spot_img

Posebnost CEMEX Hrvatske – višestruka kontrola emisija u zrak, stalni uvid javnosti!

CEMEX neprekidno radi na modernizaciji svojih postrojenja kako bi ona bila okolišno i energetski učinkovita i kako bi smanjio svoj okolišni otisak gdje god je to moguće. Također, s obzirom na važnost razvijanja i održavanja dobrih odnosa sa zajednicom, izuzetno je važno dati joj sve za nju značajne informacije.

Dvostruko praćenje emisija u zrak jedan je od primjera transparentnog i odgovornog ponašanja tvrtke, koji javnosti osigurava točnu, pouzdanu i pravovremenu informaciju o emisijama nastalim iz proizvodnje te jamči povjerenje lokalne zajednice.

Na ispustima dimnjaka peći CEMEX-ovih tvornica cementa provode se kontinuirana  mjerenja emisija u zrak od 2001. godine. U tvornici Sveti Kajo polovicom 2017. ugrađen je i dodatni uređaj, analizator dimnih plinova čija svrha je osigurati kontinuitet mjerenja emisija ukoliko postojeći sustav mjerenja zakaže. Tako je njegovom instalacijom omogućeno dvostruko mjerenje svih plinskih komponenti.

Emisije dostupne javnosti stalno, 100% – jedini u RH

CEMEX je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je podatke o emisijama iz svoje proizvodnje učinila dostupnim javnosti, objavljivanjem istih na svojoj internetskoj stranici. Podaci o izmjerenim emisijama dostupni su zainteresiranoj javnosti u stvarnom vremenu s automatskim ažuriranjem svakih 60 sekundi.

U gotovo 7 tisuća radnih sati ove tvornice u 2017. godini, zabilježen je zastoj rada mjernih instrumenata od samo 8,5 sati, i to prije ugradnje dodatnog uređaja. Nakon ugradnje nije bilo zastoja u mjerenjima, stoga možemo reći da je danas pokrivenost tih podataka stopostotna. Važeći zakonski propisi dopuštaju prekid od najviše 60 sati tijekom kalendarske godine, odnosno ne duže od četiri sata u kontinuitetu.

Osim na internetskoj stranici tvrtke, podaci o emisijama su od 2009. godine dostupni javnosti i na portalu Ministarstva zaštite okoliša, gdje se prenose dnevna, mjesečna i godišnja izvješća emisija. Podaci o kontinuiranom monitoringu služe za razmjenu podataka s Europskom unijom.

Nagrade

Za projekt uvođenja dodatnog uređaja, analizatora dimnih plinova, CEMEX 2018. godine dobio nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za društveno odgovorno poslovanje u području brige za okoliš. Nagradu je u ime CEMEX Hrvatske preuzeo direktor Velimir Vilović koji je tom prilikom rekao: „Ovo priznanje nam je još jedan poticaj da nastavimo s ulaganjima u zaštitu okoliša i transparentnost našeg poslovanja. Biti odgovoran susjed naša je stalna zadaća i na njoj neprestano radimo ulaganjem u modernizaciju svojih postrojenja. Time također šaljemo poruku da je očuvanje proizvodnje u Hrvatskoj, uvažavajući načela održivosti moguće i od presudne važnosti za razvoj gospodarstva i društva u cjelini.“

Martina Tadin
korporativne komunikacije

Metodologija DOBRA HRVATSKA
Lipanj, 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img