spot_img

CROCON D.O.O. I UDRUGA GS ACADEMY: Gluma i dramska rekreacija za sve dobi Riječana!

Tvrtka Crocon d.o.o  iz Kastva, njezino vodstvo i zaposlenici i nekolicina entuzijasta – prijatelja, preuzeli su prije nekoliko godina na sebe radosnu obvezu promicatelja pozitivizma i amaterskog kazališnog stvaralaštva u riječkoj lokalnoj zajednici i susljedno tome osnovali udrugu pod „logičnim“ nazivom – HAPPY THINGS ACADEMY ili skraćeno GS ACADEMY.

Sve je počelo u vijeme proslave 20-og rođendana Crocona, 2013-te, kad su  izvedena i dva cabaret performancea, s glumcima amaterima podržanim od „profesionalaca“ iz Riječkog teatra. Prva predstava, na hrvatskom jeziku, bila je namijenjena domaćim prijateljima i partnerima, a druga, na engleskom, bila je za strane partnere. Nakon stišavanja aplauza pala je velika ideja: osnovat ćemo udrugu koja će promicati kazalište i predstave. Htjeli smo time dati i novu priliku glumačkoj ekipi koja je izvela performance, nagraditi njihov izuzetan potencijal, posebno motivirati neke od glumaca koji su godinama bez posla, na birou, s visokom stručnom spremom. Tako su pozitivci-entuzijasti; Linda, Nataša, Dragana, Ana, Denis i cijeli Crocon u ruke uzeli instrumente u kojima su uvijek najvještiji: ruksak hrabrosti, pučinu mašte, balone optimizma, šljokice ljubavi prema zajednici, istraživačke naočale. „Novčanu injekciju“ na početku daje tvrtka Crocon, a support dolazi i od poslovnih partnera, pa i nekih stranih, i poletno krećemo u osmišljavanje programa. U okviru GS Academy danas uspješno i aktivno djeluju tri programa – za djecu, mlade i odrasle, a razmišlja se i o tečaju glume za „penziće“. Pođimo redom kroz sekcije i predstave 2014.-2016.:

HAPPY THINGS ACADEMY – Škola glume za djecu od 6 – 16 godina, okuplja mlade ljubitelje kazališta i kazališnog izražavanja i teče usporedo sa školskom godinom, od listopada do lipnja. Probe od najmanje dva sata na tjedan nauče djecu mnogo o kazalištu i glumi. Druga izvedba HAPPY THINGS ACADEMYIJE – Ljetni tečaj glume za djecu 6 – 16 godina odvija se tijekom ljetnih praznika i prilika je za one koji ljeto provode u Rijeci, željni druženja i učenja. Kroz dramsku vježbu, dva puta tjedno po 60 do 90 minuta, stiču se vještine glumačkog nastupa, razvijanja karkatera i uloge.

I treća izvedba akademije je Dramska rekreacija za odrasle 18+ okuplja sve odrasle u kojima čuči „malo dijete“ željno smijeha i zafrkancije! Na vježbama razgibavamo tijelo i glas, istražujemo kazališne forme i uloge… Posredni učinak dramske rekreacije za odrasle je razvoj vještina javnog i poslovnog nastupa što nekima u poslu može biti jako korisno. I još nešto, što vjerojatno znate: gluma = antistres terapija!

OSTVARENE PREDSTAVE ZA DJECU I ODRASLE NA KOJE SMO PONOSNI – 2014. / 2016.

Prva predstava bila je „Mudra knjiga“ imala je premijeru u 2014. Radnja se zasniva na temi dječjeg „filozofiranja“ o knjigama, o naslovima prema kojima djeca imaju najjaču emociju. Druga predstava „Momo“ praizvedena je u 2015. U radnji predstave, tzv. sivi agenti navode druge da u brzini prođu kroz život, radeći svašta, radeći sve više, družeći se sve manje. Naredna predstava „Retrica“ prvi put se igrala 2015. na temu glazbe od njezinih početaka do danas“. U radnji Obitelj Retrica uče glazbi dvojicu zločestih koji su okupirali radio i puštaju samo njima znanu glazbu sa svega nekoliko zvukova…Predstava „Šašavi dvor“ – premijera 2016. – napravljena je prema scenariju naše nagrađivane autorice Ane Ogrizović   u kojem je baš sve šašavo i naopako. I to jednom davno iza sedam galaksija i bezbroj sunca bilo jednom jedno zrnce prašine na kojem se smjestilo Kraljevstvo čudno. I na koncu, predstava „Babe Roge i babci Rogci“, premijerno izvedena 2016., stvarana je prema istoimenom tekstu Irene Kolar Vudrag koji nam jednostavno pokazuje da se svi pomalo možemo naći u tom naslovu. Mali Miro prisjeća se djetinjstva kada se često susretao s babama rogama i bapcima rogcima.

Svi koji su gledali naše zadnje predstave u lipnja i listopadu 2016-e izjavili su: „Fenomenalno!“

A mi iz Udruge i Crocona sve dobro znamo: oduvijek je samo fenomenalno!

Linda Poščić Borovac, direktorica Crocon d.o.o.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img