spot_img

Hedona: Humana, uspješna i slatka križevačka priča

Kušanje neke od finih čokolada ili pralina križevačke Čokolaterije Hedona priuštit će vam pravi hedonistički užitak. Ako ste k tome i društveno odgovorni, uz mnoogbrojne slatke zalogaje proizvedene u Hedoni osjećat ćete se dobro i stoga što podržavate jedno od zasad još rijetkih socijalnih poduzeća u Hrvatskoj.

U maloj tvrtki – društvenom poduzeću koje se u neizvjesne poslovne vode otisnulo u Križevcima 2013. godine, trenutačno je zaposleno 13 osoba, a u njihovu Choco baru u središtu Križevaca još 6 zaposlenika. Od ukupno 19 zaposlenika njih devetero su osobe s invaliditetom, koje su u ovoj tvrtki našle stalni izvor prihoda, ali i samopouzdanja.

Hedona je humano, ali i ekonomski uspješno poduzeće. Nije bilo lako probiti se na tržištu čokolada i pralina. Hedoni je to uspjelo jer proizvodi izuzetno kvalitetne čokolade od vrhunskih sirovina i ukusne praline s desetak različitih punjenja. U Hedoni prate trendove i nove tehnološke postupke, prilagođavaju im se, stručno se usavršavaju te održavaju vrhunsku kvalitetu svojih ručno rađenih slastica. Specijalizirali su se i za izradu pralina na zahtjev, pa okuse i pakiranja prilagođavaju zahtjevima kupaca. U Hedoni su osobito ponosni na suradnju s legendarnim zagrebačkim Hotelom Esplanade, u kojemu se gosti redovito slade njihovim slatkišima. Ali, surađuju i s mnogim drugim hotelima i tvrtkama.

– Glavni cilj koji poduzeće Hedona d.o.o. želi postići je povećanje broja zaposlenih osoba s invaliditetom što ćemo ostvariti preseljenjem proizvodnje u novi proizvodni pogon te ulaganjem u modernizaciju strojeva i opreme – poručuje direktor Hedone Goran Borčić.

To i ne čudi jer je osnivač i vlasnik Hedone Udruga osoba s invaliditetom Križevci.

– Osnivanju „Hedone“ prethodio je projekt Udruge osoba s invaliditetom Križevci pod radnim nazivom „Chocolateria Cris“ iz 2012. godine. Projekt se odnosio na pripremne radnje za osnivanje društvenog poduzeća s osnovnim ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom koje se ne mogu zaposliti na otvorenom tržištu rada. Općeniti cilj projekta bio je promicanje socijalne inkluzije osoba s invaliditetom kroz njihovu integraciju na tržište rada. Hedona je u 100-postotnom vlasništvu Udruge i to je jedinstveni primjer pozitivne prakse u Hrvatskoj kojim smo uspjeli promijeniti klimu u Križevcima, a i šire u odnosu javnosti i drugih tvrtki prema zapošljavanju osoba s invaliditetom – kaže Petar Gatarić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci.

Od svoga osnutka Hedona je stisnuta na 70-ak „kvadrata“  neadekvatnog prostora. S gradskim vlastima Križevaca prošle godine dogovoreno je preseljenje i proširenje novoga Hedoninog proizvodnog pogona na 600 m2, koji će biti smješten u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima. Pogon je u izgradnji, a trebao bi biti u funkciji krajem ljeta iduće godine.

– Ulaganje u proizvodni pogon, strojeve i opremu omogućit će zadovoljenje tržišnih potreba (narudžbi) što će, očekivano, dovesti do povećanja prihoda poduzeća Hedona, koji će biti namijenjeni zapošljavanju većeg broja osoba s invaliditetom – kaže direktor Borčić.

Bit će to sjajna prilika za posao osobama s invaliditetom. Svoju su priliku za rad u Hedoni neke invalidne osobe već iskoristile, ističući svoje veliko zadovoljstvo.

– Priželjkivala sam posao u struci, ali ni u najljepšim snovima nisam sanjala da ću proizvoditi čokolade i praline, nešto fino i slatko što usrećuje mnoge ljude. Ovo je za mene dar s neba i jedno novo veliko iskustvo ­– kaže Martina Pavlinec, koja u Hedoni radi tri godine.

Titulu najboljeg prodavača u Križevcima, koju su mu dodijelili sami Križevčani, nosi Josip Pejčić. U samom centru grada u Hedoninom prodajnom mjestu, Josip je dobio priliku raditi kao trgovac:

– Radim u Hedoni već pet godina i ovaj mi je posao promijenio život. Ovo mi je bila jedina prilika za rad i jako sam sretan zbog toga.

I Martina Horvat oduševljena je poslom u Hedoni.

– Prije nego što sam se zaposlila ovdje, jako sam dugo tražila posao. Ljudi s invaliditetom gotovo da nemaju mogućnost raditi – kaže Martina.

Od 2018. godine Hedona je ostvarila status integrativne radionice, dakle trgovačkog društva koje zapošljava osobe s invaliditetom na temelju nalaza i mišljenja Centra za profesionalnu rehabilitaciju. Integrativna radionica mora imati zaposleno najmanje 40% osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih, što je Hedona i premašila. U njoj je zaposlena i stručna radnica kojoj je zadaća da bude potpora u svim oblicima pomoći osobama s invaliditetom na radnom mjestu.

­– Tvrtka Hedona kao društveno poduzeće s osnovanom integrativnom radionicom, sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i sukladno Pravilniku o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom, koristi mogućnosti sklapanja ugovora o poslovnoj suradnji u svrhu ispunjavanja zamjenske kvote, a dosad su sklopljeni takvi ugovori s brojnim tvrtkama – kaže P. Gatarić.

Sudjelovanjem na brojnim prigodnim sajmovima i ‘eventima’, simpozijima i konferencijama Hedona promiče svoj primjer pozitivne prakse te se prezentira kao uspješna tvrtka. Svojim je konceptom Hedona promijenila nabolje ne samo svoj grad i županiju već i hrvatsku poslovnu praksu, a dokaz su tomu i


Povelje, nagrade i priznanja:

– posebna povelja za primjer socijalnog poduzetništva ostvarenog po principu najbolje projektne prakse u 2013. godini za projekt Chocolateria Cris“, PMI Udruga za upravljanje projektima Hrvatska

– „Nagrada za društvene inovacije „I=d2.a“– ideja za Dobar Društveni angažman za projekt Chocolateria Cris“, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva 2014.

– nacionalno natjecanje za najbolju poduzetničku inovaciju TEDx Binnenhof Made in Europe u Zagrebu, 2015. Projekt „Chocolateria Cris“ ušao je među deset najboljih poduzetničkih inovacija

– „Priznanje za uzorne rezultate u poslovanju i zasluge za unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom“, Grad Križevci, 2016.

– „Povelja za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije na području unaprjeđivanja socijalnog poduzetništva“, Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije, 2018. godine

Mirela Drkulec Miletić
Poslovna inicijativa DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img