spot_img

Knjiga-planer UM 2022 se već lista, čita, uživa! UM – 28 godina promotor važnog, dobrog i lijepog!

Brend u trajanju!!! Entuzijastični promotor društvenih vrijednosti i ljudskih vrlina! 

Dugu tradiciju edicije UM /Znanje i vrijednosti dočekuje još jedna nova godina – 2022. 28 godina, 28 brojeva dosad, od 1995.! Sadržaj UM 2022 prepunio je 172 stranice sa popularno-stručnim, književnim, likovnim, poetskim i mnogim drugim sadržajima. 

Očekuje se da će UM-a 2022 listati oko 10.000, a možda i 12.000 ili 14.000 osoba, jer UM ide od ruke do ruke, u obitelji ili uredu. UM je dar sebi i drugima, UM se istekom godine ne baca – ide na police među knjige

UM: „Najmasovnija škola za poslovni i osobni razvoj u Hrvatskoj, podrška pozitivnom duhu, jedinstvena edicija u Europi”.

NAJLJEPŠA NAŠA – Samoborsko gorje; Foto: G. Tudor

Kakav sadržaj!

Lijeva  strana  edicije – knjiga, a desna – planer! 

Na 172 stranice veliki tim s preko 30 članova te nekoliko organizacija i ustanova (Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn, Knjižnice grada Zagreba….) priredio je: 50 tjednih eseja + 8 DOP primjera + 53  aforizma + 4 fotografije predjela Najljepše naše + 4 izabrana likovna rada učenika +  poezija za dušu (12x), poslovne karikature (6x), dva niza knjiga knjiga s preporukama.

Pozornost čitatelja privlače naslovi eseja: dr Andrija Štapmar – svjetski vizionar narodnog zdravlja, Arsen Dedić, svestrani umjetnik, Elisabeth Mann Borgese – “Majka oceana”, slavni menadžeri: Thomas Cook, osnivač slavne turističke kompanije, Maria Balshow – menadžera Muzeje Tate, Jos de Blok koji vodi organizaciju s 14.000 medicinskih sestara te menadžer tvornice, Zorbrist – zagovaratelj “mekog stila”. Opisani su svjetski biznisi – “tri užitka”: kava, sladoled i tuilipan. Rubrike “Upravljanje dobrim životom” i “Psiholohija za život” nude preko 20 priča. I drugo.

Patricia Prevarek, glagoljica slovo S, linorez u bojji (učenički rad)

Filozofija i misija UM-a iz broja u broj od 1995.

UM miri ono što je naizgled suprostavljeno – posao i privatni život, procese i ljude, kratkoročne uspjehe i dugoročnu sreću. Riječ je o popularnoj knjizi koja poučava, inspirira, oraspoložuje, pronosi vedrinu, ali s kojom se i planira dobro. Tijekom dugog razdoblja izlaženja UM se stalno usavršava u interakciji čitatelji – nakladnik – autori. UM u svakom broju očituje svoju prepoznatljivu filozofiju i vrijednosti za koje se svesrdno zalaže.

Očitovanje zalaganja UM-a za civilizacijske vrednote i ljudske vrline

Edicija UM je odavna prepoznata po svom sustavnom zalaganju kako za suvremena znanja, tako i za univerzalne ljudske vrijednosti. Svaki broj UM-a dosljedno na svojim stranicama – u svim svojim člancima, crticama, slikama, pjesmama, aforizmima… afirmira najvitalnije civilizacijske vrednote, kakve su: humanost, tolerancija, razumijevanje i solidarnost, učenje i čitanje, sloboda i pravednost, DOP, održivost i ekologija, podrška mladima, obitelji i specifičnim skupinama, jednakost i sloboda, osobna sreća, stvaralaštvo, osobni i poslovni razvoj i drugo. Dosad je na svojim stranicama UM biografski iznio puno o ličnostima, životima i djelima preko 200 znamenitih ljudi. O njima govorimo kao o „uzor-osobama“, „ljudima vrlina“. Iz njihovih inspirativnih priča naučimo mnogo (storytelling =storylearning).

Jubilej 2013. – 2022.! 10 godina afirmacije DOP-a i održivosti! 

I u ovom broju ugledne hrvatske tvrtke objavile su svoje DOP-priče, sve ono na što su ponosne, one koje su na dobrobit zajednice, prirode, zapsolenika ili kupaca. 

UM je poznat kao jedan od prvih i trajno sustavnih promicatelja prakse i napretka DOP u Hrvatskoj.  U proteklih 10 godina rubrike “DOBRA HRVATSKA – Najbolje društveno odgovorno poslovanje – primjeri”, svaki je broj sadžavao po prosječno 13 primjera (od 8 do 19). Do danas je prezentirano 124 primjera

Anna Artyushenko, Rovinj, akvarel (učenički rad)

Svoje primjere iznijeli su:
ACI, Allianz Zagreb, Alstom Hrvatska, Bernarda, Bomark, Cemex Hrvatska, CROCON, Čistoča Zadar, dm Hrvatska, dm BiH, Dvokut-Ecro, Energy Pellets, Ericsson Nikola Tesla, FIS BiH, Gradska knjižnica Zadar, Grawe, Helb, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatska lutrija, Hrvatska pošta, Hrvatska udruga poslodavaca, Holcim Hrvatska, Ilirija, IN2, INA, JGL, K.E.K. i Davor Rostuhar, knjižnice grada Zagreba, Komunalno poduzeće Križevci, Končar Elektrotehnički institut, Končar energetski transformatori, KRAŠ, LIDL, NZJZ Anrdija Štamopar. Nova TV, Grad Pazin, PBZ Zagreb, Regeneracija, Rockwool Adriatic, Siemens, Sveučilište u Rijeci, Tehnix, Turisthotel, Tokić, Vetropack Straža, Vivera, Udruga Crveni nosovi, Unija nova… i drugi.

DOP-priče u UM-u su vrijedne za sve:
– Za tvrtku: širenje ugleda, rast samopoštovanja, edukacija zaposlenih!
– Za gospodarstvo: dobri primjeri kao poticaj drugima!
– Za 10.000 čitatelja: poučni, zanimljivi, iznenađujući i uzbudljivi sadržaj!
– za društvo i pokret DOP-a: svaki novi primjer objavljen u javnosti znači veću vidljivost DOP-a u Hrvatskoj

Nagrade i priznanja

Edicija UM i nakladnik M.E.P. doo dobili su priznanja:

  • Godišnja nagrada za praksu društvenog odgovornog poslovanja, 2016., Hrvatska udruga poslodavaca.
  • Povelja za edukaciju i doprinos razvoju kvalitete, 2008., Hrvatsko društvo za kvalitetu 
  • Posebno priznanje Županijska komora Rijeka HGK, 2018., u povodu 25. obljetnice izlaženja.
  • Hrvatsko udruženje menadžera CROMA, 2018., u povodu 25. obljetnice izlaženja.
  • Najveće priznanje je prihvaćanje UM-a od 10.000 čitatelja, brojnih trvtki i ustanova, tijekom dugih 28 godina tiskanja i zalaganja za osobni rast čitatelja i opću društvenu dobrobit.
NAJLJEPŠA NAŠA – jugo u Rovinju; Foto: G. Tudor

Mišljenja i pohvale čitatelja UM-u

U ovom je broju javnosti po prvi put predstavljen izdvojeni niz pozitivnih pisama koje čitatelji u kontinuitetu šalju UM-u. Prihvaćamo ih kao usmjeravajuće, poticajne, konstruktivne pohvale/kritike o svemu onome što radimo. U nastavku dajemo tek njih nekoliko, a više možete naći na linku.

*

Čestitam Vam na dobivenoj nagradi za DOP. Napori koje ulažete u promoviranje načela DOP-a u svakodnevnom poslovanju su vrijedni hvale i drago mi je da postaje sve prisutnija tema… A.Š. 

*

Hvala Vam na lijepom planeru, kojeg ću (unatoč njegovoj težini, pored svega ostalog :-)) držati u torbici kao svog vjernog pratitelja. I hvala na pozitivnoj i dobroj energiji koja se kroz tekstove i ljude skupila u ovogodišnjem UM-u!  L.P.B.

*

Godinama moja sestra kupuje meni i sebi UM i kad ja iz Njemačke dodem doma za Božić on me čeka ispod jelke!!!!!! … Tako me obraduju neke priče, podsjete na nešto naše… Tako da vam ne mogu bez njega. Puno vam hvala, dobro se daleko čuje pa tako i vaš Menadžer. L.M.

*

Učinkoviti menadžer mene je osvojio i oduševio od prvog susreta (…) Svoje sam oduševljenje odmah podijelila sa svim dragim osobama pa tako i suprugu dala primjerak s uputom da je to „nešto što mora imati“ (…) No, zašto je to tako? Puno je razloga – od prekrasnih pjesama, fotografija, aforizama, misli (…), ali najveći je ipak jedan – prilika da učimo iz kratkih, životnih priča, sudbina, iskustava. Prilika da kroz njih rastemo i jačamo svoju vjeru da je sve moguće ako to dovoljno želimo! (…) A kako ja možda više od svega volim učiti, kao mami i supruzi, nije mi uvijek lako naći vremena za sve što bih htjela. Ove kratke, poučne, zabavne, inspirativne priče koje nosi UM – za mene su pun pogodak! Sretno od srca – vama i vašem timu i da nastavite tako, razvijati svijest i jačati nadu „da nas ima“, nas željnih i usmjerenih prema pozitivnome i dobru. N.K.B.

*

Dakle M.E.P. je zaista pokazao da je institucija. 20 godina UM-a izlaženja je velika stvar, na ovim prostorima jedva da i države traju duže. Ponosan sam što sam imao čast „svirati sa vama“. Sve dosadašnje Managere čuvam, često koristim/kopiram, dijelim, maltretiram pogotovo svoju djecu: „Vidi šta ovdje piše – vidi kako je to lijepo rečeno…!“ Šta se mene tiče ne postoji ništa bolje. Svaka čast.  S.M. 

*

Poslovice i izreke obavezno pročitam prvi dan čim dođe. U neke sam se uvjerila da zaista odražavaju istinu. Od kada sam otkrila da postoji ovakav planer, ne dozvoljam da ga ne naručimo jer se zaista vrijedan i koristan. Hvala što ste ga osmislili.  Ivana, 28 Feb 2020 

*

(…) Ove godine ( 2020. ) zove me jedan od njih i pita: „ Gdje je UM ? Ne mogu početi godinu bez UM-a! Ovo govori puno o UM-u. „Kao da je kruh svagdašnji“. Podmirujem sa UM-om cijelo primarno okružje, baš kao što i „tata“ UM-a, Goran Tudor sa ekipom, ustrajno podmiruje  cijelu Lijepu našu i polako podiže svjesnost pučanstva. Dotle nam institucije blokiraju razvoj svjesnosti. Vjekoslav 

***

Izjava o jedinstvenosti u Europi (za potrebe javnih natječaja nekih tvrtki)

Edicija UM/ Znanje i vrijednosti je jedinstvena po konceptu i sadržaju u Hrvatskoj i Europi. Inovativan multifunkcionalan proizvod – i knjiga i planer (dnevnik), UM je bez uzora i sličnosti s drugim ovovremenim proizvodima u kategoriji planera, rokovnika ili almanaha. UM ima svoj uzor u povijesnom-najpopularnijem svjetskom almanahu – “Poor Richard’s Almanack” iz XVIII. stoljeća,  kojeg je 25 godina izdavao i tiskao slavni Benjamin Franklin, fizičar-izmutelj, političar, književnik, dobrotvor svom kraju Pensilvaniji i Sjevernoj Americi (SAD)

***

UM želi dijeliti svijet sa dobrima, svima. UM okuplja dobre ideje, ljude, organizacije, projekte. Zahvalni smo svim čitateljima, koautorima, ekspertima na svemu – suradnji, podršci i sugestijama, za sav doprinos dugoj lenti UM-a. Znamo da širok krug pratitelja sve to prepoznaje. To ilustriraju i poruke i poticaji koje smo s radošću posložili na samom kraju ovog broja. Pročitajte ih, bit će to okrepljujuće štivo za vašu ugodnu večer.

U Zagrebu, 15. studenog, 2021. (na dan dolaska iz tiska UM 2022)

Goran Tudor
direktor M.E.P. d.o.o.
urednik UM-a

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img