spot_img

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) 2024: Otpad od hrane – Bacanje hrane nije u modi!

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) izrastao je iz projekta koji je 2009. godine organirirao program LIFE i Europska komisija. Cilj obilježavanja je organizirati akcije podizanja svijesti o prevenciji otpada tijekom istog tjedna diljem Europe.

Europski tjedan za smanjenje otpada ima za cilj:

  • podizanje svijesti o smanjenju otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i strategijama recikliranja materijala, te povezanim politikama Europske unije i država članica,
  • istaknuti rad koji su obavili sudionici EWWR-a,
  • mobilizirati i potaknuti europske građane da se usredotoče na četiri ključne akcijske teme,
  • ojačati kapacitete dionika EWWR-a pružajući im ciljane komunikacijske alate i obuku.

Ovogodišnje šesnaesto obilježavanje održat će se od 16. do 24. studenoga 2024., naglašavajući važnost borbe protiv bacanja hrane.

Otpad od hrane

Otpad od hrane označava svu hranu (uključujući piće) i povezane nejestive dijelove uklonjene iz ljudskog lanca opskrbe hranom u sljedećim sektorima: proizvodnja prehrambenih proizvoda, maloprodaja hrane/mješovitom robom, usluživanje hrane i kućanstva.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) 2024

Svake godine zemlje EU proizvedu preko 59,2 milijuna tona otpada od hrane, što odgovara 132 kg po stanovniku. Ovaj je podatak još dramatičniji ako uzmemo u obzir da si više od 37 milijuna ljudi ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan.


Žalosno prekomjerno bacanje hrane u Europi i svijetu


Na globalnoj razini jedna trećina sve hrane proizvedene za ljudsku prehranu se baca. Gledajući podatke UNEP-a, u 2019. proizvedeno je oko 931 milijun tona otpada od hrane, što se računa kao 17% ukupne svjetske proizvodnje hrane.

Gdje se sve baca hrana

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) 2024

A u kojem trenutku hrana postaje otpad? Velika većina otpada od hrane nastaje u kućanstvima (više od polovice proizvedenog otpada od hrane), u uslužnoj djelatnosti (restorani, catering) i maloprodaji (supermarketi, trgovine).



Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) 2024.

Zemlje s najmanjom stopom otpada od hrane u 2022. bile su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, dok su zemlje s najvećom stopom otpada po stanovniku bile Portugal, Danska i Cipar, što ukazuje na veliku razliku među zemljama EU (podaci nisu dostupni za sve zemlje).

Posljedice bacanja hrane

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) 2024

Iza ove količine otpada od hrane kriju se i ekonomski i ekološki utjecaji. Podaci procjenjuju da je tržišna vrijednost godišnje proizvedenog otpada od hrane u Europi 132 milijarde eura. Nadalje, bacanje hrane ima posljedice u pogledu emisija stakleničkih plinova povezanih, na primjer, s korištenjem zemljišta pod usjevima, slatkovodnih resursa i gnojiva za proizvodnju hrane.

Bacanje hrane nije u modi!

Stoga je ove godine Europski tjedan za smanjenje otpada odlučio udružiti snage kako bi promijenio način na koji proizvodimo, konzumiramo i distribuiramo hranu u Europi. Kroz radnje i inspirativne inicijative, koordinatori i cijela zajednica EWWR-a predani su usmjeravanju lokalnih i javnih vlasti, privatnih tvrtki, udruga, škola i građana da preispitaju svoj odnos s hranom i povećaju svoju svijest o ekološkom, gospodarskom i društvenom utjecaju bacanja hrane. Svi su pozvani sudjelovati.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
HEP Opskrba

NAJČITANIJE