Projekt Ericsson Nikole Tesle, WaterQ, u službi je zaštite okoliša i zdravlja ljudi

Na Svjetski dan voda, 22. ožujka, i službeno je završena prva faza projekta WaterQ čiji je primarni cilj istražiti primjenjivost informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) i koncepta javnog prikupljanja podataka u procjeni rizika te utjecaja vode na zdravlje ljudi.

Voda je prirodni, ograničeni resurs bez kojeg život na Zemlji nije održiv. Prema poražavajućim procjenama stručnjaka, više od milijardu ljudi diljem svijeta nema pristup dovoljnoj količini pitke vode. Niz društvenih i industrijskih čimbenika, kao što su neprimjerena poljoprivredna praksa, neregulirana industrijska ispuštanja te nedovoljno učinkoviti sustavi sanitarne infrastrukture u urbanim i ruralnim područjima, zajedno s očekivanim negativnim utjecajima klimatskih promjena, imaju snažan utjecaj na dostupnost vode sigurne za ljudsku upotrebu. To svakako postavlja  dodatni izazov za javnozdravstveni sustav te učinkovitost postojećih procesa i alata za procjenu utjecaja na zdravlje.

Osiguranje dugoročne učinkovitosti i troškovne održivosti procesa procjene rizika, temeljeno na aktivnoj suradnji građanstva i znanstvene zajednice te suvremenim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (5G i IoT), teme su kojima se bavi konzorcij WaterQ. Upravo je stoga glavna zadaća konzorcija  istražiti mogućnosti i utjecaje novih tehnologija na podizanje razine sigurnosti voda u Republici Hrvatskoj te poticati uključivanje zajednice u prikupljanje podataka, uz istodobno jačanje i podizanje svijesti državljana Republike Hrvatske o važnosti kvalitete i sigurnosti voda. Konzorcij čine Ericsson Nikola Tesla d.d., Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te start-up poduzeće Freewa.

Ericsson Nikola Tesla, kao regionalni ICT lider i najveći hrvatski izvoznik znanja, u ovom projektu omogućuje automatizirano prikupljanje i prijenos ključnih parametara kvalitete i sigurnosti vode, napredni pristup u poredbenim analizama automatskih mjerenja provedenih u laboratoriju te jednostavnu vizualizaciju rezultata analize. Prikupljanje, obrada, analiza i prezentacija podataka za potrebe javno zdravstvenih djelatnika, obavljat će se na inovativnoj ICT platformi ”eOkoliš” koju su razvili stručnjaci kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, kao predstavnik preventivnog dijela javnozdravstvenog sustava, osigurava domensko znanje i duboko poznavanje izazova u području zdravstvene ekologije, u procjeni te novim pristupima u upravljanju rizicima. Uloga zavoda u WaterQ konzorciju odnosi se na definiranje parametara koje je potrebno pratiti, na korelaciju automatski prikupljanih podataka i službenih laboratorijskih mjerenja te analizu, tumačenje i informiranje svih zainteresiranih strana o rezultatima procjene rizika i mogućim utjecajima na zdravlje ljudi.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, sudjeluje kao partner u području izrade prototipa prijenosnog senzora za automatsko praćenje parametara vode. Senzor će pratiti Ph vrijednost, elektro vodljivost, temperaturu i zamućenost vode, a izmjereni podaci će putem mobilne mreže stizati u platformu eOkoliš na daljnju analizu.

Start-up projekt FreeWa se bavi aktivnostima mapiranja lokacija s besplatnom pitkom vodom u cijelome svijetu. Freewa aplikacija i web mapa pokazuju korisniku lokaciju najbliže besplatne pitke vode (česma ili prirodni izvor). U WaterQ projektu FreeWa predstavlja korisničko sučelje za prijenos informacija svim zainteresiranim građanima.

Dodatne informacije o projektu možete pronaći na web stranici www.waterq.info.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img