OSVRT: Iskorak! Slovenija prva u EU. Pravo na vodu ušlo u ustav!

U Sloveniji se dogodilo nešto neuobičajeno, ali itekako poučno – pravo na pitku vodu postalo je zaštićeno ustavno pravo svakog državljanina Slovenije. Naime, slovenski je parlament 17. studenoga proglasio pristup pitkoj vodi općim ljudskim pravom te ga unio u slovenski Ustav. „Za“ ovu odredbu glasovala su 64 od 90 zastupnika, a glasova „protiv“ nije bilo. Premijer Miro Cerar tom je prilikom izjavio: „To što možemo gotovo posvuda u Sloveniji piti vodu iz slavine ne podrazumijeva se samo po sebi. To je privilegija koju moramo sačuvati ne samo za sebe već i za buduće generacije“.

No, što zapravo Slovenija dobiva ovom odredbom?

U Ustav će biti unesen članak kojim se potvrđuje da svatko ima pravo na vodu za piće, da su izvori vode javno dobro pod upravljanjem države te da vodni resursi služe, prije svega, “trajnoj opskrbi stanovništva vodom za piće” te da „u tom dijelu nisu tržišna roba”.

Voda je jedno od najvećih bogatstava na Zemlji, a zbog sve većih nestašica pitke vode u svijetu postaje još dragocjenija. No, prečesto je uzimamo zdravo za gotovo, a krupni kapital već je počeo posezati za izvorima pitke vode. Svjesni su toga i slovenski političari koji Soveniju izgađuju kao „zelenu“ i ekološku zemlju. Slovenija je tako postala prva država u Europskoj uniji koja je Ustavom spriječila bilo kakav mogući pokušaj privatizacije vodnog sustava proglasivši pitku vodu „neprofitnim resursom“. Iako su neki slovenski opozicijski političari izjavili da je riječ samo o publicitetu i PR-u, reći ćemo da ovaj potez smatramo vrijednim primjerom koji valja istaknuti .

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img