Hrvatska pošta i Zaklada ‘Vaša pošta’: „Sačuvajmo njihov zagrljaj!“ – humanost za nezbrinute mlade majke i djecu

Kada je tvrtka Hrvatska pošta 2010. godine osnovala Zakladu „Vaša pošta“ kako bi pomogla djevojkama i mladićima koji nakon završenog školovanja moraju napustiti dom za nezbrinutu djecu, nitko nije ni slutio da će taj hvalevrijedan projekt iznjedriti i niz drugih humanih akcija.

Senka Klarić, upraviteljica Zaklade „Vaša pošta“ objašnjava nam: „U stalnom smo kontaktu s domovima za nezbrinutu djecu diljem Hrvatske, obilazimo ih i razgovaramo s ravnateljima i stručnim službama. Tako smo uočili i važnu i tužnu činjenicu da domovi primaju i brinu se o mladim majkama i njihovim bebama u situaciji kad one nemaju smještaj i uvjete da skrbe o svojoj djeci. No, kada djeca navrše godinu dana, majke više ne mogu ostati s njima, moraju napustiti dom koji se, pak, nastavlja brinuti o njihovim bebama. Činilo nam se strašnim to razdvajanje majki od djece, raskidanje njihovih zagrljaja, pa je 2014. godine Zaklada pokrenula projekt koji smo simbolički nazvali „Sačuvajmo njihov zagrljaj“.

Nađen je dobar model: svakoj majci koja je zbog životnih nevolja dobila smještaj u domu za nezbrinutu djecu, Zaklada je s izabranim donatorom ugovorila policu životnog osiguranja u iznosu od 6000 eura, što joj omogućava da po izlasku iz doma tijekom sljedeće dvije godine svaki mjesec dobiva rentnu pomoć od 2000 kuna. Majkama je takva podrška dragocjena, ona je presudan jezičac na vagi, pružena otvorena ruka koja joj pomaže ublažiti osjećaj života bez perspektive i smanjiti patnju zbog bolnog razdvajanja od djeteta. Stvara se okruženje, raste mogućnost da mlada majka hrabro nastavi sama kročiti kroz život, samostalno se brinuti o sebi i svome djetetu. „Stalno dobivamo pisma i poruke zahvale od onih kojima smo pomogli. Majke nam govore o tome koliko im mnogo znači pružena pomoć “, kažu u Zakladi.

A model funkcionira ovako: Hrvatska pošta putem Zaklade „Vaša pošta“ – odričući se svoje provizije – traži donatore koji su spremni uplatiti policu životnog osiguranja za majku i bebu kako bi im stvorili uvjete za siguran početak života izvan dječjeg doma. Među donatorima su velike i manje tvrtke, gradske i općinske vlasti, ali i pojedinci. Police se sklapaju s partnerom – Croatia osiguranjem, i to izravno na ime majke. Tu ne prestaje humanost i veliko srce donatora. Oni, zajedno sa Zakladom „Vaša pošta“ i domovima, čine sve da mladim majkama pronađu i zaposlenje. „Nisu te mlade žene izbirljive, radit će bilo koji posao samo da ostanu sa svojim djetetom“, rekli su nam u Zakladi. Dok majka radi, dom joj čuva dijete. Nakon posla, majka dolazi po njega i odvodi ga u svoj iznajmljeni stan u kojem slobodno i samostalno o njemu skrbi i s njime uživa, baš kao i svaka druga majka.

Na ovaj način Zaklada „Vaša pošta“ uspjela je zbrinuti sve majke za koje je iz domova dobila zahtjev – njih deset do početka 2017. U tu svrhu do sada je  prikupljeno 450.000 kuna. Ostvaren je velik cilj – desetero djece dobilo je priliku odrastati uz svoju majku, deset je mladih žena dobilo priliku odgajati i brinuti se o svome djetetu.

Sačuvani su njihovi osmijesi, sreća, zagrljaji.

Za projekt „Sačuvajmo njihov zagrljaj“ Hrvatska pošta je 2016. godine dobila nagradu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), kao primjer dobre prakse društveno odgovornog poslovanja i brige za zajednicu, u kategoriji velikih poduzeća.

Mirela Drkulec Miletić
DOBRA HRVATSKA, veljača 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img