravno razvijaju dosta buke zbog čega se aktivno provodi odgovarajuća zaštita.

Vetropack je uvijek bio generator razvoja humskog kraja. Iz nekadašnjih službi tvornice izdvajanjem i rastom nastale su uspješne samostalne tvrtke: Omco Croatia, Stražaplastika, BDF-Servis, Straža-Imo. Odlična je suradnja i sa susjednom slovenskom općinom Rogatec koju s Humom povezuje granična rijeka Sutla (tvornica je locirana uz samu granicu). Dapače, jedno od Stražinih skladišta gotove robe nalazi se u Sloveniji, koje je s tvorničkim krugom povezano mostom.

Iako je tvornica već 18 godina u vlasništvu stranaca, ona je i dalje duša i srce ovog kraja.

Tvornica, ljudi, krajolik, to je ovdje jedno!

Damir Gorup, direktor informatike i kadrova

Vetropack Straža d.d.

Hum na Sutli

Rujan 2014.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img