spot_img

VRIJEDAN JUBILEJ – 20. obljetnica HR PSOR-a.

Dvadeset godina u promicanju društvene odgovornosti i održivog razvoja.

Čestitamo!

Samozatajno i predano, već punih 20 godina Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) izgrađuje nov pristup poslovnom sektoru koji poslovni uspjeh ne mjeri samo opipljivim brojkama, tonama proizvedenih i prodanih proizvoda, porastom izvoza i dobiti i sličnim pokazateljima već i doprinosom neke tvrtke boljitku društvene zajednice i svih dionika. HR PSOR osnovan je 1997. godine sporazumom sa Svjetskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (WBCSD), postavši tako članom globalne mreže. Kako kaže njegova ravnateljica, dr.sc. Mirjana Matišić, „HR PSOR je nastao kako bi promovirao primjenu održivog razvoja u gospodarstvu, zagovarao politički i regulatorni okvir za održivi razvoj, jačao kapacitete gospodarstva za razumijevanje održivog razvoja te prenosio i razvijao praksu koja promiče održivi razvoj.“

Trideset i devet članova HR PSOR-a, koji dolaze iz gospodarskog sektora, udružuju svoje znanje, inovativnost i odgovornost u ovoj neprofitnoj ustanovi kako bi u svojim sredinama poticali uravnoteženje poslovnog uspjeha, društvene dobrobiti i zaštite okoliša.

„Kroz godine zastupali smo interese gospodarstva u izradi politika zaštite okoliša i održivog razvoja te u mnogo slučajeva pridonijeli kvaliteti propisa. Razvili smo niz edukativnih modula, proveli mnogo međunarodnih i domaćih projekata koji su za cilj imali upoznati gospodarstvo i širu javnost s alatima i metodologijama koje promiču održivost. Preveli smo na hrvatski jezik pojam CSR (Corporate Social Responsibility) kao društveno odgovorno poslovanje (DOP), promovirali njegovu primjenu, a s HGK i razvili smo vlastitu metodologiju procjene DOP-a u poduzećima, Indeks DOP-a, koji se razvio u najprestižniju nagradu za DOP u Hrvatskoj i koju ove godine dodjeljujemo deseti put.

Prevodimo, tumačimo i pomažemo primijeniti Smjernice za izvještavanje o održivosti Globalne inicijative za izvještavanje, provodimo treninge o izvještavanju te pružamo nezavisnu verifikaciju za izvješća rađena po ovoj metodologiji. Također smo izradili, napisali ili preveli i objavili niz publikacija ove tematike.

Nositelj smo i organizator nacionalnih godišnjih konferencija o DOP-u, koje smo razvili pod brendom dop.hr. Istovremeno provodimo više projekata koji su tematski uvijek vezani uz DOP ili održivi razvoj. Uz mnoge inicijative, trenutačno razvijamo Povelju o raznolikosti koju ćemo objaviti na jesen“, kaže dr. sc. Mirjana Matišić.

Dana 12. travnja HR PSOR će svečanom sjednicom Skupštine i proslavom za uzvanike svečano obilježiti 20. obljetnicu svog postojanja i rada. Čestitamo malom, ali vrijednom timu HR PSOR-a i želimo im da i dalje pomiču granice u području društvene odgovornosti i održivog razvoja!

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img