ERICSSON NIKOLA TESLA – prva hrvatska kompanija „Prijatelj bicikliranja“, istaknuta u cjelovitoj zaštiti okoliša, štednji i zamjeni energije…

Mnogi zaposlenici dolaze na posao biciklom, a kompanija im je osigurala mnoge povoljne uvjete za to. A da se u kompaniji misli „zeleno“, vidi se i iz mnogih drugih akcija kojima je cilj isti: smanjiti onečišćenje prirode, štedjeti energiju i resurse te pozitivno utjecati na poslovanje, život ljudi, ali i okoliš.

Prva tvrtka i prva ustanova – „Prijatelji bicikliranja“u RH

Ericsson Nikola Tesla prva je kompanija u Hrvatskoj kojoj je dodijeljen europski certifikat “Prijatelj bicikliranja” u organizaciji Sindikata biciklista. Time se ova kompanija pridružila inicijativi društveno odgovornih kompanija u Europi koje žele smanjiti stakleničke plinove, a istodobno pozitivno utjecati na zdravlje svojih zaposlenika. Prethodno je i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu stekao isti certifikat kao prva ustanova u Hrvatskoj, pa se nadamo da će ove dvije organizacije svojim pozitivnim primjerom biti primjer i drugima kako bi se i Hrvatska priključila prilično masovnom pokretu u Europi koji zagovara i prakticira održiv oblik kretanja, odgovornost prema okolišu i zdravlju, javnom prostoru i uštedi dragocjene energije.

Koordinator za certificiranje u Hrvatskoj je Sindikat biciklista, koji u ime Europske biciklističke federacije provodi program certificiranja “Prijatelj bicikliranja”. “U današnje vrijeme kada je smanjenje utjecaja motoriziranog prometa na okoliš i zdravlje od presudne važnosti primjer prve certificirane tvrtke pokazuje pozitivan pomak prema izravnom i aktivnom djelovanju u ovom području”, kažu u Sindikatu biciklista.

Ericsson Nikola Tesla jedan je od onih poslodavaca koji je osjetljiv prema pitanjima zaštite okoliša i racionalnog gospodarenja energijom te sudjeluje u različitim inicijativama.

“U kompaniji već dugi niz godina djeluje petnaestak sekcija, a među njima i biciklistička. Sve sekcije, pa tako i biciklisti, za interno informiranje koriste medijski prostor na intranetu kompanije, a pomažu im i Kompanijske komunikacije, osobito putem članaka u časopisu Komunikacije koji potiču odgovorno ponašanje prema zdravlju i okolišu. Već u lipnju 2015. kompanija se pridružila inicijativi “Biciklom na posao”, a unutar kampusa smo izgradili i uredili više parkirališta za bicikle na kojima tijekom sezone parkira i do 250 naših djelatnika. U listopadu prošle godine pokrenuta je i inicijativa za certifikaciju tvrtke kao ‘bike-friendly’ poslodavca, a postupak smo, kao prva takva komercijalna tvrtka u Hrvatskoj, uspješno završili u travnju ove godine. Certifikacija koju smo uspješno prošli dio je nacionalne kampanje “Biciklom na posao”, koja se provodi pod okriljem Ministarstva zaštite okoliša i EU programa Intelligent Energy Europe”, kažu u tvrtki Ericsson Nikola Tesla.

Cijeli projekt još nije završen, a u planu je povećanje broja parkirnih mjesta i pristupnih staza za bicikle te proširenje broja lokacija na kojima se nalaze. U tome će im pomoći i plan upravljanja prometom koji je nastao tijekom certifikacije te podaci iz opsežne samoprocjene, koja je sastavni dio procesa za dodjelu certifikata. U kompaniji ističu da im certifikat sam po sebi nije svrha, “već je samo dokaz i službeno priznanje ciljanih aktivnosti koje se sustavno provode godinama” te ističu da je “odgovoran odnos prema okolišu sastavni dio poslovne strategije i kulture Ericssona Nikole Tesle”.

ERICSSON NIKOLA TESLA – poklonik, promotor i provoditelj sustavnih aktivnosti u zaštiti okoliša od onečišćenja, štednje i zamjene energije …

Na kompanijskom intranetu objavljuju se brojni članci i informacije koje potiču zaposlenike da razmišljaju “zeleno”, a u časopisu Komunikacije jedna od stalnih rubrika posvećena je “zelenim rješenjima i tehnologijama” te odgovornom ponašanju prema okolišu. I neke interne edukacijske aktivnosti uključuju ove teme, a odnos prema okolišu uvršten je i u godišnji izvještaj o poslovanju kompanije.

„Aktivnosti vezane uz upravljanje okolišem odvijaju se i koordiniraju kroz mrežu za operativnu izvrsnost, koja je sastavni dio procesa vezanih uz razvoj i kvalitetu poslovanja. Članovi posebnog kompanijskog tima redovito i sustavno provode unutarnje i vanjske prosudbe funkcioniranja sustava upravljanja okolišem kako bi zadržali, na korporacijskoj razini stečeni, certifikat ISO 14001“, kažu u ovoj kompaniji.

Kvalitetnim upravljanjem kompanija racionalizira korištenje  resursa, a posebno ističu da na svojim ispitnim sustavima, odnosno u testnoj okolini koja je njihov najveći potrošač električne energije, postižu i do 60 posto uštede električne energije, zahvaljujući inovacijama vlastitih stručnjaka.

Od sredine 2014. godine u svom poslovanju koriste isključivo ZelEn energiju iz obnovljivih izvora. Također, optimiziraju servisne usluge te otpremu i distribuciju proizvoda, a korištenjem videokonferencija, sustava e-učenja, e-sastanaka i sl. reducirali su broj poslovnih putovanja te implementirali pametna rješenja koja štede novac i vrijeme te smanjuju onečišćenje okoliša.

Ericsson Nikola Tesla poznat je po “zelenoj tehnologiji” svojih ICT rješenja, proizvoda i usluga koji pozitivno utječu na poslovanje, život ljudi i okoliš, uključujući i klimatske promjene. Ericsson Nikola Tesla razvio je i/ili sudjeluje u razvoju i primjeni niza e/m-proizvoda i usluga poput Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH), eRecepta ili Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra, što sve utječe na smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Opis fotografija:

  1. Jedno od natkrivenih parkiralište za biciklistički vozni park djelatnika Ericssona Nikole Tesle
  2. Snježana Bahtijari, direktorica Marketinga i DOP-a u Ericssonu Nikoli Tesli preuzima certifikat od Tomislava Nakića-Alfirevića, predsjednika Sindikata biciklista
  3. Certifikat „Prijatelj bicikliranja“
  4. „Akcija“ na terenu, bicikliranje u prirodi

DOBRA HRVATSKA, svibanj 2017.

Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP-primjera

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img