spot_img

UVJETI RADA: Svaki peti radnik u EU izložen kancerogenoj tvari

Zvuči nevjerojatno, ali gotovo svaki peti radnik na radnom je mjestu izložen nekoj od kancerogenih tvari. I to ne u siromašnim regijama svijeta, nego u Europskoj uniji.

 U EU umre svake godine 102.500 osoba, a u svijetu 666.000 ili svakih 47 sekundi jedna osoba zbog izloženosti kancerogenim tvarima tijekom radnog vijeka.

Ako se to ne spriječi, za dva desetljeća broj radnika koji će se razboljeti i umrijeti zbog izloženosti opasnim tvarima povećat će se za čak 80.000 osoba, na njih 180.000 svake godine. Velika pogibelj po okoliš i ljude dolazi iz nekih tvorničkih pogona!

Naime, čak 53 posto smrti koje se povezuju s radnim okruženjem na razini EU posljedica su izloženosti kancerogenim tvarima tijekom radnog vijeka. Zato je Europska agencija za zaštitu na radu (EU-OSHA) pokrenula kampanju za zdrava radna mjesta, koja će se provoditi 2018. i 2019. godine. Prema jednoj studiji EU-OSHA, gotovo svako treće oboljenje od raka pluća te jedan od pet slučajeva leukemije može se pripisati profesionalnoj izloženosti kancerogenim supstancama.

Najpogođenije zemlje EU-a su Nizozemska, Velika Britanija i Belgija te Italija.

Rak pluća je najčešća vrsta u ukupnom broju obolijevanja od raka kao posljedice izloženosti opasnim tvarima na poslu, a na tu vrstu raka otpada od 54 do 75 posto. Izloženost azbestu i dalje je vodeći uzrok obolijevanju od raka pluća – u čak 45 posto. Često radnici obolijevaju i od raka kože, raka dojke i raka mjehura.

Europska komisija u svibnju prošle godine predložila je reviziju direktive o kancerogenim i mutagenim tvarima te mjere koje trebaju spriječiti izloženost radnika utjecaju 13 kancerogenih tvari. Kako piše Novi list, u siječnju 2017., Komisija je te mjere proširila na još sedam kancerogenih tvari čime je –

Poboljšana zaštita za oko četiri milijuna radnika u Europi.

Ipak,  smanjenju dopuštenih graničnih vrijednosti protive se lobisti mnogih ‘prljavih’ industrija, a problem je i to što izloženost mnogim štetnim kemikalijama na poslu uopće ne potpada pod REACH, odnosno EU propise za registraciju, evaluaciju, autorizaciju i restrikciju kemikalija, na primjer dizelski ispušni plinovi, dim koji nastaje varenjem, silicij i slične kemikalije uopće nisu obuhvaćene tim propisima.

Ukupno je detektirano 50 tvari opasnih po život 20 milijuna radnika!

Prema podacima Eurostata, u Europi se godišnje proizvede oko 31 milijun tona kancerogenih, mutagenih i kemikalija toksičnih za reproduktivne organe, a prema podacima Europske komisije, oko 20 milijuna radnika u EU izloženo im je na svom radnom mjestu.

A među njima vodeći su: azbest, dizelski ispušni plinovi, mineralna ulja, pesticidi, sunčevo zračenje, katran, tekućine za obradu metala, silicij, razna otapala, lakovi, drvna prašina i slično. Kako smo već rekli – neki potpadaju pod zakonsku regulativu, a neki su potpuno izvan dometa propisa.

Dobra Hrvatska

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img