spot_img

JGL – KUĆA INOVACIJA: „Ponosni na razvoj i doprinos Hrvatskoj”

JGL, to je 150 brendova, 300 proizvoda i 650 varijacija prisutnih na 60 tržišta svijeta. Izvoz čini 86 posto poslovnih prihoda. I JGL ide dalje!

Jadran-galenski laboratorij (JGL), najveća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, promotor održivosti, privela je kraju trogodišnji investicijski projekt INTEGRA. Izgradnjom dvaju visokotehnoloških objekata na Svilnom i Kukuljanovu te nabavkom vrijedne opreme značajno su povećani kapaciteti i tehnološke mogućnosti istraživanja i razvoja, proizvodnje sterilnih sprejeva, kapi i aerosola te logistike i distribucije. Projekt je vrijedan 53 milijuna eura. Stječu se novi preduvjeti za obogaćivanje onog što JGL već ima.

U JGL Pharma Valley kompleksu na Svilnom svečano je obilježen završetak ulaganja u projekt INTEGRA. Pred brojnim uzvanicima iz gospodarstva, znanosti i politike predstavljeno je sve najvažnije što je ovim ostvareno: 

 • novi laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, pilot pogon, 
 • linija za sterilnu proizvodnju kapi i sprejeva kojom se proizvodni kapaciteti povećavaju za čak 60 posto,
 • novi robotizirani logističko-distribucijski centar JGL-a sa 17 500 paletnih mjesta, u riječkoj poslovnoj zoni Kukuljanovo, 
 • dodatni sadržaji koji će unaprijediti uvjete rada zaposlenika i gostiju u kompleksu Pharma Valley poput restorana, novih uredskih prostora, predavaonice, višenamjenske dvorane za sastanke i novog postava JGL Muzeja farmacije.
JGL - Projekt Integra
Foto: JGL – Svečanost obilježavanja završetka ulaganja u projekt INTEGRA / JGL

U životu svake tvrtke ostaju zabilježene neke posebno važne odluke, nakon kojih sadašnjost i budućnost dobiju sasvim novu dimenziju. INTEGROM značajno podižemo tehnološku opremljenost i kapacitete te stvaramo preduvjete za daljnji iskorak naših ključnih brendova na globalno tržište zdravlja”, na otvorenju je istaknuo Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a, te dodao: U JGL-u smo oduvijek znali da možemo rasti, sanjali smo da iz malog lokalnog laboratorija postanemo internacionalna farmaceutska tvrtka koja posluje daleko izvan granica naše države. Skromno, uporno i strpljivo, s puno strasti i energije gradili smo ovu našu kuću, kao i njenu internacionalnu poziciju, a sad smo sa svojih 150 brendova, 300 proizvoda i 650 varijacija prisutni na 60 tržišta svijeta. Izvoz čini 86 posto naših poslovnih prihoda.”

Povećanje istraživačko-razvojnih kapaciteta te integracija istih s proizvodnjom i kvalitetom na jednoj lokaciji osnažit će pozicije JGL-a u razvoju i proizvodnji naprednih, inovativnih proizvoda unutar tri strateška terapijska područja – gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije, pojasnio je glavni izvršni direktor JGL-a, Mislav Vučić. Dodao je, ipak, kako su ključ uspjeha – zaposlenici. „Želim zahvaliti timu koji je vrijedno i znalački vodio ovaj projekt, ali i cijelom kolektivu JGL, Adrialab i Pablo, kojeg čine 1241 osobe, a koje motivirano i uspješno realizira zajedničke ciljeve. Svi potpuno svjesni da natjecanje s globalnim multinacionalnim kompanijama traži izvrsnost u svemu što radimo”, rekao je Vučić.

JGL - Projekt Integra
Foto: JGL – Projekt Integra:  Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske u obilasku novih visokotehnoloških objekata / JGL

Premijer Andrej Plenković čestitao je na uspješno završenom projektu te istaknuo kako je ponosan što može iskazati poštovanje prema više od trideset godina truda, rada i ulaganja JGL-a.

„Hrvatska banka za obnovu i razvitak alat je Vlade i njena primarna svrha je poticanje projekta poput ovog. Ovo je ulaganje u visoke tehnologije, znanje, proizvodnju i digitalizaciju, čime se postiže globalna konkurentnost. JGL daje doprinos Hrvatskoj kakvu želimo“, izjavio je predsjednik Vlade te dodao: „U JGL-u osjećam zajedništvo i koheziju – a to je najvažnije za timski rad, vjeru u ono što se radi, lojalnost, angažman, partnerstvo, suradnju i u konačnici za uspjeh. Mi smo ponosni na vas i država je tu da bi projekti poput INTEGRE činili Hrvatsku boljom.“

INTEGRA u brojkama:

 • vrijednost investicije: 53 milijuna eura
 • trajanje projekta: 3 godine
 • rast kapaciteta sterilne proizvodnje za 60 posto (40 milijuna proizvoda)
 • ukupna površina nove farmaceutske proizvodnje: 3250 m2
 • novi pilot pogon: 750 m2
 • novi laboratoriji i uredi za istraživanje i razvoj te kontrolu kvalitete: 2450 m2
 • novi logističko-distribucijski centar Kukuljanovo: 20 000 m2
 • kapacitet logističko-distribucijskog centra Kukuljanovo: 17 500 paleta 

O JGL-u: 

JGL je najveća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, globalnog dosega i liderskih pozicija u terapijskim područjima gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije. Već više od 30 godina JGL raste i razvija poslovanje širom svijeta, a zahvaljujući stalnom investiranju u istraživanje i razvoj, proizvodne pogone i hi-tech tehnologiju, u skladu s ESG principima poslovanja, tvrtka se svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika u Europskoj uniji. 

JGL Grupa u 2022. godini realizirala je 190 milijuna eura ukupnih prihoda, od toga 181,3 milijuna poslovnih prihoda, s 32,4 milijuna eura operativne dobiti (EBITDA). Farmaceutsko poslovanje ostvarilo je 159 milijuna eura ukupnih prihoda, a 151 milijun poslovnih prihoda, od čega je 86 posto ostvareno izvan Hrvatske. 

Vodeći izvozni brend kompanije je Aqua Maris, koji je lansiran 1999. godine te koji čine 100 posto prirodni proizvodi na bazi morske vode iz Jadrana za prevenciju i terapiju bolesti gornjih dišnih puteva. Radi se o prvim i jedinim medicinskim proizvodima na svijetu koji su certificirani „bez mikroplastike”. Od ostalih ključnih brendova ističu se Vizol S, Meralys, Aknekutan i Dramina.

Svjesni smo da ovakav veliki projekt pridonosi podizanju ne samo hrvatskih, već i europskih farmaceutskih standarda.

DOBRA HRVATSKA
Rujan, 2023.

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img