spot_img

Korupcija ne popušta – stanje 2019.! Hrvatska je u tužnoj sredini ljestvice, a u Skandinaviji i Novom Zelandu sve funkcionira bez „koverata“.

Korupcija je zloćudan rak društva uz kojeg ne raste nikakva održivost!

U Somaliji, Sudanu i Jemenu ništa nije moguće postići mimo tog raka društva – policija, zdravstvo, škole, komunalna poduzeća, javne nabavke, sve je … sve je premreženo. Što je veći nered, nasilje, ratna zbivanja, to stopa korupcije raste. Odsustvo korupcije je, dakle, jedan od najzornijih i najtočnijih pokazatelja stasale demokracije, društvene i ekonomske zrelosti.

Indeks percepcije korupcije (IPK) Transparency Internationala za 2019. godinu Hrvatsku smješta na 63. mjesto od 180 država u kojima je istraživanje provedeno. To znači da je Hrvatska nazadovala za tri mjesta u odnosu na istraživanje iz 2018. godine, kada je bila 60. od 180 država. Na IPK ljestvici je Hrvatska ostvarila 47 bodova, što je pad u odnosu na 2018., kada je dobila 48 bodova.

Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocijenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije. Posebno zabrinjava trend prema kojem Hrvatska iz godine u godinu ostvaruje sve slabije rezultate.

U regiji najbolja Slovenija, najgora Bosna i Hercegovina

Tako smo 2017. i 2016. godine ostvarili 49 bodova, dok smo 2015. imali 51 bod. TI osim pojedinih država ocjenjuje i percepciju korupcije u različitim regijama, pa je u istraživanju za 2019. godinu regija Zapadna Europa & EU na ljestvici korupcije ostvarila rezultat od 66 bodova. Što se tiče hrvatskih susjeda, najbolja situacija je u Sloveniji, koja je sa 60 bodova zauzela 35 mjesto.

Italija je dobila 53 boda što je smješta na 51. mjesto, dok su Crna Gora s 45 bodova i Mađarska s 44 nešto slabije od Hrvatske. Korupcija se kao velik problem percipira u ostatku susjedstva. Srbija je dobila 39 od 100 bodova, dok je situacija posebno kritična u BiH, koja je s 36 ostvarenih bodova na 101. mjestu najkorumpiranijih država prema istraživanju IT-a.

Najbolje su Danska i Novi Zeland

Iz TI-a ističu kako je ove godine više od dvije trećine država ostvarilo rezultat slabiji od 50 bodova, dok je prosjek svih 180 država u kojima je istraživanje provedeno 43 boda. Najbolji rezultat u 2019. godini ostvarili su Danska i Novi Zeland s 87 bodova. Slijede ih Finska s 86, te Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova.

Na dnu ljestvice je Somalija sa svega 9 bodova, a slijede je Južni Sudan, Sirija, Jemen i Venecuela. Posebne pohvale TI-a dobile su Grčka, Gvajana i Estonija, države u kojima se percepcija korupcije značajno smanjila u razdoblju od 2012. do 2019. godine.

Referenca: Telegram, ovdje

DOBRA HRVATSKA / MT
Siječanj, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img