spot_img

Povijesni dan: Stupio na snagu Pariški sporazum o klimi, 4.11.2016.

Globalni klimatski sporazum, poznat kao Pariški sporazum, stupio je na snagu 4. studenoga te je odmah proglašen povijesnim danom. To je prvi univerzalni, pravno obvezujući globalni klimatski sporazum kojim se utvrđuje dugoročni cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova kako bi se porast prosječne globalne temperature ograničio na znatno manje od 2 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

„Danas je značajan dan za cijeli svijet, pa tako i za nas u Hrvatskoj, jer svi osjećamo posljedice klimatskih promjena i samo zajedničkim naporima na globalnoj razini možemo doprinijeti njihovom ublažavanju i sprječavanju. Pariški sporazum treba nam biti poticaj da se čitavo društvo okrene prema niskougljičnom, održivom razvoju i zelenim tehnologijama“, izjavio je tom prilikom ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Pariški sporazum usvojilo je 195 zemalja na 21. konferenciji stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime, koja je održana u Parizu od 30. studenoga do 12. prosinca 2015. godine. Pariškim sporazumom nastoji se smanjiti emisija stakleničkih plinova kako bi se rast globalne temperature ograničio na znatno manje od 2°C u odnosu na predindustrijsku razinu, a u drugoj fazi je predviđeno da rast globalne temperature bude do 1,5 °C. Europska unija i njezine države članice bile su prva velika gospodarstva koja su 6. ožujka 2015. godine predstavila svoje planirane nacionalne doprinose, kojima se obvezuju na smanjenje nacionalnih emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 posto do 2030. godine u usporedbi s 1990. godinom.

Europski parlament je 4. listopada 2016. godine odobrio ratifikaciju Pariškog sporazuma te je time omogućeno njegovo stupanje na snagu na dan 4. studenoga 2016. godine. Naime, uvjet za stupanje na snagu sporazuma bio je da ga prizna 55 zemalja svijeta koje emitiraju 55% CO2. Najveću emisiju ima Kina , pa SAD, a treća je EU kao zajednica.

Istodobno, države članice Europske unije će, svaka pojedinačno, ratificirati Pariški sporazum u skladu sa svojim nacionalnim procedurama. Pariški sporazum do sada je ratificiralo 86 država, a Republika Hrvatska je pokrenula postupak ratifikacije.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img