Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce MAMFORCE & CEMEX: Kako do rodne ravnoteže u građevinskom sektoru? Fleksibilnost i dobra organizacija za rodnu ravnopravnost.

Građevinska industrija u pravilu se smatra domenom muškaraca, sektorom u kojem žene teže napreduju ili dobivaju priliku napredovati. Neke od tih teza ipak već pripadaju vremenu prošlih generacija. Točno je da se žene još uvijek ne odlučuju u velikom broju za građevinska zanimanja, no ono što je sigurno drugačije prilike su za napredovanje. To potvrđuju dva zanimljiva podatka u tvrtki Cemex, vodećoj svjetskoj kompaniji za proizvodnju građevinskih materijala. 

U ukupnom broju od gotovo 500 zaposlenih je 18 posto žena, no u upravi žene čine impresivnih 40 posto, što je daleko iznad prosjeka Hrvatske kad je udio žena na upravljačkim pozicijama u pitanju. Rodni jaz među zaposlenima ne postoji, ističu u Cemexu. Prosječni staž koji su zaposlenici ostvarili u ovoj tvrtki je 18 godina, što dovoljno govori o zadovoljstvu uvjetima koji su im ponuđeni, no prostora za napredak uvijek ima. Kad se u samo godinu dana ostvari ukupni napredak od 12 posto u wellbeingu i kulturi podrške i fleksibilnosti, za očekivati je da će se taj prosječni staž proveden u tvrtki i povećati, bez obzira na nesmiljenu borbu za svakog radnika u građevinskoj operativi.

  • Prošlogodišnjim osvajanjem standarda MAMFORCE Basic dobili smo uvid u naš prostor za napredak. Radimo na daljnjem poboljšanju radnih uvjeta, ali i širenju svijesti o važnosti ovih tema, naročito među našom pretežito muškom populacijom. Održali smo 40-ak sastanka sa zaposlenicima, slušali prijedloge za ostvarenje životne ravnoteže, poticali očeve na korištenje roditeljskog dopusta. Sretni smo što su se naši napori odrazili i u rezultatima, čime smo zaslužili napredni MAMFORCE Standard. – kaže Mirela Kotarac, direktorica ljudskih resursa.
MAMFORCE Standard
MAMFORCE Standard

Cemex se u procesu certifikacije za MAMFORCE standard, u sklopu projekta Re-kreiraj život i posao za muškarce i žene, koji je koordiniralo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalni politike s partnerima tvrtkom Spona Code i Zajednicom hrvatskih županija, koncentrirao na četiri glavna segmenta: mentalno zdravlje, tjelesno zdravlje, financijsko zdravlje i iskustvo zaposlenih, kompleksna pitanja u suvremenim izazovnim životnim uvjetima, koji nijedan ne smije biti zapostavljen. Važnost mentalnog zdravlja pogotovo je tema koja sporije dolazi u fokus, ili koja se redovito zanemaruje, iako se sve više govori potrebi edukacija upravljanja stresom. Coaching program mentalne kondicije naišao je na jako dobar odjek među zaposlenima, kao i pogodnosti usmjerene na tjelesno zdravlje: specijalistički i dijagnostički pregledi u privatnim zdravstvenim ustanovama, potpore za kupnju medicinskih pomagala ili tretmana i pregleda djece s posebnim potrebama, naknada radniku u slučaju bolovanja zbog onkoloških bolesti. Teške, osjetljive teme, u kojima treba voditi brigu i o zaštiti privatnih podataka. Zaposleni su posebno dobro reagirali na aplikaciju Doct App, koja im omogućuje da nazovu liječnika video pozivom ako im treba hitni medicinski savjet. Za sve koji cijene svoje vrijeme i organizaciju i hitnost rješavanja nekog problema apsolutno pun pogodak, kažu u Cemexu. Učinak ovih mjera bio je vrlo konkretan za tvrtku, na razini organizacije prosjek bolovanja smanjio se za 2.2 dana.

Ova cijenjena kompanija i dosada je bila daleko iznad hrvatskog i europskog prosjeka kad su razlike u plaćama muškaraca i žena u pitanju. U odnosu na hrvatskih 11 posto i europskih 12 posto boljih plaća muškaraca Cemex je prije provođenja akcijskog plana imao razliku u plaćama od svega 3 posto. U godinu dana jaz su dodatno smanjili, sveli ga na zanemarivih 1 posto. Ono gdje su došli na nulu, u potpunosti postigli financijsku jednakost svojih zaposlenika, je razlika u nagradama, s nekadašnjih 16 posto razlike danas muškarci i žene dobivaju jednake nagrade. 

  • Iako kao organizacija imamo sustave i alate za promicanje jednakosti još uvijek se suočavamo s puno nesvjesnih pristanosti, ali ustrajni smo u provođenju promjena i zadovoljni napretkom koji smo ostvarili. Svatko od nas svojim primjerom pokazuje na značaj rodne ravnopravnosti – ističe Kotarac, koja osim što vodi odjel ljudskih resursa zauzima i mjesto u Upravi kompanije.

Novi program Mentorstvo za žene pokazao se izuzetno vrijednim. Trendovi su da je muškarcima mentorstvo, pogotovo neformalno, dostupnije nego ženama, što se naravno vidi i na prilikama za napredovanje. 17 % smanjena je u Cemexu razlika u zastupljenosti žena u promocijama, 18 je % više žena među talentima, 6 % među nasljednicima. Dan žena u ovoj kompaniji nije samo na deklarativnoj razini i pažnji u vidu dara, ovdje je dar dijeljenje znanja i iskustava na webinarima posvećenim rodnoj ravnopravnosti.

Dvije stepenice u MAMFORCE certifikaciji prošao je Cemex, no tu sigurno ne staju. Tome u prilog govori osnivanje Odbora za dobrobit zaposlenika, te uvedena Politika dobrobiti zaposlenika, kao i činjenica da kao jedna od rijetkih tvrtki iz realnog sektora Cemex ima potpisan kolektivni ugovor, kroz koji su aneksom svojim zaposlenicima osigurali ono što je možda i ključno – osjetno povećanje plaća, u skladu s bujajućom inflacijom, devet posto fiksno i 2.5 % varijabilno. To se zove poželjan poslodavac.

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2023.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img