Govor Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na dodjeli Nagrada HUP za DOP

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratila se nazočnima na dodjeli Nagrada Hrvatske udruge poslodavaca za primjere dobre prakse društveno odgovornog poslovanja (DOP), 12. svibnja 2016.

Poštovana gospođo Deranja,

uvaženi članovi Hrvatske udruge poslodavaca,

dame i gospodo,

Zahvaljujem Hrvatskoj udruzi poslodavaca na pozivu na dodjelu Nagrade za primjere dobre prakse društveno odgovornog poslovanja.

Prigoda je ovo kazati nekoliko riječi o važnosti uloge društveno odgovornog poslovanja u očuvanju temeljnih vrijednosti našeg društva i gospodarskom rastu – i to upravo u sjedištu uvažene Hrvatske udruge poslodavaca, koja više od dva desetljeća promiče poduzetnički duh, poduzetnička prava i slobode u Hrvatskoj.

Ovdje sam prvi puta od preuzimanja predsjedničke dužnosti. No vrlo dobro znate da veliki dio mojih aktivnosti, s obzirom na teške socijalne prilike u Hrvatskoj, zauzimaju upravo pitanja gospodarske, socijalne i razvojne politike. Posebno mi je drago što ovdje mogu istaknuti i vrlo aktivnu i vrijednu ulogu gospođe Deranje, kao predstavnice Hrvatske udruge poslodavaca, u mom Vijeću za gospodarska pitanja. Na tom sudjelovanju i ovdje joj zahvaljujem.

Jučer sam govorila pred uvaženim skupom hrvatskih i albanskih gospodarstvenika. Sljedeći tjedan u Teheranu govorit ću pred hrvatskom i iranskom poslovnom zajednicom. To su samo dva od velikog broja takvih aktivnosti, na koje stavljam naglasak u svom djelovanju. Na taj način u praksi provodim svoje obećanje našem društvu kako ću biti prva gospodarska diplomatkinja Republike Hrvatske

Međutim, kao što to uvijek činim, moram i pred ovim skupom naglasiti važnost rada u samoj Hrvatskoj. Pri tome mislim na provedbu sveobuhvatnih reformi koje će vama olakšati poslovanje, a Hrvatsku učiniti privlačnijom za poslovanje. To nije samo zadaća hrvatske Vlade, to je odgovornost cijelog javnog sektora, koji mora stvoriti poticajno okruženje za rad i poslovanje, a time i osigurati razvoj društveno odgovornih tvrtki.

Naša zadaća u državnoj vlasti nije samo poticanje društveno odgovornog poslovanja privatnog sektora. Prvenstveno se moramo brinuti o tome da upravo mi budemo primjer takvog poslovanja. Na ponašanju državne vlasti gradi se odnos i privatnog sektora, a i svakog pojedinca, prema društvu u cjelini.

U tome smislu je s naše strane potrebno opetovano potvrđivati predanost općim, a ne partikularnim ciljevima i interesima; konstruktivno pristupati svim društvenim problemima, bez stavljanja stranačkih i kratkoročnih političkih ciljeva u prvi plan; i uvođenje prakse dugoročnog sustavnog planiranja cjelokupnog razvoja, kako bi se takva praksa prihvatila i od drugih sudionika u društvenim procesima.

Takvim pristupom izravno ćemo poticati i razvoj društveno odgovornih tvrtki, koje su važne za naše gospodarstvo i društvo s više aspekata. Jedan od njih je da one svojom poslovnom praksom „čuvaju“ same temelje hrvatskog društva – načela poštivanja ljudskih i radnih prava, zaštite okoliša, poštenog i etičnog odnosa jednih prema drugima.

Društveno odgovorne tvrtke, osim što pridonose pozitivnim trendovima u gospodarskom razvoju naše zemlje, čine i mnogo više. Pokazuju nam kako je moguće, uz malo volje i truda, stvoriti ozračje uzajamnog razumijevanja, uvažavanja i tolerancije, kako je moguće ostaviti pozitivan trag u životima ljudi i učiniti našu zemlju boljim mjestom za život.

U skladu s time gledam i na ovaj današnji skup, koji je prirodan nastavak naših višegodišnjih napora usmjerenih ka izgradnji naprednijeg i boljeg društva, koje se jednako temelji, kako na odgovornosti pojedinaca, tako i organizacija, poglavito tvrtki koje u njemu djeluju.

Drage dame i gospodo,

Zahvaljujem na časti da uručim Veliku nagradu za društveno odgovorno poslovanje. Time se pridružujem težnjama Hrvatske udruge poslodavaca da se društveno odgovornim tvrtkama posveti zaslužena pažnja. A ta pažnja i potpora nas političara i šire javnosti svakako vam mora biti pružena.

Iako ne volim i ne želim ovdje ikoga izdvajati, moram reći kako mi je jako drago što je jedan od dobitnika tvrtka s projektom u koji sam i osobno bila uključena. Drago mi je vidjeti kako se takvi projekti prepoznaju i u HUP-u, što mi osobno predstavlja potvrdu ispravnih odluka dodjele sredstava iz kampanja onim najpotrebitijima na optimalan način.

Raditi jedni za druge, a ne jedni protiv drugih – poruka je ovog skupa i razlog zašto smo danas ovdje. Ja tu poruku vrlo dobro čujem i razumijem. Nadam se da će je čuti i razumjeti i svi oni pred kojima je odgovornost za izgradnju društva koje uvažava potrebe svih hrvatskih građana i brine za budućnost novih naraštaja.

Imajući to na umu, želim ovim putem pozvati predstavnike sredstava javnog priopćavanja, među kojima ovdje vidim i medijske kuće koje su izrazito društveno odgovorne, da kroz svoj rad utječu na promociju društvene odgovornosti na svim razinama: političkoj, gospodarskoj, društvenoj.

Isto tako, želim potaknuti državne institucije ne samo na provedbu mjera edukacije o važnosti društveno odgovornog poslovanja nego i na veću odgovornost prema građanima i gospodarstvu, njihovim potrebama i zahtjevima.

I posljednje, no ne i najmanje važno – pozivam potrošače da pri kupnji vode računa je li riječ o proizvodu ili usluzi tvrtke koja je za svoju strategiju poslovanja izabrala društvenu odgovornost.

Poštovane dame i gospodo,

Pozdravljam i podržavam ovaj skup. Pozdravljam i podržavam nagrađene tvrtke. Želim vam svako dobro u budućem radu i poslovanju.

Hvala na pažnji!

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img