spot_img

DRUŠTVENA RASPRAVA: HUP protiv ograničenja u radu trgovina: Prijeti gubitak radnih mjesta!

Trgovci su ionako suočeni sa smanjenom poslovnom aktivnosti te nemogućnosti planiranja i neizvjesnostima koje donosi ova kriza. Potencijalni gubitak radnih mjesta uzrokovan ovakvim odlukama dodatno bi produbio razmjere postojeće krize – istaknuo je HUP. u studenom 2020.

HUP-Udruga trgovine poručila je da vrijeme krize uzrokovane pandemijom Covida-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, pa tako i za rad nedjeljom, a da se, ukoliko se ipak donese zakon koji bi ograničavalo taj rad, uvede prilagodba od najmanje godinu dana.

“Trgovci su ionako suočeni sa smanjenom poslovnom aktivnosti te nemogućnosti planiranja i neizvjesnostima koje donosi ova kriza. Potencijalni gubitak radnih mjesta uzrokovan ovakvim odlukama dodatno bi produbio razmjere postojeće krize”; istaknuto je u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca.

Poslodavci okupljeni u HUP-Udruzi trgovine istaknuli su i da je za očekivati nastavak trenda pada prodaje zbog smanjenog povjerenja potrošača, pogoršanja na tržištu rada te promijenjenih navika potrošača.

Stoga, ukoliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja namjerava ići sa zakonskim rješenjem koje bi ograničavalo rad nedjeljom, prijedlog Izvršnog odbora HUP-Udruge trgovine je da se u tom slučaju uvede razmjerna prilagodba, odnosno rok za primjenu od najmanje godine dana nakon stupanja na snagu novog zakona, zaključuje se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković nedavno je najavio da će Vlada tijekom ovoga mandata predložiti zakon o radu trgovina nedjeljom, koji će tražiti balans između onoga da se u načelu ne radi, a da se omogući, osobito zbog turizma i gospodarstva, jedan broj nedjelja koji bi bio radni.

Prema posljednjim podacima DZS-a, u Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji pala 8,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već šesti mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini.

Izvor: Večernji list   – ovdje…

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img