spot_img

Otvoren prvi Nikola Tesla centar u Hrvatskoj: u Bujama mališani uče kroz zabavne aktivnosti

Kako povezati aktivnost djeteta i njegov psihomotorni i intelektualni razvoj? Čini se da odgovor znaju u Bujama. U tom je istarskom gradiću početkom listopada otvoren prvi licencirani Nikola Tesla centar (NTC) u Hrvatskoj. Ovdje se uči na nov način, s naglaskom na aktivnost djeteta. Centar je namijenjen djeci do 11 godina, ali i njihovim roditeljima.

Centar je otvorio osnivač NTC sustava učenja, UNICEF-ov suradnik na poticanju ranog inteletualnog razvoja djece, dr. Ranko Rajović, koji naglašava kako je kretanje najvažnije za razvoj djece. „U NTC-u u Bujama u radu s djecom kombinirat će se kretanje i različiti zadaci koji će poticati razmišljanje“, kaže dr. Rajović i poručuje roditeljima da nastoje što više poticati djecu na igru i kretanje kako bi postigla što veću spretnost i okretnost do svoje pete-šeste godine. To je, kaže, presudno za kasniji intelektualni razvoj djeteta.

Svoje tvrdnje dr. Rajović temelji na znanstvenim dokazima da intelektualne sposobnosti ovise o broju sinapsi u mozgu (veze među neuronima), koje se formiraju ovisno o raznim stimulacijama. Do pete godine formira se oko 50%, do sedme 75%, a do djetetove dvanaeste godine do 95% sinapsi. Stoga djetetu treba omogućiti što više stimulacija i izazovnih zadataka te tako potaknuti njegov intelektualni razvoj.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Foto: HRT

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img