spot_img

HRVATSKO DRUŠTVO ZA ALERGOLOGIJU I JGL u širokoj akciji podrške građanima – “Alergični na alergije”

Održiv svijet je onaj koji je čovjeku dobar. Dobar je kad smo zdravi, uvijek je naša prva misao. I zato je važno ovdje istaknuti i dalje afirmirati široku akciju koja ima za cilj smanjiti tegobe velikoj skupini stanovništva u Hrvatskoj koja pati od alergija na pelud biljaka, posebno na agresivnu ambroziju.

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s tvrtkom sponzorom, domaćom farmaceutskom  tvrtkom Jadran galenski laboratorij ovog ljeta provodi široku javnozdravstvenu akciju „Alergični na alergije“. U okviru akcije razvijena je mobilna aplikacija za mapiranje staništa ambrozije pod nazivom “Alergični“.

„Alergije pogađaju više od trideset posto stanovništva, a čak dvadeset i pet posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Republici Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima“, naglasila je prof.dr.sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti prim. Marinko Artuković, dr.med., podsjetio je kako je pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena: „Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični simptomi su primjerice crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži“.

Vanja Mrša, voditeljica brendinga za bezreceptni program JIE u tvrtki JGL, podsjetila je kako ova riječka tvrtka, u skladu sa strategijom društveno odgovornog poslovanja, rado sudjeluje u aktivnostima koje doprinose općem boljitku društva : “Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju godinama radi na podizanju svijesti o opasnostima alergena. Kao društveno odgovorna tvrtka, svjesni smo da uvjet opstanka suvremenih poduzeća u tržišnoj utakmici postaje pružanje veće vrijednosti za društvo, a to je moguće ostvariti primjenom društveno odgovornih poslovnih praksi. Rado smo podržali inicijativu i odlučili pomoći građanima koje muče alergije. Vjerujemo kako će aplikacija Alergični u sklopu javnozdravstvene akcije “Alergični na alergije” dugoročno imati pozitivan utjecaj na živote građana”.

Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave. Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno – dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu. Svaki korisnik aplikacije „Alergični“ koji prijavi deset lokacija dobiva poklon paket sponzora akcije, tvrtke JGL, s proizvodima Aqua Maris 4Allergy, Vizol S Allergy i Pantexol Repair.

Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web stranici akcije – www.alergicni.com.

Uz to, na www.alergicni.com korisnici mogu pronaći zanimljive informacije o alergijama, vijesti o borbi protiv ambrozije, peludni kalendar, kao i informacije o proizvodima JGL-a iz linija Aqua Maris, Vizol S, Pantexol i Normia koji pomažu u borbi protiv alergijskih simptoma.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img