spot_img

HEINEKEN Hrvatska – zelena kompanija s dokazom

Društvena odgovornost u smislu smanjenja štetnih utjecaja na okoliš strateška je odrednica mnogih velikih kompanija, ali i jedan od preduvjeta njihovog održivog poslovanja. HEINEKEN Hrvatska dokazan je primjer takve kompanije na domaćem tržištu. Potvrda toga je i nagrada Indeks DOP-a za odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem koju je HEINEKEN Hrvatska dobio dvije godine za redom (2017. i 2018.).

Osim brige za lokalnu zajednicu te inzistiranja na najvišim standardima na područjima kvalitete radnog mjesta, održive nabave i aktivnog promicanja odgovorne konzumacije, pivovara u Karlovcu ulaže velike napore i sredstva u zaštitu okoliša. Uz to, u sklopu svoje strategije „Stvaramo bolji svijet“ navodi nužnost zaštite voda te smanjenje emisije CO2.

Tako je HEINEKEN Hrvatska u 2017. smanjio emisiju CO2 na 6,2 kg/hl, a od kraja 2016. u svojoj pivovari koristi samo zelenu električnu energiju (ZelEn), dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. U zadnjih devet godina potrošnja vode je reducirana za čak 40%, a količina nerecikliranog industrijskog otpada za 86%. Lani je tvrtka prodala 11% više piva u povratnim staklenim bocama u odnosu na 2016., a koristi i ekološki prihvatljive hladnjake. „Zelenim“ uspjesima kompanije doprinose i zaposlenici koji udružuju snage volontirajući u ekološkim akcijama, kao što je čišćenje obala karlovačkih rijeka.

No, u proteklih 12 mjeseci posebno se ističu tri velike investicije koje su zahvaljujući implementaciji inovativnih tehnologija i odgovornog korištenja prirodnih resursa doprinijele većoj energetskoj učinkovitosti te smanjenju utjecaja na okoliš.

U studenom prošle godine HEINEKEN Hrvatska je u krugu pivovare u Karlovcu otvorio zeleno skladište za gotove proizvode površine 5.100 m2, visine 11 m i kapaciteta više od 7.000 paleta. Projekt vrijedan preko 2,5 milijuna eura realiziran je u svega 7 mjeseci prema principima zelene gradnje što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje, ali i korištenja zgrade. Pritom se naglasak stavljao na energetsku učinkovitost, visokokvalitetne ekološki prihvatljive materijale pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje. Tako je po prvi put u Hrvatskoj korištena nova tehnologija temeljenja kojom se iskopi smanjuju do 50%, a što u ovom konkretnom slučaju iznosi čak 5.000 tona manje zemlje odložene na deponij nego da se koristila klasična metoda. Vanjski zidovi i pokrov krova zgrade izrađeni su od reciklabilnih panela s izolacijskom jezgrom od negorivog materijala, a posebna pozornost stavljena je na energetski učinkovitu rasvjetu – LED svjetiljke i reflektore kojima se upravlja senzorima pokreta. Upravo zbog racionalne uporabe energije i toplinske izolacije zgrade, zeleno skladište svrstano je u energetski razred A+.

SPECIJAL GLOBUS
Karlovac, 301018.
Karlovacka pivovara u vlasnistvu Heinekena smjestena u karlovackom naselju Dubovac.
Na fotografiji: Nova proizvodna linija.
Foto: Robert Fajt / CROPIX

Svega šest mjeseci nakon toga, kompanija je napravila novi iskorak u održivom poslovanju i zaštiti okoliša te je počela ostvarivati dio svoje misije – koristiti sunčevu energiju u proizvodnji piva. U svibnju 2018. na krovu zelenog skladišta postavljeno je 1.380 solarnih panela koji će godišnje proizvoditi oko 395.000 kWh električne energije. Ista brojka ujedno predstavlja godišnju uštedu jer će se za taj iznos smanjiti količina energije preuzeta od HEP-a. Iako se električna energija proizvedena pomoću solarnih panela troši za potrebe pivovare, radi se o integriranoj solarnoj elektrani kod koje je eventualni višak proizvedene energije moguće predati u javnu mrežu. Uz to, količina električne energije koju će proizvesti solarni paneli utjecat će na smanjenje emisije CO₂ od 118,5 tona na godišnjoj razini. Solarna elektrana površine 4.430 m2 sadrži 20% domaćih komponenti, a očekuje se da će se u potpunosti isplatiti nakon sedam i pol godina, pod uvjetom da cijena struje na tržištu ostane jednaka.

Potom je sredinom ljeta u pogon puštena nova kombinirana linija za punjenje piva koja je uvelike povećala energetsku učinkovitost procesa te doprinijela sigurnosti na radu. Konkretnije: tvrtka je modernizirala i spojila dvije odvojene linije za punjenje – jednu za povratnu staklenu ambalažu i drugu za nepovratnu – u jednu kombiniranu liniju na kojoj je moguće istovremeno puniti pivo u sve vrste staklene ambalaže. Budući da su prijašnje linije za punjenje morale raditi naizmjence, riječ je o ulaganju koje je unaprijedilo cijeli proces te povećalo energetsku učinkovitost i sigurnost zapsolenika koji rade na liniji za punjenje. Tako novo postrojenje, visokih sigurnosnih standarda, troši manje struje, vode i toplinske energije.

Helena Radić Bosanac

Dobra Hrvatska

Studeni, 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img