spot_img

Tko je Assange, naproganjaniji svjetski zviždač? I što je u tome najšira tema?

Assange sjedi u kućnom pritvoru i zatvoru 12-u godinu. 

Australijanac Jullian Assange nalazi se u Belmarshu, zatvoru najveće sigurnosti na jugoistoku Londona, nakon što ga je 2019. uhapsila londonska policija, na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje, ali i zbog kršenja uvjeta kaucije u Velikoj Britaniji. 

Što je bio njegov krimen?

Assange je osnovao mrežu Wikileaks, putem koje je 2006. objavio na desetke tisuća povjerljivih američkih dokumenata i fotografija, koji su time izašli vani, među narod, u vezi sa ratovima u Afganistanu i Iraku, i drugom. Među njima su i takvi snimci na kojima se vidi kako američki vojnici iz helikoptera ubijaju 18 civila u Iraku.

Sa ciljem da izbjegne zahtjevima SAD za izručenje, ali i sudovima Švedske zbog optužbe za tobožnji tamošnji seksualni napad (koja je u međuvremenu odbačena), Assange se 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu, u kojoj je proveo sedam godina zbog naklonosti tadašnjeg predsjednika Ekvadora. Strahovao je da bi mogao biti izručen SAD, jer je prejako „zviždao“ – objavio je javnosti mnoštvo tajnih i dosta kompromitirajućih vladinih dokumenata, dakle, „informacija o nacionalnoj odbrani od najveće državne tajnosti “

Australijanac je u zatvoru Londonu od 2019. godine, kada ga je policija izvela iz ambasade Ekvadora i uhapsila, budući da mu je Ekvador uskratio daljnji azil.

Početkom 2021. sud u Londonu je presudio da Assange ne može biti izručen Americi. 

No, odvjetnička bitka se nastavlja i traje. Bitka u koju je snažno uključena i javnost, jer ne radi se samo o američkoj nacionalnoj sigurnosti, već i o najvećim pitanjima ljudskih sloboda i etici. 

Nedavno je iz SAD stigla „umirujuća“ izjava da Assange neće biti osuđen na smrtnu kaznu. Ali mu doživotni zatvor itekako prijeti, kako kaže i Slavoj Žižak, ako Amerika ostane pri sadašnjoj kvalifikaciji čina, optužnici i tjeralici. Londonski zatvor Belmarsh je u Velikoj Britaniji, a ta država podržava američka traženja. No, stižu i nesigurne glasine da sadašnji američki predsjednik Biden razmišlja o povlačenju optužnice!?

***

Položaj zviždača nigdje siguran i stabilan nije jer – „zvižduci“ se uvijek tiču nekoga tko ima moć i koristi je. I koji ne voli nazočnost javnosti u svom životu. 

Sigurnost zviždača u društvu ne dobiva se; kao i svaka sloboda, ona se osvaja komadić po komadić, kroz dugi proces razvoja razboritog društva, civilizacije homo sapiensa, od dominantno animalnog prema dominantno humanoj dimenziji.

Vjerujemo u razvoj civilizacije, u vrijeme kad neće više biti strogo čuvanih državnih tajni. 

Ali, tada ni zviždači neće postojati. Neće trebati. 

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2024. 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img