spot_img

Novi koraci JGL-a u „Energetski učinkovito društvo“

  • JGL ostvaruje 69 posto ušteda u električnoj energiji
  • tijekom sunčanog dana iz sunca se crpi 25 posto električne energije u proizvodno-poslovnom kompleksu JGL Pharma Valley
  • nastavlja se i rast poslovanja – u prvom polugodištu 2019. Grupa je ostvarila prihode od 406 milijun kuna što je rast od 15 posto u odnosu na isti period 2018.

 

Najznačajniji ovogodišnji projekt za JGL u segmentu ostvarenja ciljeva poboljšanja energetske učinkovitosti bila je izgradnja fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju kojom će se smanjiti ovisnost o isporuci energije iz postojeće mreže.

Zahvaljujući dodijeljenim sredstvima u sklopu poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, domaća farmaceutska tvrtka JGL ostvarila je 69 posto ušteda u električnoj energiji kroz četiri realizirane cjeline. Riječ je o izgradnji fotonaponske elektrane, rekonstrukciji krova, zamjeni rashladnika te primjeni novog sustava pripreme tople vode. Unutar cjelokupnog proizvodno-skladišno-logističkog kompleksa JGL Pharma Valley na Svilnom ostvareno je 3,1 posto uštede u električnoj energiji, a implementacijom će se ostvariti ukupno smanjenje emisije stakleničkih plinova za ekvivalent od 55,8 tona godišnje.

„JGL je u 2016. godini uveo normu ISO 50001 za sustav upravljanja energijom, stalno kontroliramo potrošnju i tražimo poboljšanja. Jedna od prilika za poboljšanje energetske učinkovitosti je i ova suradnja s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, s čijim smo posredničkim tijelima ostvarili izuzetnu suradnju, osobito s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zahvaljujući njihovoj stručnosti i profesionalnosti u ulozi posrednika te našim angažmanom u vođenju, priveli smo projekt kraju“, ističe Mate Poropat, izvršni direktor za Farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a.

Ugovor koji obuhvaća spomenute četiri cjeline povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijedan je ukupno 4,020.117,31 kuna, a dio koji se osigurava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 2,514.426,58 kuna.

Fotonaponska elektrana – najznačajnija projektna cjelina 

Najopsežniji dio projekta svakako je bila izgradnja fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, zahvaljujući kojoj ova farmaceutska kompanija postaje proizvođač električne energije za svoje potrebe. Iz nove elektrane u prosjeku će se dobivati 2,5 posto ukupne energije za potrebe svih lokacija JGL-a. Smanjenje ovisnosti o isporuci iz postojeće mreže najbolje se vidi na primjeru lokacije novog kompleksa JGL Pharma Valley, koji će tijekom sunčanog dana uspjeti crpiti i do 25 posto potrebne električne energije iz sunca.

Uz to, rekonstrukcijom krova na jednom od objekata, povećan je izolacijski sloj te su se, osim energetskih ušteda, postigli značajno bolji temperaturni uvjeti u skladišnom i logističkom objektu. Osim bolje energetske slike, ovom intervencijom uspješno su zadovoljeni i regulatorni zahtjevi dobre proizvođačke prakse ključnih tržišta kompanije u EU i CIS zemljama po pitanju oscilacije parametra temperature. Također, ugradnjom rashladnika najmodernijeg sustava, osigurana je energetska ušteda, sigurniji rad bez prekida, smanjenje buke te uporaba ekološki prihvatljivijeg rashladnog sredstva. JGL-u je to važno jer se time poboljšavaju temelji za rad strateški najvažnijeg dijela proizvodnog pogona – sterilnih otopina.

Posljednjim projektom, uporabom obnovljivih izvora energije za rad dizalice topline i sunčanih kolektora, kao izvora grijanja tople potrošnje vode, značajno su se povećale performanse, kao i raspoloživost kapaciteta tople vode što osigurava nesmetani rad, uz malu uporabu klasičnih energenata. Time je za sve tehnološke potrebe za toplom vodom na lokaciji Svilno 1 omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije.

Cijela investicija u ove četiri cjeline bi se, uštedama u energiji, ne uzimajući u obzir indirektne benefite, trebala vratiti za 8,5 godina, što je vrlo povoljan period za ovaj tip ulaganja.

U zaključku Poropat kaže: „S obzirom na iskustvo u realiziranim projektima, kao i dobru suradnju s posredničkim tijelima, JGL planira i dalje aktivno nastaviti koristiti namjenska sredstva iz EU za energetske projekte. U slučaju otvaranja novoga natječaja, planiramo se kandidirati s novim projektima, s obzirom na naš dugoročni cilj da cijeli kompleks JGL Pharma Valley tijekom sunčanih dana svu potrebnu električnu energiju dobiva iz energije sunca. Ima dakako još i niz drugih inicijativa kao što je, primjerice, zamjena rasvjete u proizvodnim i uredskim prostorima, kao i zamjena uređaja s energetski efikasnijima.“

 

O JGL-u poslovno:

JGL je hrvatska farmaceutska kompanija s globalnim dosegom, inovativni lider u segmentu nazalnih dekongestiva na bazi morske vode i oftalmika u cijelom terapijskom spektru. Već 28 godina JGL organski raste i internacionalno razvija poslovanje, specijalizirajući se za razvoj i proizvodnju sterilnih proizvoda s dodanom vrijednošću u oftalmologiji i ORL-u, kao i za korištenje morske vode za zdravlje.

JGL je među vodećim europskim proizvođačima sterilnih farmaceutskih oblika – kapi, sprejeva i BoV sustava, a kao kompanija posvećena zdravstvu i dobrobiti ljudi, JGL aktivno radi na razvoju novih formulacija i varijacija proizvoda u svim segmentima.

S 984 zaposlenika u JGL Grupi, danas kompanija posluje na ukupno 50 tržišta, izravno i posredstvom partnera. Portfelj JGL-a čini 160 brendova, 460 proizvoda, 1360 varijacija i 6000 artikala prilagođenih potrebama specifičnih tržišta. Ukupni prihodi JGL Grupe u 2018. dosegnuli su 800 milijuna kuna, dok je u prvom polugodištu 2019. Grupa ostvarila prihode od 406 milijun kuna, uz rast od 15 posto u odnosu na isti period 2018.

 

Dea Demić

Korporativne komunikacije JGL-a

 

DOBRA HRVATSKA

rujan, 2019.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img