spot_img

Zaklada „VAŠA POŠTA“ Hrvatske pošte osigurava siguran početak samostalnog života mnogih mladih

Zahvaljujući sustavu kojeg održavaju Zaklada „Vaša pošta“ i partner Croatia osiguranje uz potporu mnogobrojnih donatora od 2011. do 20.3.2020. zbrinuto je čak 427 djece iz 20 domova diljem Hrvatske, za koje je uplaćeno 2.562.000,00 eura ili 19.215.000,00 kuna. Slogan koju nameće ova priča iz Hrvatske pošte glasi: 

„Uspjeti u životu znači – znati da je barem jedan život lakše disao zato što si Ti živio“.

Hrvatska pošta je proteklih godina, poput mnogih tvrtki u RH, prošla kroz razdoblje transformacija koje su donijele čitav niz promjena na svim razinama, stvarajući tako „novu dimenziju Pošte“ kojom se promoviraju svi noviteti usmjereni prema korisnicima poštanskih usluga, ali i jedna nova dimenzija društveno odgovornog poslovanja kojeg do sada, na ovoj razini, u okrilju Hrvatske pošte nije bilo.

Naime, u prosincu 2010. pri Hrvatskoj pošti utemeljena je  Zaklada “Vaša pošta” kao trajna i sustavna podrška djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja odrastaju u 20 dječjih domova diljem Hrvatske.

Danas smo svjedoci da je višegodišnji rad Zaklade “Vaša pošta” polučio velik rezultat koji je uistinu prepoznat te je Hrvatska pošta kao osnivateljica višestruko nagrađivana. Odmah na početku djelovanja Zaklade, HP je dobila Nagradu World mail awards u Bruxellesu 2011.,  a potom  Nagradu za najbolji kreativni i inovativni projekt održivog razvoja 2012. i Nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva 2013., da bi godine 2016. pa opet i u 2018. primila i Nagradu za društveno odgovorno poslovanje Hrvatske udruge poslodavaca.

No najveća nagrada su topli osmijeh, riječi zahvale i pisma brojnih mladih kojima su Hrvatska pošta, Croatia osiguranje i Zaklada te donatori pomogli da nakon godina života u državnoj ustanovi lakše krenu samostalno dalje i pronađu svoje mjesto pod suncem.

***

Da se vratimo na početak priče: dijete u domu na sigurnom je i dostatno zbrinuto, ima sve ono što mu egzistencijalno treba. No što se događa s djecom koja s 18 ili  19 godina moraju napustiti dom? Malobrojni od njih imaju sreću nakon doma ući u neku stambenu zajednicu, brak, osigurati život kod rodbine, posvajanje i sl. Taj institucionalni okvir, naime,  u Hrvatskoj još uvijek ne može osigurati mjesta za sve. Stoga velik broj tih mladih ljudi, djevojaka i mladića, kreće u život pun neizvjesnosti, a strah je jedina sigurna poputbina koju nose sa sobom kad iz doma jednom odu…

I upravo u toj točki – „raskrižju života“ – počinje humana društvena uloga Zaklade “Vaša pošta”. Program je zasnovan na praktičnoj ideji: Hrvatska pošta pronalazi donatora koji uplaćuje policu životnog osiguranja u korist određenog djeteta kod Croatia osiguranja, tvrtke-partnera, na premijski iznos od 6000 eura. U trenutku kad dijete s navršenih 18 ili 19 godina napušta dom, počinje i rentna isplata na njegov račun – po dvije tisuće kuna mjesečno, dovoljno za podmirenje osnovnih životnih troškova.

Kakvo olakšanje, kolika sreća! Svaku desetu policu donira Croatia osiguranje, a ostali donatori uplaćuju premiju usklađenu sa starosnom dobi djeteta, sukladno svojim financijskim mogućnostima. Donatori nisu samo poduzeća, gradovi i općine, nego i pojedinci, među kojima ima čak i umirovljenika. Dobrota ne poznaje granice!

Velika se pozornost posvećuje transparentnosti poslovanja. Djecu kojoj je potrebna pomoć predlažu stručne službe/timovi iz doma koji najbolje poznaju svako dijete i njegove životne okolnosti. Važno je istaknuti da je Zaklada samo posrednik između donatora i djeteta koji osigurava da se novac ne skuplja na računu Zaklade, već na polici osiguranja naslovljenoj na ime djeteta. Prati se i način kako mladi čovjek troši novac, jer „svako potpomognuto dijete svojim dobrim ponašanjem otvara put za pomoć nekom novom djetetu“.

Ovim je načinom dosad ( 20.3.2020.) zbrinuto čak 427 djece iz 20 domova diljem Hrvatske, za koje je uplaćeno 2.562.000,00 eura ili 19.215.000,00 kuna. Impresivne brojke!

No vratimo se počecima.

U cijeloj je priči inicijalnu ulogu odigrala zaposlenica Hrvatske pošte Senka Klarić, a sada upraviteljica Zaklade “Vaša pošta”. Slučajni odlazak u Dom za nezbrinutu djecu “Maestral” u Splitu i susret s djecom koja su u ranom djetinjstvu proživjela traumatična iskustva, ostavio je na nju snažan dojam. Toliko snažan da je u njoj zaiskrila želja da pomogne, ona pokretačka sila dobročinstva. No nije mogla sama. Obratila se lokalnim društvenim zajednicama i tvrtkama, a kao djelatnica Hrvatske pošte poslala je pismo i tadašnjoj Upravi svoje tvrtke. Presudan je bio i trenutak kada je skupina donatora, s njima i predsjednik Uprave Hrvatske pošte, došla u Dom i upoznala se sa djecom i

Iako to ni sama nije očekivala, početak svega bio je izvrstan. Akcija je krenula još ranije,  u prosincu 2008. sa čak 63 ugovorene police životnog osiguranja za djecu – u vrijednosti oko tri milijuna kuna, tada u suradnji s Generali osiguranjem. Već iduće, 2009. godine, Hrvatska pošta postaje službeni nositelj projekta te se on s lokalne razine diže na nacionalnu, inicirajući širu i obuhvatniju akciju pomoći djeci iz domova – „Dobri ljudi djeci Hrvatske“. Hrvatska pošta u prosincu 2010. osniva konačno i Zakladu “Vaša pošta” uz partnera Croatia osiguaranje.  Ideja tada dobiva zaokružen i sustavan okvir!

Hrvatska  pošta je u ovom slučaju prepoznala dobru ideju svoje zaposlenice te snagom svoje veličine i  sviješću o društvenoj odgovornosti poduprla jednu humanu ideju i preuzela trajnu ulogu pomaganja djeci u domovima za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj.

Slogan koju nameće ova priča koja nam već 10 godina dolazi iz Hrvatske pošte glasi:

„Uspjeti u životu znači – znati da je barem jedan život lakše disao zato što si Ti živio“.

Mirela Drkulec Miletić

DOBRA HRVATSKA,

Ožujak, 2020

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img