spot_img

Znaš što je zdrava hrana? Neke zagrebačke osnovne škole, prve u Hrvatskoj, dobivaju ekološki i lokalno proizvedenu hranu.

Znate li što zdrava hrana? To je u prvom redu ona koja je: 1) sezonska, 2) lokalna, 3) iz organskog uzgoja te 4) minimalno naknadno procesirana (dorađena industrijski).

***

Grad Zagreb je početkom siječnja, prvi u Hrvatskoj, pokrenuo postupak zelene javne nabave hrane za osnovne škole. Riječ je o pilot projektu u kojem sudjeluje 31 osnovna škola i Grad mladih, podružnica „Vladimir Nazor“ Zagrebačkog holdinga. Cilj je učenicima osigurati sezonsku, ekološki i lokalno proizvedenu hranu, za njih 15.000, koliko će ih biti obuhvaćeno ovim projektom trajanja tri godine.

Sustav nabave ekološke hrane koji posebno veseli

„Projekt zelene javne nabave hrane za osnovne škole jedan je od projekata koji me najviše veseli.  Grad Zagreb je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove i na to smo izuzetno ponosni.“ – istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. „Uravnotežena i kvalitetna prehrana od vitalnog je značaja za pravilan rast i razvoj djece. Naš je cilj stvoriti održivi sustav prehrane uvođenjem ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane. Posredni cilj je i skraćivanje transporta, smanjenje ambalaže, izbjegavanje zamrzavanja i tetiranja hrane u fazi skladištenja, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode. Tako ćemo i mi pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirode i okoliša“, dodao je Tomašević.

Zimski i ljetni jelovnici 

Uz voće, povrće, jaja, proizvode od žitarica iz ekološke proizvodnje, školama uključenima u pilot projekt zelene javne nabave eko hrane osigurat će se i druge ekološki proizvedene namirnice i proizvodi poput orašastih plodova, namaza, griza i meda.

U suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Grad Zagreb pripremio je nove, zimske sezonske jelovnike koji se u školama primjenjuju od siječnja do ožujka.

„Posebno nas veseli da su se u izradu zimskih jelovnika aktivno uključile škole“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, naglasivši da se novi, zimski jelovnici dijelom temelje na prijedlozima obroka koje su PBF-u dostavile upravo školske kuharice i kuhari. PBF je prijedloge škola temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio.

Prikupljanje ponuda, poticaj za lokalne poljoprivrednike

Zainteresirani ponuditelji zahtjeve za sudjelovanjem Gradu Zagrebu mogu dostaviti zaključno s 29. siječnja u 9:30 sati. Nakon isteka ovog perioda, zahtjeve za sudjelovanje bit će moguće podnositi tijekom cijelog vremena trajanja dinamičkog sustava javne nabave od tri godine.

Grad Zagreb će tijekom siječnja održati niz radionica za potencijalne ponuditelje kako bi ih upoznao s mogućnostima i uvjetima zelene javne nabave. Ovom prilikom pozivamo poljoprivrednike, OPG-ove i sve druge gospodarske subjekte da prouče uvjete nabave i ponude svoje proizvode.” – zaključila je zamjenica Dolenec.

Školska prehrana se širi – obuhvaćana 59.000 učenika 

„Unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti prehrane jedan su od naših glavnih prioriteta“, naglasio je gradonačelnik Tomašević, podsjetivši da je zahvaljujući ulaganjima Grada Zagreba u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom 2023., u iznosu od 750 tisuća eura, kao i potpori države, školskom prehranom ove godine obuhvaćeno čak 15000 učenika više nego prošle godine, njih čak 59 000.

Međunarodna razmjena dobre prakse kao iskustvena škola

U sklopu projekta je također organiziran posjet jednom ekološkom imanju te je uspostavljena međunarodna suradnja i razmjena dobrih praksi sa Slovenijom  i Austrijom. U Ljubljani su se predstavnici pilot škola i gradskih ureda upoznali sa slovenskim iskustvima i najboljim praksama uvođenja eko hrane.

***

Zaključna misao 

Zelenom javnom nabave eko hrane postižu se tri cilja – zdrava i kvalitetna prehrana, poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje i kroz kraće lance nabave ublažavanje klimatskih promjena.

Veseli svaka nova vijest na ovu temu iz Hrvatske. Možda će novi projekti biti još smjeliji i inovativniji.  

Referenca: EKO VJESNIK 

DOBRA HRVATSKA
Siječanj, 2024.

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img