spot_img

Zastupljenost i moć žena u Parlamentu EU nikad veća!

Nacionalna zastupljenost žena u Europskom parlamentu, od nule do 100 posto. 

Do kuda se stiglo? Od skoro ništa do 40 % , za 70 godina! Dobro je, a ima još prostora! Žene trebaju imati istaknutu primjerenu ulogu u politici, a kakva je njihova zastupljenost pa dakle i utjecaj u Europskom parlamentu, čitajte u nastavku članka.

U usporedbi sa svjetskim prosjekom i prosjekom u nacionalnim parlamentima država članica, zastupljenost žena u EP-u je iznad prosjeka – 40,2. Postotak zastupnica u Europskom parlamentu raste stalno tijekom desetljeća.  Do 1979. bila je zanemariva; za danas smijemo reći – dobro je, ali udjel nije dovoljan. Zalaganje u tom smjeru se, dakle, nastavlja. 

Zaključno:  Europski Parlament se bori za ravnopravnost spolova, ali su žene i dalje nedovoljno zastupljene u politici i javnom životu, kako na europskoj razini, tako još i više na lokalnoj i nacionalnoj.

Nekoliko podataka oslikavaju našu europsku povijest po tom društvenom obilježju: 

  • Od 1952. do prvih izravnih izbora 1979., dakle u razdoblju 27 godina, među zastupnicima u Parlamentu bile su samo 31 žene
  • Na prvim izravnim izborima, 1979., zastupljenost žena u Europskom parlamentu iznosila je 15,2 %, a u svakim sljedećim izborima rasla. 
  • Trenutno je na najvećoj razini ikad i iznosi 40,4 posto.

Sastav delegacija u EU parlamentu: po zemljama stanje apsolutno različito!

Od ukupno 11 zastupnika  iz Hrvatske, u zadnjem sazivu 2019.,  u Parlamentu su četiri žene, što čini 36 posto

Na apsolutnom vrhu su sjeverne zemlje, sa 100% ženskih članova u sastavu nacionalne ekipe:  Nizozemska, Švedska, Finska, Latvija. U tu skupinu ulaze i srednjoeuropske države, kao: Luxemburg, Austrija i Slovenija. Tu je i Malta. Na dnu su, smije li se kazati „očekivano“: Cipar, Grčka, Rumunjska Grčka  sa po 20 do 30%.

 

Ukupan broj žena na vodećim pozicijama u EU Parlamentu 2019.

Broj žena na vodećim pozicijama u Parlamentu također je u porastu. U trenutnom devetom sazivu imamo osam potpredsjednica (od ukupno 14) te 12 predsjednica parlamentarnih odbora (od ukupno 22). Zabilježen je porast u odnosu na prošli saziv kada je bilo pet potpredsjednica i 11 predsjednica odbora (od ukupno 23).

Žene osobno na vodećim pozicijama u EP-u

Po prvi puta, čelna osoba Europske komisije je žena. Ursula von der Leyen izjavila je da želi rodno ujednačen Kolegij povjerenika uoči glasanja u Europskom parlamentu o njezinom imenovanju. Ispunila je svoje obećanje i 9. rujna predstavila kandidate za povjerenike – 12 žena i 14 muškaraca.

Žene su u EU-u najmanje zastupljene u području donošenja odluka o ekonomskim pitanjima. Muškarci i dalje imaju prevlast na vodećim pozicijama u središnjim bankama i ministarstvima financija. Parlament traži imenovanje većeg broja žena na vodećim pozicijama u području ekonomske i monetarne politike, a po prvi puta na čelu Europske središnje banke je žena, Christhine Lagarde.

Izvor: Europski parlament – OVDJE 

DOBRA HRVATSKA

Ožujak, 2022.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img