Osvrt: Što se događa? U Europi stala reciklaža plastičnog otpada! Hoće li sva plastika opet na deponije…

I vi sudjelujete u nastanku 26 milijuna tona

Ovo se svih nas tiče. Odlaganje plastičnog otpada se smanjilo, a spaljivanje povećalo. Reciklaža je upravo  stala…

Pandemija CoViD-19 je pogibeljno utjecala na mnoge industrije, a po novim informacijama i na pad potražnje za recikliranom plastikom. Hoće će se dogoditi ono najgore – da plastika počne opet završavati na deponijama ili u spalionicama, onako kako je bilo pred nekoliko decenija.

Industrija recikliranja plastike zaustavila proizvodnju

Najnovija situacija pokazuje da je Europska industrija recikliranja plastike zaustavila proizvodnju zbog trenutnih kretanja na tržištu uzrokovanih pandemijom CoViD-19. Kako se navodi u priopćenju organizacije Plastics Recyclers Europe (PRE), pandemija CoViD-19 je značajno utjecala i na europsku industriju recikliranja plastike, kojoj glavne probleme predstavljaju pad potražnje zbog zatvaranja postrojenja za konverziju i rekordno niske cijene čiste ili djevičanske plastike, kao i općenito smanjene gospodarske aktivnosti na globalnoj razini.

Ako se ovakva situacija nastavi i ako se ne poduzmu mjere za spašavanje sektora, recikliranje plastike prestat će biti profitabilno što će utjecati na nemogućnost postizanja ciljeva EU-a vezanih za recikliranje i ugroziti prijelaz prema gospodarenju plastikom na održiv način kao jedne od pretpostavki kružnog gospodarstva“, kazao je predsjednik PRE-a Ton Emans. „U tom ćemo slučaju reciklabilni plastični otpad biti prisiljeni slati na odlagališta ili spaljivanje.“

Također, u organizaciji tvrde kako će problemi tržišta recikliranja, osim teških posljedica za okoliš, imati i dalekosežne socioekonomske učinke zbog velikog broja radnika zaposlenih u gospodarenju otpadom.

PRE stoga poziva EU i države članice da u programe državnih potpora za tvrtke pogođene posljedicama pandemije, kao i nacionalne planove oporavka, uvrste i tvrtke iz njihovog sektora kako bi se omogućilo provođenje mjera bitnih za prijelaz na kružno gospodarstvo.

Osiguranje pozitivnih kretanja na ovom tržištu, navodi se u priopćenju, ključno je za smanjenje upotrebe djevičanske plastike u Europi, a samim tim i za opstanak tržišta sekundarnih sirovina, kao i daljnja ulaganja u taj sektor.

Reciklirana plastika čini tek oko 6 % ukupne potražnje u Europi

Podsjetimo, prema Europskoj strategiji za plastiku u kružnom gospodarstvu, trenutačnom proizvodnjom, upotrebom i odlaganjem plastike prečesto se ne uspijevaju ostvariti gospodarske koristi koje donosi „kružniji” pristup te proizvodnja, upotreba i odlaganje štetno djeluju na okoliš.

U EU-u je u sektoru plastike zaposleno oko 1,5 milijuna ljudi, a iako je proizvodnja plastike proteklih godina bila stabilna, udio EU-a u globalnom tržištu opada jer proizvodnja u drugim dijelovima svijeta raste.

Potencijal za recikliranje plastičnog otpada u EU-u je i dalje većinom neiskorišten, a ponovna upotreba i recikliranje otpadne plastike vrlo su niski, osobito u usporedbi s drugim materijalima (papir, staklo ili metali).

Potražnja za recikliranom plastikom danas čini tek oko 6 % ukupne potražnje za plastikom u Europi te se u nove kapacitete za recikliranje plastike ne ulaže zbog predviđene niske profitabilnosti u sektoru.

Evo nekih najvažnijih podataka o stanju u Europi u pogledu plastike:

  • U Europi svake godine nastane gotovo 26 milijuna tona plastičnog otpada
  • Za recikliranje prikupi manje od 30 % upotrebljene plastike
  • stope odlaganja i spaljivanja plastičnog otpada su visoke – 31 %, odnosno 39 %.

Valja također napomenuti kako se odlaganje plastičnog otpada smanjilo, a spaljivanje povećalo.

izvor: Eko vjesnik

https://www.ekovjesnik.hr/clanak/2906/u-europi-stala-reciklaza-plasticnog-otpada

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img