spot_img

Osvrt: Vraća se prodaja „u rinfuzi“! Francuska Nacionalna skupština odlučila se za poticanje prodaje proizvoda bez ambalaže te za niz drugih mjera u okviru borbe protiv klimatskih promjena

Macron se obvezao provesti 146 mjera! Veće trgovine će 20 % svoje prodajne površine morati namijeniti prodaji proizvoda u rinfuzi. Redukcija promo-letaka, zabrana podjele uzoraka, obavezni rezervni dijelova, zelenija javna nabava i drugo.

U ozračju prosvjeda u čitavoj zemlji, na kojima se zahtijevala veća ambicioznost zakona o borbi protiv klimatskih promjena i izgradnji otpornosti za suočavanje s njihovim učincima, a nakon što je francuska vlada 10. veljače 2021., nakon što je Vlada pokrenula ubrzani postupak rasprave Nacrta zakona o „klimi i prilagodljivosti“ (N° 3875), dana 29. ožujka 2021. počela je rasprava u Nacionalnoj skupštini.

Zastupnici u francuskoj Nacionalnoj skupštini su određene mjere, predviđene prvim poglavljem nacrta zakona o „klimi i prilagodljivosti“, usvojili već u prvom čitanju. Prvenstveno, riječ je o mjerama kojima će se poticati prodaja proizvoda bez ambalaže, odnosno u rinfuzi. Nacrtom zakona, točnije njegovim člankom 11., za trgovine s površinom većom od 400 četvornih metara predviđeno je da s ciljem smanjenja ambalažnog otpada do 2030. godine 20 % svoje prodajne površine moraju namijeniti prodaji robe i proizvoda u rinfuzi.

Izmjene i dopune zastupnika Thibaulta Bazina i Annie Genevard (LR), kao i suizvjestiteljice Aurore Bergé (LREM), usvojene su tako da provedbene uredbe uzimaju u obzir specifičnosti određenih tvrtki, primjerice proizvođača vina, kozmetike i parfema.

„Ne smijemo stvarati poteškoće brojnim distribucijskim mrežama“, izjavila je ministrica ekološke tranzicije Barbara Pompili, koja je istaknula kako je, primjerice, proizvođačima alkoholnih pića, kozmetike ili parfema ipak teško prodavati njihove proizvode u rinfuzi.

SMANJENJE DISTRIBUCIJE UZORAKA I PROMOTIVNIH LETAKA, POVRATNA NAKNADA ZA STAKLENU AMBALAŽU….

Predstavnici vladajuće većine i oporbe koji su na ovom pitanju surađivali sa Zakladom za zaštitu oceana Tara, zahtijevaju i druge strože zakonske mjere:

ZABRANA ODREĐENE PLASTIKE. Usvajanje zabrane plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu koja se sastoji od polimera i kopolimera, a koja bi s ciljem poticanja prodaje i uporabe robe u rinfuzi trebala stupiti na snagu 2025. godine.

PODJELA UZORAKA. U svrhu smanjenja količina otpada, usvojene su nove mjere za borbu protiv distribucije uzoraka, osim ako ih potrošač izričito ne zatraži.

PROMOTIVNI LETCI. Također, planira se provođenje trogodišnje mjere kojom bi se utjecalo na smanjenje distribucije promotivnih letaka u poštanskim sandučićima, ali i na procjenu utjecaja na proizvodnju papira te posebno na njegovo recikliranje.

NAKNADA ZA POVRATNU AMBALAŽU. Skupština je usvojila i članak 12. nacrta zakona čiji je cilj uvođenje povratne naknade za staklenu ambalažu.

OBAVEZNI REZERVNI DIJELOVI. Poslanici su nastavili s potvrđivanjem obveza osiguranja rezervnih dijelova za određene kategorije proizvoda predviđenih člankom 13. Tako se, primjerice, od 2023. godine predviđa osigurati dostupnost rezervnih dijelova za vrtlarske alate, motocikle i bicikle i to najmanje pet godina od stavljanja proizvoda na tržište.

„ZELENIJA“ JAVNA NABAVA. U francuskoj se vodi živa rasprava o jačanju primjene kriterija zašite okoliša u javnoj nabavi te važnosti uvođenja ekoloških klauzula s ciljem osiguravanja poštivanja obveza zelene javne nabave pri izvršenju ugovora. Tijekom razmatranja zastupnici su, zanemarujući upozorenja francuske vlade o mogućim pravnim rizicima, u članak 15. uključili odredbe koje pojačavaju „socijalne“ klauzule u dodjeli ugovora te uključivanje dugotrajno nezaposlenih, odnosno razvoj socijalne i solidarne ekonomije.

CILJEVI I 146 MJERA KOJE ĆE MACRON PROVESTI

Podsjetimo, novim zakonom o „klimi i prilagodljivosti predlažu se konkretne mjere kojima se planira smanjenje nacionalnih emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 posto do 2030. u odnosu na 1990. Nacrt zakona izrađen je nakon prikupljanja prijedloga građana na inicijativu „Građanska konvencija za klimu (CCC)“ koju je potaknuo predsjednik Emmanuel Macron. Ukupno je predloženo 149 mjera za borbu protiv klimatskih promjena koje je uz stručnjake i političare sastavila skupina od 150 građana izabranih ždrijebom. Mjere su francuskoj vladi dostavljene 21. lipnja 2020., a predsjednik Republike obvezao se provesti njih 146 te naložio vladi i nadležnom ministarstvu da pokrenu proceduru za njihovu provedbu regulatornim, zakonodavnim ili bilo kojim drugim odgovarajućim modalitetom.

Reference: Ekovjesnik OVDJE

DOBRA HRVATSKA
Travanj, 2021.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img