spot_img

Upoznajte jednostavnije oznake energetske učinkovitosti

U nastavku doznajte više o novim, jednostavnijim oznakama energetske učinkovitosti prihvaćenima od strane Europske komisije.

Učinkovita potrošnja energije najlakši je način štednje na računima za struju. Mnogi uređaji, lampe, televizori, hladnjaci i usisavači imaju standardiziranu oznaku energetske učinkovitosti. Europski parlament glasao je u lipnju 2017. o uvođenju jednostavnijih etiketa kako bi kupci mogli lakše usporediti. Štednja u energetskoj potrošnji je konkretna jedinica i može se točno odrediti za svaki proizvod.

Prave oznake uvedene su 1994., od G (najmanje učinkoviti proizvod) do A (najučinkovitiji proizvod). Naknadno je mjera proširena na A+++ kako bi se potrošačima približila poboljšanja u energetskoj efikasnosti proizvoda. Međutim, s obzirom da je većina proizvoda danas označena s oznakom većom od A – potrošači ponovno nemaju dobru informaciju jer kupovina proizvoda oznake A ne znači da se radi o najefikasnijem mogućem uređaju, dapače.

U lipnju 2017. zastupnici su dali zeleno svjetlo za vraćanje originalne skale A-G te uspostavu mehanizma kako bi se buduća napredovanja u učinkovitosti proizvoda mogla označiti bez stvaranja novih kategorija. Nova pravila također uključuju nadzor nacionalnih tržišta i stvaranje baze proizvoda.

Odgovoran zastupnika bio je Dario Tamburrano (Italija, EFDD).

Europske mjere za čišću i učinkovitiju energiju također uključuju energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije.

Izvor: Europska komisija

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img