spot_img

EUROPA: Europski pakt za mlade (Pact4Youth) – Poslovno-obrazovno partnerstvo za porast zapošljavanja i inkluzije mladih osoba

Prema podacima Europske komisije više od sedam milijuna mladih osoba u dobi između 15 i 24 godine diljem Europske unije je nezaposleno i/ili izvan obrazovnog sustava. Poražavajućim statistikama doprinosi i činjenica kako više od 4 milijuna mladih ljudi preuranjeno napušta školovanje.

Kako bi se doprinijelo rješenju navedenih problema, Europska strategija za pametan, uključiv i održiv rast kao dva unutar pet glavnih ciljeva navodi:
a) zapošljavanje, odnosno  cilj da 75% osoba u dobi od 20-64 godine do 2020. godine mora biti zaposleno, te
b) obrazovanje, odnosno, smanjenje stope preranog napuštanja školovanja ispod 10% i povećanje udjela mladih osoba s tercijarnim stupnjem obrazovanja na minimalno 40% do 2020. godine. Odnosno, ono što Unija nastoji jest unapređenjem obrazovnog sustava doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta te tako umanjiti siromaštvo, stvarati nove poslovne mogućnosti, kao i mogućnosti zapošljavanja u svim sektorima.

Posljedica preranog napuštanja obrazovnog sustava održava se na nemogućnost realizacije prilika unutar kojih mladi imaju mogućnost steći vještine, znanja i kompetencije iskoristive tijekom cijeloga života te tako aktivno sudjelovati na tržištu rada, ali i društvu kao takvom. Iz navedenih je podataka jasno vidljivo kako Europsku uniju, stoga, karakterizira svojevrstan paradoks: s jedne je strane neiskorišten neizmjeran ljudski potencijal, dok s druge strane poduzeća vape za mladim, obrazovanim i motiviranim osobama.

CSR Europe i Europska komisija

Kako bi se doprinijelo održivom razvoju i razvoju inovacija,  društvenoj odgovornosti te Strategiji Europe 2020 u cijelosti, CSR Europe i Europska komisija u studenom 2017. pokrenuli su European Pact for Youth – pakt  koji predstavlja međusobnu suradnju Unije i poslovnog sektora kako bi zajednički radili na razvoju kulture partnerstva unutar koje bi učenje i podučavanje bili uzbudljivi te tako poboljšali šanse mladim osobama za zapošljavanje.

Kako bi ostvario svoju svrhu, pakt je definiran kroz tri glavna cilja:

  1. Povećanje broja i kvalitete poslovno-obrazovnih partnerstava u Europskoj Uniji za zapošljavanje mladih i njihovu inkluziju.
  2. Doprinijeti izražajnijem razvitku vještina mladih osoba.
  3. Doprinijeti nacionalnim i europskim politikama vezanima za vještine mladih osoba kroz kompetentnost i zapošljivost.

Kako bi se osigurao što kvalitetniji i jednostavniji prijelaz iz obrazovnog sustava na tržište rada, te kako bi shodno tome mlade osobe za njega bile spremne, osobito kada su u vidu njihove vještine, poslovni i obrazovni sektor primorani su raditi zajedno – i to je upravo ono što je ovaj Pakt prepoznao.

S obzirom da Pakt svoje ciljeve nastoji ostvariti do 2030. godine te utjecati na različite dionike: udruženja, osnovne i srednje škole male, srednje i velike poduzetnike, i vi ste pozvani uključiti se u inicijativu te ovim putem doprinijeti razvoju društva te svojeg društveno odgovornog poslovanja!

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img