spot_img

KAkvart – karlovački projekt koji okuplja i oduševljeva! Grad Karlovac i Heineken, u zajedništvu.

Projekt KAkvart je jedinstven projekt u Hrvatskoj i predstavlja sinergiju Grada Karlovca, mjesnih odbora, poslovnog sektora i građana volontera. Pokrenut je 2016. s ciljem poboljšanja kvalitete života i komunalnog standarda građana grada Karlovca. Kroz KAkvart građani osmišljavaju i kandidiraju projekte koje Grad Karlovac s poslovnim subjektima sufinancira, a građani volonterskim radom sudjeluju u njihovoj realizaciji.

Grad Karlovac ima 12 gradskih četvrti i 26 mjesnih odbora.

Svake godine od 22 do 32 prijavljena projekta – 2017. – 2020.

Prve godine projekta odabrano je za sufinanciranje deset projekata od ukupno 31 prijavljenih. Ova jedinstvena suradnja nastavila se i u 2017. kada se prijavilo 35 projekata, od kojih je odabrano njih 18. Lepeza pristiglih prijava pokazala je iznimnu želju i volju građana za sudjelovanjem i poboljšanjem kvalitete života u gradu. Vrijednost projekta te je godine prepoznala i kompanija HEINEKEN Hrvatska kad se kao partner u akciji pridružila Gradu Karlovcu. Treća godina, 2018., donijela je rast odobrenih projekata na 22; novost je bila što su osim građevinskih i komunalnih podržani i društveni te kulturno-umjetnički projekti za koje je sveukupno dano 750 tisuća kuna. Za projekte u 2019. osigurano je 700.000 kuna, a podržana su 26 projekta.

Ove godine, 2020., unatoč krizi uzrokovanoj virusom COVID-19, program se nastavio i u punom je tijeku realizacija čak 32 projekta (4 društvena, 28 komunalna) u vrijednosti 840 tisuća kuna.

Pet godina prepunih akcija…

Tijekom ovih pet godina uređene su fasade, parkirališta, zelene površine, sanirana krovišta i prostorije društvenih domova, uređena dječja igrališta, sportski tereni i vanjska vježbališta, prostori kulturno umjetničkih društava, postavljene su solarne info kutije i klupe na šetnicama, interpretacijska ploča, a po prvi put u Karlovcu postavljen je i „solarni stup za popravak bicikala“. Uz to organizirana su brojna društvena i kulturno-umjetnička događanja: natjecanja zaprežnih vatrogasnih šprica, natjecanja u starim seoskim igrama, učenje tradicijskih vještina (radionica ručnih radova, tkanje na tkalačkom stanju, izrada upotrebnih predmeta na tradicijski način, izrada, oblačenje i održavanje narodnih nošnji, učenje „rozganja“ i sviranje na tradicijski način).

KAkvart KARLOVAC UM 2021 farbaju prozore received_2197533153815881

KAkvart KARLOVAC UM 2021 tarri zanat DSC_0523

Projekt koji se naročito ističe je izrada murala na pročeljima zgrada u Karlovcu. „Našim zgradama i gradu pridodajemo estetsku i umjetničku vrijednost, kulturno i socijalno značenje i tako postajemo zanimljivi i sebi i turistima. Stvaramo pretpostavke da Karlovac postane grad murala, grad koji svojim muralima priča o slavnoj povijesti“, rekao je Josip Žunić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Centar iz koje je projekt i krenuo.

Murali sa likom braće Seljan, Dragutina Lermana i Jakova Šašela, nastali kroz projekt „Karlovac i Karlovčani na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće“ i sufinancirani iz KAkvarta, djelo su Leonarda Lesića i Dalibora Jurasa. Svi će murali biti još dopunjeni digitalnim kodom pa će se putem mobitela i trenutačno moći više doznati o poznatim Karlovčanima s murala.

Solarni stup za popravak bicikala koji se nalazi na šetnici uz rijeku Koranu dostupan je besplatno svim prolaznicima i osim ponude alata za potrebe popravka bicikala tamo se može napumpati guma ali i napuniti mobitel.

KAkvartt karlovac um 2021 popravak krova 8c90115aff2e8ffa1abeb83e59c26224-V

Društveni domovi u mjesnim odborima imaju veliku važnost jer su središnje mjesto okupljanja mještana, posebno mladih. Putem KAkvarta mnogi od tih objekata dobio je novo ruho, a vrijedne ruke volontera pridonijele su uređenju i opremanju. Tako je uz financijsku podršku, volonterski rad dao dodatnu vrijednost projektima.

Gradonačelnik Damir Mandić ističe zadovoljstvo projektom: „Gotovo svi projekti provedeni kroz KAkvart predstavljaju pun pogodak, od komunalnih do društvenih. Posebno nas raduje što je kroz program došlo do značajne suradnje mnogih: vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, naših kulturno-umjetničkih društava, dobrovoljnih vatrogasnih društava i udruga koje bave različitim aktivnostima, tako da program osim što koristi zajednici, pruža svim građanima i dodatne dimenzije druženja i razvijanja pozitivnog ozračja u mjestu stanovanja.“

Glavni partner Gradu Karlovcu u projektu KAkvart je HEINEKEN Hrvatska s brendom Karlovačko.

„Partnerstvo HEINEKENA Hrvatska i projekta KAkvart traje već pet godina i veliko nam je zadovoljstvo pružati podršku ovom jedinstvenom projektu kroz naš brend Karlovačko. KAkvart je dokaz da dobra suradnja Grada Karlovca, privatnog sektora i volontera uistinu može donijeti pozitivnu promjenu unutar lokalne zajednice.

KAkvart karlovac um 2021 ljudmila govori

Pritom smo posebno ponosni na brojne volontere koji rado zasuču rukave kako bi grad Karlovac učinili boljim mjestom za život. HEINEKEN Hrvatska će nastaviti biti prijatelj grada Karlovca te podupirati njegov rast i razvoj“, izjavila je  Ljudmila Bratko Gašpić, menadžerica korporativnih komunikacija HEINEKENA Hrvatska

Potrebe građana koje ispunjava, rast broja građana za sudjelovanje, sve kvalitetniji projekti i interes poslovne zajednice predstavljaju dobar temelj održivosti našeg projekta – KAkvart.

Ana Župančić Žunac
Grad Karlovac

DOBRA HRVATSKA
www.odgovorno.hr
Prosinac, 2020

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img