spot_img

Kako je Amazon 2021. ugušio pokušaj sindikalizacije. Mnogo je toga činjeno.

Skladišni radnici Amazona u Bessemeru u Alabami glasovali su dva puta protiv formiranja prvog sindikata Amazona u SAD-u – i u 2021. i u travnju 202. Da je je tome pridonijela itekako snažno pridonijelo kontra-djelovanje glavne uprave Amazona, javnosti je već poznato, jer službeni Amazon i Jeff Bezos i ne kriju svoje stavove. I zato – sve što je vrijedilo za 2021-u, vrijedi i danas, s time da su ove godine 2022. zabilježene i nove „pikanterije“, o kojima smo pisali u članku iz prošlog tjedna.

Kako se tekla sveobuhvatna akcija protiv oformljenja sindikata 2021.

S velikom većinom radničkih glasova protiv, Amazon je uspješno porazio prvi pokušaj sindikalizacije u Alabami, 2021. Prebrojavanje glasova završeno je 9. travnja 2021., a konačni rezultat bio je 1.798 glasova protiv i 738 glasova za, s 505 osporenih i 76 poništenih glasačkih listića. 

„Lako je predvidjeti da će sindikat reći kako je Amazon pobijedio na ovim izborima jer smo zastrašivali zaposlenike, ali to nije istina. Naši zaposlenici čuli su daleko više anti-Amazon poruka od sindikata, kreatora politike i medija nego što su čuli od nas. Ni Amazon nije pobijedio, već su naši zaposlenici donijeli odluku da glasaju protiv pridruživanja sindikatu“, priopćili su iz Amazona.

Škola anti-sindikalnih mjera

No, Sindikat maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća (RWDSU) podnio je službeni prigovor Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB) u kojemu tvrdi da se Amazon ipak nezakonito miješao u glasovanje.

„Nećemo dopustiti da Amazonove laži, obmane i ilegalne aktivnosti prođu nekažnjivo, zbog čega službeno podnosimo optužbe protiv svih nečuvenih i očito nezakonitih radnji koje je Amazon poduzeo tijekom glasovanja o sindikatu“, izjavio je predsjednik RWDSU-a Stuart Appelbaum.

Tijekom glasanja Amazon je vodio agresivnu anti sindikalnu kampanju i borio se protiv napora radnika da se organiziraju diljem zemlje, u vrijeme dok je 5800 Amazonovih skladištara izjašnjavalo o uspostavljanju sindikata..

  • Napori Amazona uspostavi sindikata i medijski su bili dobro organizirani a u veljači je Amazon pokrenuo i anti-sindikalne oglase na vlastitoj streaming platformi Twitch. No, vodstvo Twitcha se usprotivio odluci vlasnika te su oglasi s te platforme ukinuti, uz izjavu da ta platforma ne služi za političko oglašavanje i da se takvi oglasi nikada nisu ni trebali naći na Twitch platformi. 
  • Sindikalna grupa More Perfect Union ide tako daleko pa izvještava je da je Amazon zatražio od lokalnih vlasti da promijene vrijeme na semaforima ispred skladišta, kako bi se brže promijenili iz crvenog u zeleno. RWDSU je tvrdio da je to bio trik u pokušaju sprečavanja da sindikalni članovi ne razgovaraju s radnicima Amazona na semaforu. 
  • U Bessemeru, Amazon je također distribuirao anti-sindikalnu odjeću i vodio ciljane reklame potičući radnike da glasaju protiv. Jedan od prigovora RWDSU-a usmjeren je na poštanski sandučić američke poštanske službe koji je instaliran ispred skladišta, kako bi navodno potaknuo radnike da glasuju. 
  • Također, navodi se da je Amazon u nekim slučajevima slao više SMS poruka dnevno radnicima i dijelio bedževe na kojim je pisalo “glasajte protiv” , te su također izjavili kako su naknade i početne plaće koje traže sindikati iste kao i one što je Amazon ponudio.

                                                            ***

Glasovanje sindikata obilježeno je apelima Amazona da promijeni praksu NLRB-a. U veljači je Insider izvijestio da je NLRB odbio zahtjev Amazona da provede izbore za sindikat uživo, rekavši da tvrtka mora dopustiti glasanje poštom. I nakon zatvaranja glasanja 29. ožujka 2021., NLRB je odbio zahtjev Amazona za pojačanim nadzorom prostorije u kojoj su pohranjeni glasački listići u sjedištu radničkog odbora u Birminghamu u Alabami.

Sindikalni napori dobili su višestranačku potporu političara tijekom glasovanja. Senator Bernie Sanders posjetio je Bessemer zajedno s organizatorima sindikata kako bi im dao potporu, a isto je učinio i republikanski političar Marco Rubio koji je dao podršku sindikalnim naporima. Također, predsjednik Joe Biden govorio je o prednostima sindikalizacije, ali nije izričito spomenuo ovaj sindikalni slučaj.

Izvor: Lider – OVDJE 

DOBRA HRVATSKA
Travanj, 2022. 

odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga: podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img