spot_img

Ericsson Nikola Tesla nagrađen za WaterQ projekt

Voda je u današnjem svijetu jedan od najdragocjenijih resursa, a procjenjuje se da više od milijardu ljudi nema pristup dovoljnoj količini pitke vode. Stoga je svako poboljšanje u boljoj opskrbi vodom vrijedno pozornosti.

Međunarodni Bledski festival vode usmjeren je na inovativne i revolucionarne projekte, proizvode i usluge u području upravljanja vodama. Festival je i odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Na festivalu su dodijeljene i nagrade najboljim inovacijama i praksama u vezi vode u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata. Nagrada za velike tvrtke pripala je kompaniji Ericsson Nikola Tesla za projekt WateQ, o kojemu smo pisali, a koji promiče dostupnost pitke vode i zaštitu prirodnih resursa te njihov održivi razvoj.

Projekt je pripremljen i odvija se u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, tvrtkom Telemetris te start-up tvrtkom Freewa, a zasnovan je na aktivnom uključivanju znanosti i sudjelovanju javnosti koja koristi suvremene tehnologije masovnog mapiranja te dvosmjernog komuniciranja na jedinstven način u cilju zaštite okoliša i vodnih resursa.  Ukratko, senzori razvijeni na FER-u putem mobilne veze omogućuju automatsko prikupljanje niza okolišnih podataka o vodi koje onda analizira, obrađuje i prezentira napredna ICT platforma eOkoliš, koju su razvili stručnjaci Ericssona Nikole Tesle. Tvrtka Telemtris usmjerena je na razvoj proizvoda temeljem prototipa senzora, koji će u finalnoj verziji biti integriran u Freewa bocu dok istoimena mobilna aplikacija omogućuje uključenost stanovništva u proces prikupljanja i korištenja podataka, a Zavod za javno zdravstvo odgovora za algoritme i meritornu interpretaciju rezultata te procjenu eventualnih rizika.

Nagradu je predao i nagrađenima čestitao Mario Gajić, organizator i utemeljitelj neprofitne organizacije Bled Water Festival. Preuzimajući nagradu, Karlo Guštin, menadžer za nova područja i strateške inicijative u Ericssonu Nikoli Tesli, posebno je naglasio važnost koordiniranog djelovanja institucija javnog zdravstva, znanosti i poduzetništva te njegov veliki potencijal za nova partnerstva i budući razvoj, što je pridonijelo da ova domaća inicijativa bude prepoznata te visoko vrednovana i izvan hrvatskih granica.

Više o projektu WaterQ možete na www.waterq.info.

MDM

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img