spot_img

Kako se učenici motiviraju na humanost, stvaralaštvo i ekologiju –  zajednička akcija Davora Rostuhara i ravnatelja škola  

Priču o tome kako Klub za kulturu i ekspedicionizam, srednje škole i on osobno, zajedničkim djelovanjem inspiriraju učenici za razvoj u humane, stvaralačke, ekološke i poduzetne osobe, Davor je unio u svoj dnevnik s ekspedicijskog puta na Južni pol šestog dana svoga puta. Na dan sv. Nikole – koji po predaji odvajkada prati i čuva svakog mornara i putnika – Davor Rostuhar je zapisao ovih 40-ak redaka o odgovornom radu hrvatskih srednjih škola:

Šesti dan – 6. prosinca 2017.

“Jutros sam imao prvo javljanje u škole. Stotinu srednjih škola diljem Hrvatske prati moju ekspediciju i pritom kroz pustolovinu uči o geografiji polarnih krajeva i klimatskim promjenama. Svaki tjedan na našoj internetskoj stranici objavimo po jedan edukativan tekst o polarnim krajevima, ljudima i životinjama koji tu žive, ledu, istraživanjima, globalnom zatopljenju, povijesti i budućnosti polarnih krajeva, itd. Na kraju teksta je kviz i škole se međusobno natječu putem interneta. Školi koja ostvari najbolji rezultat i školi iz koje najviše učenika sudjeluje u kvizu, javljam se izravno s Antarktike. Osim toga, svaka škola ima neki izazov na kojem radi za vrijeme moje ekspedicije. Izazovi su različitog tipa: ekološki, humanitarni, kreativni, poduzetnički… Primjerice, škola za odgoj i obrazovanje u Puli izrađuje božićne ukrase koje će prodavati za simbolične donacije i od prihoda kupiti nekoliko stabala koja će zasaditi u školskom dvorištu. Pomorska škola iz Splita izradila je kontejner u kojem će prikupljati boce za reciklažu i od prihoda pomoći jednom svom učeniku lošijega imovinskog statusa. Srednja škola Ivanec izradit će veliku 3D kartu Antarktike od odbačenih plastičnih boca. Srednja škola Krapina snima dokumentarni film “Polarni san”. Svaka škola radi nešto drugo. Kad mi je Anđela sinoć o tome pričala, nisam mogao vjerovati kako su domišljati. Nakon što završi moja ekspedicija, obići ću pedeset škola koje su se najviše angažirale oko kvizova i izazova i tamo održati predavanje.

Kad sam jutros zvao škole, bilo mi je krajnje neobično čuti brojne učenike kako me pozdravljaju uglas. Ispitivali su me o svemu što ih zanima, a ja sam im odgovarao. Teško mi je bilo osvijestiti da moj glas iz šatora na dalekoj Antarktici odjekuje kroz zvučnike škola i da ga slušaju deseci, negdje i stotine učenika, ali jako me to veselilo. Prije nekoliko godina počeo sam predavati po školama. Moja je koncepcija da učenicima dam važne informacije i humanističke, ekološke vrijednosti, upakirane u uzbudljive priče s putovanja i ekspedicija kako bi im bolje sjele i kako bi ih lakše prihvatili. Dosad sam održao predavanja u više od stotinu srednjih škola. Prema povratnim reakcijama djece, njihovih roditelja i učitelja shvatio sam koliko ta moja predavanja mnogo znače djeci, koliko pozitivno utječu na njih i koliko ih motiviraju da uče i razmišljaju. To je i mom poslu dalo dodatnu dimenziju svrhovitosti.”

***

Po Davorovom povratku kući, kontaktirao sam njegov Klub za ekspedicionizam i kulturu s molbom da nam za knjigu-planer Srebrni UM 2019. iznesu nešto više o tome, o tim nadahnjujućim školskim primjerima rada s učenicima. Dobili smo popis “Top 10”, popraćeno rečenicom u e-poruci: “Po nekim našim kriterijima, izdvojili smo one škole koje su se najviše angažirale na projektu.”:

TOP 10 ŠKOLA U AKCIJI S DAVOROM I KEK-om

   1. Medicinska škola Pula: “Eko izazov” – posadili su jednu smokvu i tri stabla u dvorištu škole. “Sportski izazov” – organizirali su školsku utrku u kojoj je sudjelovalo 50 učenika i četiri profesora.
   2. Ekonomska škola Pula: “Izazov dobrote” – posjetili su Dom za starije osobe “Alfredo Štiglić”. Sat i pol učenici su igrali tombolu i briškulu sa stanarima doma. Poslušali su i stihove iz knjige Zemlja zmaja te odgonetavali slike iz monografije Hrvatska iz zraka. Na kraju, uslijedile su prave poslastice: recitiranje Jesenjinove pjesme na ruskom jeziku te tople fašničke fritule. Bilo je super i planiraju ponoviti susret!
   3. Škola za odgoj i obrazovanje Pula: “Eko izazov” – izrađivali su ukrasne i uporabne božićne predmete i dekoracije. Od prikupljenih donacija kupili su čempres koji su posadili u školskom dvorištu. “Sportski izazov” – organizirali su minimaraton na četiri kilometra u kojem su sudjelovali štićenici i profesori.
   4. Željeznička tehnička škola Moravice: “Umjetnički izazov” – organizirali su izložbu slika “Srebrna cesta” jedne svoje učenice, kao znak podrške i poticaja Davorovom polarnom snu. “Izgradili” su ježevu kućicu u snijegu te napisali Davoru pismo podrške.
   5. Prva sušačka hrvatska gimnazija Rijeka: “Izazov znanja” – profesorica je sakrila dijelove zagonetki na različitim mjestima u dvorištu. Svaka je zagonetka sadržavala asocijacije na osnovi kojih su učenici odgonetavali pojam koji je dalje služio kao asocijacija za pogađanje glavnog pojma “Polarni krajevi”. Učenici su u kratkom vremenu morali kompletirati zagonetke i naći rješenja. “Poduzetnički izazov” – garažna rasprodaja u školi.
   6. Pomorska škola Split: “Izazov dobrote” – osmislili su i sami napravili kontejner za prikupljanje plastičnih boca, a prikupljena sredstva su po završetku projekta donirali jednom kolegi slabijega imovinskog statusa. “Eko izazov” – posadili su maslinu u dvorištu škole.
   7. Srednja strukovna škola Šibenik: “Umjetnički izazov” – napravili su maketu Antarktike.
   8. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar: “Eko izazov” – uredili su dio dvorišta škole u kojem se nalazila osušena palma, posadili maćuhice i uredili i obojili drvene klupe.
   9. Srednja škola “Ivan Švear” Ivanić Grad: “Eko izazov” – u dvorištu škole posadili su jelu, a prije sadnje proveli čišćenje dvorišta.
   10. Srednja strukovna škola Velika Gorica: “Eko izazov” – u dvorištu škole posadili su stablo Ginko biloba.

 

Priredili Goran Tudor i ekipa KEK-a, inspirirani knjigom-dnevnikom „Polarni san“, Davora Rostuhara

DOBRA HRVATSKA

prosinac, 2018.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img