spot_img

Raste JGL Muzej farmacije – obogaćuje se rijetka zbirka muzealija s područja praktične i znanstvene farmacije

U sklopu novog investicijskog projekta JGL-a INTEGRA vrijednog 53 milijuna eura na Svilnom je otvoren moderan objekt u kojem se nalaze laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, suvremeni pilot-pogon, uredski prostori, restoran za zaposlenike i goste te izložbeni prostor JGL Muzeja farmacije s farmaceutskom zbirkom prof. Vladimira Grdinića. 

Projekt proširenja izložbenog prostora muzeja vodili su Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a, i Marin Pintur, voditelj Muzeja farmacije. Podsjetimo, JGL je u listopadu 2020., u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke, u riječkoj Užarskoj ulici osnovao JGL Muzej farmacije, prvi specijalizirani muzej farmacije u Hrvatskoj, u kojemu je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije. 

Foto: JGL

Pored stalnog edukativnog muzejskog postava u centru Rijeke na novih 400 kvadrata suvremeno uređenog prostora predstavljamo rijetku i vrijednu zbirku 1800 muzealija s područja praktične i znanstvene farmacije. Ista obuhvaća staru povijesnu oficinu s kraja 18. stoljeća iz ljekarne Komiža našeg magistra Enea Forempohera sa Sušaka”, riječi su Eve Usmiani Capobianco, koja dodaje da je ljekarna obogaćena i VR aplikacijom virtualnog ljekarnika koji pacijente upoznaje s terapijama.

Novi prostor sadrži i unikatnu, bogatu povijesnu zbirku profesora Vladimir Grdinića, najvećeg povjesničara farmacije, koji je tijekom pola stoljeća skupljao i čuvao muzejske eksponate. Ona uključuje pregled postanka i razvoj sveučilišne nastave farmacije u Hrvatskoj, zbirku isprava, farmakopeja, alkaloida, vaga, pistila, mikroskopa, fotografija, kao i niz drugih artefakata koji su pravo osvježenje za hrvatsku kulturnu i znanstvenu javnost. Posebna pažnja posvećena je i hortikulturi, u koju je integriran „Vrt ozdravljenja” kao podsjetnik da je zdrava priroda s obiljem ljekovitih biljnih vrsta najbolji partner u očuvanju čovjekova tjelesnog i duhovnog zdravlja.

Foto: JGL

Hrvatska je zemlja sa 752 godine dugom tradicijom ljekarništva, a naša najstarija ljekarna iz Trogira datira iz 1271. godine. Među najstarije sačuvanim ljekarnama u EU-u samostanska je ljekarna Male Braće u Dubrovniku iz 1317. godine, što upućuje na zaključak da se farmacija u Hrvata razvijala gotovo istodobno s europskim trendovima u ljekarništvu”, tumači Marin Pintur, dodajući kako vjeruje da će nova ekstenzija JGL Muzeja farmacije izloženim vrijednim dijelom nacionalne baštine pridonijeti boljem poznavanju i realnom vrednovanju farmaceutske znanosti i ljekarničke prakse u nacionalnom i europskom kontekstu.

JGL Muzej farmacije ispunjava jednu od svojih osnovnih misija, a to je istraživanje, sustavno čuvanje, prezentacija i afirmacija bogate povijesti farmacije. Ekstenzija Muzeja u sklopu JGL Pharma Valley kompleksa zasad će biti namijenjena isključivo zaposlenicima, partnerima i gostima JGL-a, dok se u budućnosti očekuje da postane nastavnom bazom za obrazovne institucije farmaceutske struke. 

Foto: JGL

Želimo oteti zaboravu prikupljene vrijedne eksponate i bogatu arhivsku građu, ali i odati počast i poštovanje ljekarnicima i ljekarničkoj struci, svemu lijepom što baštinimo od generacija prije nas. Također, cilj nam je trajno sačuvati svjedoke vremena i ne prepustiti zaboravu ono vrijedno što je JGL i njegove zaposlenike životno i strukovno odredilo, zaključuje Usmiani Capobianco.

DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2023.

odgovorno@odgovorno.hr
www.odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img