spot_img

Europski dan organske hrane 2025.: Dodijeljene nagrade EU za organsku hranu

Europski dan organske hrane pokrenuli su 2021. godine Europski parlament, Vijeće i Komisija kao zajedničku inicijativu za promicanje organske poljoprivrede. Proizvodnjom visokokvalitetne hrane s niskim utjecajem na okoliš, organska poljoprivreda igra ključnu ulogu u izgradnji održivog prehrambenog sustava za Europu. EU ostaje u potpunosti predan kontinuiranom razvoju svog organskog sektora, s akcijama poput Dana organske hrane u EU, nagrada EU za organsku proizvodnju i značajnom podrškom putem strateških planova ZPP-a – koji osiguravaju 14,7 milijardi eura od 2023. do 2027. kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da prijeđu na organsku proizvodnju i održe je.

Kao rezultat toga, danas ima 30 % više organskih poljoprivrednika nego 2018. Gotovo sve države članice sada imaju sveobuhvatne strategije organske proizvodnje, a tržište organskih proizvoda nastavlja rasti. EU je sada drugo najveće tržište organskih proizvoda na svijetu. Više primjera poduzetih akcija u okviru akcijskog plana EU za razvoj organske proizvodnje dostupno je u informativnom listu (PDF).

Europska komisija je 23. rujna 2025., povodom Dana organske hrane EU-a, objavila pobjednike četvrtog izdanja nagrade EU za organsku hranu.

EU Organic Awards za 2025.

Za ovogodišnji natječaj pristiglo je više od 100 prijava iz cijele EU, a u uži izbor ušlo je 21 kandidat iz 13 zemalja. Nagrade EU za organsku hranu sastoje se od 6 kategorija i 7 pojedinačnih nagrada, prepoznajući inovativne, održive i inspirativne projekte koji značajno dodaju vrijednost organskoj proizvodnji i potrošnji. Nagrade organiziraju Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odborEuropski odbor regijaCOPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, uz podršku Europskog parlamenta i Vijeća.

Ovogodišnji dobitnici nagrada podržavaju visoke standarde te predstavljaju inovativne i održive projekte u cijelom europskom lancu organske vrijednosti. Njihov rad pokazuje kako organska poljoprivreda i proizvodnja mogu donijeti dodanu vrijednost, stvoriti zajednice i radna mjesta u ruralnim područjima, pretvoriti ambiciozne ciljeve održivosti u stvarnost i ojačati otporne, budućnosti usmjerene prehrambene sustave. U novom prijedlogu ZPP-a , EU će održati snažnu političku podršku organskoj poljoprivredi, osiguravajući da sektor može nastaviti rasti i napredovati.

Ovogodišnji dobitnici nagrada EU Organic Awards

  • Najbolja organska poljoprivrednica je gđa. Albina Yasinskaya iz Bugarske. Njezina farma primjenjuje permakulturu, strategiju sezonske proizvodnje i principe nultog otpada, podržava lokalnu zajednicu i smatra se nacionalnim predvodnikom u održivoj organskoj poljoprivredi.
  • Najbolji organski poljoprivrednik je gospodin Lieven Devreese iz Belgije. Njegova se farma između ostalog provodi terapijske aktivnosti za psihijatrijske pacijente uključujući ih u mjesečne poljoprivredne aktivnosti. Nudi terapijske i društvene pogodnosti te sudjelovanje potrošača, služeći kao ponovljivi model organske poljoprivrede usmjerene na zajednicu diljem EU.
  • Najbolje malo poduzeće za preradu organske hrane je tvrtka Joseph Brotmanufaktur GmbH iz Austrije. Surađujući s 24 obitelji malih poljoprivrednika na uzgoju 14 rijetkih sorti žitarica, pekara prednjači u očuvanju izvorne kulture žitarica, a istovremeno promiče bioraznolikost, lance poštene vrijednosti i održive prehrambene sustave diljem Austrije.
  • Najbolji organski restoran/ugostitelj je Peskesi u Grčkoj. Sa sjedištem u Heraklionu na Kreti, Peskesi kombinira vlastitu organsku farmu s partnerstvima 98% lokalnih proizvođača. Restoran podržava kretsku gastronomiju kroz održivu poljoprivredu, prakse nultog otpada i kulturne inicijative koje čuvaju tradicionalne recepte, domaće sorte i lokalni identitet.
  • Najbolji prodavač organske hrane je Radis&Bona eG u Njemačkoj. Sa sjedištem u Regensburgu u Bavarskoj, ova zadružna poljoprivredna trgovina nudi 100% organske proizvode od 2021. godine, nabavljene izravno od lokalnih proizvođača u radijusu od 80 km. Svojim zadružnim modelom, Radis&Bona jača regionalnu poljoprivredu, osigurava poštene cijene i promiče održive prakse kroz kratke lance opskrbe, nizak utjecaj na okoliš i snažno sudjelovanje zajednice.
  • Najbolji organski grad je Valpaços iz Portugala. Ova ruralna općina u sjevernom Portugalu predvodi u organskoj poljoprivredi. Valpaços spaja tradiciju i inovacije kroz proizvode s oznakom zaštićenog porijekla (PDO) i oznakom zaštićenog geografskog podrijetla (PGI) poput vina, maslinovog ulja i meda, a istovremeno unapređuje održivost školskim vrtovima, općinskim kompostiranjem, mjerama klimatskih djelovanja i snažnim politikama bioraznolikosti – nudeći prenosivi model za otporne, organske prehrambene sustave u Europi.
  • Najbolja organska regija i biodistrikt je okrug Võru u Estoniji. Od 2018. godine ova jugoistočna regija pionir je održivog sustava organske hrane. Osigurava 20% organske hrane u svim školama i vrtićima kroz snažnu suradnju između lokalnih vlasti, proizvođača i zajednice. 

Izvor: Europska komisija

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
HEP Opskrba

NAJČITANIJE