spot_img

”Moramo preuzeti odgovornost za budućnost Europe” – Junckerov govor o stanju Unije

U srijedu, 12. rujna 2018. godine, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je u Europskom parlamentu svoj godišnji govor o stanju Unije. Govor odražava izazove s kojima će se Europska unija suočavati u bliskoj budućnosti. U nastavku donosimo neke od njegovih poruka.

Juncker je na samom početku govora rekao kako su se građani 1913. godine nadali miru, da bi samo godinu poslije izbio brutalan rat. “Govorim o ovim vremenima ne zato što vjerujem da smo na rubu nove katastrofe, već zato što je Europa zaštitnik mira” – rekao je Juncker – “Trebali bismo biti zahvalni što živimo na mirnom kontinentu što je omogućila Europska unija.” Upravo zbog toga Juncker se zalaže za jačanje obrambenog i sigurnosnog kapaciteta Europske unije, ali naglašava: “Nećemo militarizirati Europsku uniju. Ono što želimo je postati autonomniji i dostojni naših globalnih obveza.”

Juncker je poručio da Europa neće biti tvrđava niti okretati leđa svijetu ili onima koji u njemu pate. Europa nije otok, utvrdio je, ali njegov govor nije apostrofirao kako ideju solidarnosti pomiriti u vrijeme velikih migracija u kojima živimo. Juncker se zalaže za povratak ilegalnih migranata u zemlje iz kojih su došli, dok u isto vrijeme poručuje da svijet u kojem živimo pripada svima, a ne samo nekima.

Posebnu je pozornost predsjednik Europske komisije posvetio Africi postavljajući ju u kontekst kontinenta najbližeg i najpovezanijeg samoj Europi. “Afrika je budućnost!” – poručio je i naglasio da će do 2050. godine Afrika imati 2,5 milijardi stanovnika zbog čega će svaki četvrti čovjek na svijeta biti Afrikanac. Juncker se zalaže za kraj patronizirajućeg odnosa prema Africi naglašavajući da Afrika ne treba humanitarnu pomoć niti milosrđe, nego istinskog i pravednog partnera. A to je partnerstvo koje je potrebno i Europi. Privatna ulaganja u Afriku, otvaranje radnih mjesta i jačanje trgovinske razmjene između Afrike i Europe bit će prioriteti Europske unije u godinama koje slijede.

Juncker se dotaknuo i Brexita – “Poštujemo odluku Britanije da napusti našu Uniju, iako ne prestajemo dubok žaliti zbog te odluke. Ali također moramo reći britanskoj vladi da mora razumjeti da onaj tko napusti Uniju ne može biti istovremeno u privilegiranoj poziciji kao da je država članica.” Posebno je istaknuo nužnost zajedničkog stava Europe prema Zapadnom Balkanu – “Ako to ne učinimo, naše neposredno susjedstvo će oblikovati drugi” – poručio je. Vrijeme je da se zapad i istok Europe približe jedno drugome. “Podijeljena Europa je žalostan spektakl kojega moramo prekinuti” – rekao je. Naglasio je kako konflikti u Siriji pokazuju da je međunarodni poredak nastao nakon Drugog svjetskog rata postao upitan. Stari savezi koji su služili Europljanima u prošlosti danas možda izgledaju drugačije i donose drugačije reperkusije od onih koje bismo željeli.

Borba protiv terorizma i jačanje suverenosti Europske unije u kreiranju globalnih međunarodnih odnosa te jačanje vanjsko-političkog utjecaja važni su prioriteti Unije prema Junckeru. No također, bilo kakav oblik nacionalizma Juncker je osudio kao otrov: “Ako govorimo kao jedan glas, naši uspjesi neće biti iznenađenje.” – poručio je predsjednik Komisije.

Govor Jean-Claude Junckera možete u cijelosti pročitati na ovoj poveznici.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.