spot_img

Ulaganja u znanja mladih HEP prepoznaje kao vrijedan poticaj i doprinos njihovu razvoju i stručnom uspjehu

HEP-ov projekt Za naše male genijalce prva je potvrda toga.

Što neki projekt doista čini društveno odgovornim i kako taj projekt, a time i tvrtka kao cjelina, može pridonijeti ostvarenju općih – globalnih ciljeva održivog razvoja? Jedan od 17 ciljeva koje je UN postavio u sklopu Programa održivog razvoja do 2030. je i kvalitetnije obrazovanje. Praktična potpora tom cilju je i HEP-ov projekt opremanja osnovnih škola novim računalima pod nazivom Za naše male genijalce.

HEP-ov društveno odgovorni karakter vidljiv je i iz činjenice da je on, HEP – u vrijeme izrade podloga za provedbu cjelovite kurikularne reforme, prije više od dvije godine – prepoznao izgradnju boljega obrazovnog sustava kao jedan od najvažnijih društvenih prioriteta u Hrvatskoj. U sklopu te inicijative, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je uoči školske godine 2017./2018. pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“, čija je provedba zahtijevala osiguranje odgovarajuće opreme. To je ujedno postalo i okosnicom ovog HEP-ovog projekta. Naime, kad je HEP 2015. godine, u suradnji s Narodnim radijem, osmislio nacionalni projekt „Za naše male genijalce”, u Hrvatskoj je, prema podacima Međunarodnog udruženja za vrednovanje obrazovnih postignuća (ICILS), jedno računalo dolazilo na čak 26 učenika, a većina je škola zadnji put bila znatnije opremljena računalnom opremom pred više od deset godina. Potaknut takvim stanjem, HEP je pokrenuo spomenutu akciju opremanja osnovnih škola novim računalima, želeći osigurati bolje uvjete informatičkog obrazovanja za što veći broj učenika, ali i senzibilizirati javnost za nepovoljno stanje školske informatičke opreme.

U prve dvije godine akcije – 2015. i 2016. – HEP je darovao 105 novih računala u 27 osnovnih škola, dok je u 2017. godini 50 računala dobilo novih 15 osnovnih škola – u Dardi, Osijeku, Dalju, Čemincu, Stankovcima, Kninu, Drnišu, Drinovcima, Lozovcu, Omišu, Dubrovniku, Slatinama, Slivnu, Banovoj Jarugi i Torčecu.

U okviru projekta Za naše male genijalce od početka do danas HEP je donirao učenicima 42 osnovne škole ukupno 155 novih računala u vrijednosti 750.000 kuna!

Akcija „Za naše male genijalce“ dio je šire suradnje HEP-a s obrazovnim sustavom. Kao velik poslodavac i nositelj energetskih djelatnosti (što zahtijeva znatna i stalna ulaganja u stručnost i znanje) te kao tvrtka od strateške važnosti za Hrvatsku, HEP je ulaganja u razvoj znanja mladih prepoznao kao vrijedan poticaj njihovu razvoju i budućim stručnim uspjesima. Nagradom Imam žicu! već dulje od dvadeset godina HEP uočava i nagrađuje najbolje mlade matematičare, fizičare i elektrotehničare i do sada je njome nagradio više od 700 učenika osnovnih i srednjih škola.

HEP je preuzeo važnu ulogu i u visokoškolskom obrazovanju te na temelju sporazuma o suradnji na znanstvenoistraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima surađuje s više hrvatskih institucija. Također, u nastojanju da potiče izvrsnost, HEP je svojim trajnim Programom stipendiranja u zadnjih desetak godina stipendirao više od stotinu redovitih studenata.

Nadamo se da će darovana računalna oprema pomoći malim genijalcima u njihovu razvoju sve do upisa na fakultet te da će neki od njih postati i novi HEP-ovi stipendisti i stručnjaci.

Darko Alfirev

Dobra Hrvatska
Ožujak, 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img