Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) izrastao je iz projekta koji je 2009. godine organirirao program LIFE i Europska komisija. Cilj obilježavanja je organizirati akcije podizanja svijesti o prevenciji otpada tijekom istog tjedna diljem Europe.
Europski tjedan za smanjenje otpada ima za cilj:
- podizanje svijesti o smanjenju otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i strategijama recikliranja materijala, te povezanim politikama Europske unije i država članica,
- istaknuti rad koji su obavili sudionici EWWR-a,
- mobilizirati i potaknuti europske građane da se usredotoče na četiri ključne akcijske teme,
- ojačati kapacitete dionika EWWR-a pružajući im ciljane komunikacijske alate i obuku.
Ovogodišnje šesnaesto obilježavanje održat će se od 16. do 24. studenoga 2024., naglašavajući važnost borbe protiv bacanja hrane.
Otpad od hrane
Otpad od hrane označava svu hranu (uključujući piće) i povezane nejestive dijelove uklonjene iz ljudskog lanca opskrbe hranom u sljedećim sektorima: proizvodnja prehrambenih proizvoda, maloprodaja hrane/mješovitom robom, usluživanje hrane i kućanstva.

Svake godine zemlje EU proizvedu preko 59,2 milijuna tona otpada od hrane, što odgovara 132 kg po stanovniku. Ovaj je podatak još dramatičniji ako uzmemo u obzir da si više od 37 milijuna ljudi ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan.
Žalosno prekomjerno bacanje hrane u Europi i svijetu
Na globalnoj razini jedna trećina sve hrane proizvedene za ljudsku prehranu se baca. Gledajući podatke UNEP-a, u 2019. proizvedeno je oko 931 milijun tona otpada od hrane, što se računa kao 17% ukupne svjetske proizvodnje hrane.
Gdje se sve baca hrana

A u kojem trenutku hrana postaje otpad? Velika većina otpada od hrane nastaje u kućanstvima (više od polovice proizvedenog otpada od hrane), u uslužnoj djelatnosti (restorani, catering) i maloprodaji (supermarketi, trgovine).
- Odgovoran građanin: Održivim načinom smanjiti bacanje hrane kod kuće
- Poštovati hranu – sve o tome kako smanjiti bacanje hrane (Odgovoran građanin)
- Odgovoran građanin: Testiraj se. Hrana se ne baca! Razvij 41 dobru naviku nebacanja hrane.

Zemlje s najmanjom stopom otpada od hrane u 2022. bile su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, dok su zemlje s najvećom stopom otpada po stanovniku bile Portugal, Danska i Cipar, što ukazuje na veliku razliku među zemljama EU (podaci nisu dostupni za sve zemlje).
Posljedice bacanja hrane

Iza ove količine otpada od hrane kriju se i ekonomski i ekološki utjecaji. Podaci procjenjuju da je tržišna vrijednost godišnje proizvedenog otpada od hrane u Europi 132 milijarde eura. Nadalje, bacanje hrane ima posljedice u pogledu emisija stakleničkih plinova povezanih, na primjer, s korištenjem zemljišta pod usjevima, slatkovodnih resursa i gnojiva za proizvodnju hrane.
Bacanje hrane nije u modi!
Stoga je ove godine Europski tjedan za smanjenje otpada odlučio udružiti snage kako bi promijenio način na koji proizvodimo, konzumiramo i distribuiramo hranu u Europi. Kroz radnje i inspirativne inicijative, koordinatori i cijela zajednica EWWR-a predani su usmjeravanju lokalnih i javnih vlasti, privatnih tvrtki, udruga, škola i građana da preispitaju svoj odnos s hranom i povećaju svoju svijest o ekološkom, gospodarskom i društvenom utjecaju bacanja hrane. Svi su pozvani sudjelovati.
DOBRA HRVATSKA












Trebate biti prijavljeni kako bi objavili komentar.